Xena Longenová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Xena Longenová
Narození3. srpna 1891
Strakonice, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí23. května 1928 (ve věku 36 let)
Praha, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ChoťEmil Artur Longen
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Xena Longenová (rodným jménem Polyxena Marková; 3. srpna 1891 Strakonice[1]23. května 1928 Praha[2]) byla česká divadelníkabaretní herečka, manželka herce a dramatika Emila Artura Longena.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v herecké rodině, její otec Antonín Marek (1862–1938) i oba starší bratři Adolf Marek (1884–1934) a Vladimír Marek (1882–1939) byli herci.[3] V roce 1910 se provdala za Emila Artura Longena. Spolu pak hráli na různých scénách a v kabaretech v Praze a v Brně. Vystupovali i v cizině: v Berlíně, Vídni, Terstu, v Lublani a v Paříži. Po návratu do Prahy založil Longen v roce 1920 nejprve kabaret Bum a později Revoluční scénu. Zde Xena vytvořila svou patrně nejslavnější roli v dramatizaci povídky Egona Erwina Kische Nanebevstoupení Tonky Šibenice. Od roku 1923 hráli manželé Longenovi v Divadle Vlasty Buriana.

Xena dlouhodobě trpěla depresemi, pocitem zneuznání, a na pohodě jí nepřidával ani bouřlivý život s bohémským Longenem. Dne 23. května 1928 se rozhodla řešit vleklou manželskou i osobní krizi sebevraždou skokem z okna. Její manžel následně na její počest napsal (auto)biografický román Herečka (1. vydání 1929), kde vystupují pod upravenými jmény – Xena s rodným příjmením „Karemová“, on sám jako „Hauten“ a např. Vlasta Burian jako „Dolan“.

Xena Longenová nenašla místo na větší scéně. Živořila po kabaretech a jepicovitých divadlech. Stravovala se touhou po opravdovém umění a dělala je v žalostném prostředí, v podnicích, s nimiž šla od jednoho bankrotu k druhému. Hrála tak často přímo v anonymních hrách – ve všelijakých naturalistických aktovkách, odkoukaných z divadla hrůzy – ale i tehdy vám utkvěla v paměti, třeba jste už dávno zapomněli na literární předlohu, jež jí byla podnětem. Hrávala v hrozných hrách – ale ona v nich vždycky dovedla uplatnit kus opravdového lidství.

Joža Götzová[4]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Autorka divadelní hry[editovat | editovat zdroj]

  • Dáma z Cimeliček: veselohra o jednom jednání na francouzský motiv, Praha: Fr. Švejda, asi 1925)

Film[editovat | editovat zdroj]

  • 1926 Prach a broky (režie Přemysl Pražský, role vdovy Šroubkové – jediná filmová role)

Odkaz ve filmu[editovat | editovat zdroj]

Postavě Xeny Longenové se věnuje film Karla Steklého Každému jeho nebe.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. Xena Longenová mrtva. Lidové noviny. 24. 5. 1928, s. 2. Dostupné online. 
  3. FIKEJZ, Miloš. Český film–Herci a herečkky, II. Díl:L–Ř. Praha: Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-334-3. Kapitola Xena Longenová, s. 78. 
  4. Joža Götzová: Profily českých herců, Praha : vyd. S. V. U. Mánes, nedat. (okolo 1931), str. 47
  5. Každému jeho nebe (1981). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]