Wolfram Research

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wolfram Research, Inc.
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1987
ZakladateléStephen Wolfram
Theodore W. Gray
SídloChampaign, Illinois, USA
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéStephen Wolfram (Prezident & CEO); Conrad Wolfram (Ředitel strategického plánování & Wolfram Research Europe Limited CEO)
Charakteristika firmy
Oblast činnostiPočítačový software
ProduktyWolfram Mathematica, Wolfram Alpha, System Modeler
Zaměstnanci~400[1]
Majitelsoukromá společnost
Identifikátory
Oficiální webwww.wolfram.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wolfram Research, Inc. je americká softwarová společnost, jejímž hlavním produktem je programovací jazyk Wolfram Language a sada softwarových nástrojů umožňujících práci s tímto jazykem. Nejvýraznějším takovým nástrojem je výpočetní systém Mathematica, ačkoli v současnosti (rok 2022) společnost nabízí různé produkty cílené na různé typy zákazníků. Společnost založil v roce 1987[2] se svými spolupracovníky Stephen Wolfram, jenž je dosud též jejím výkonným ředitelem.

Produkty[editovat | editovat zdroj]

Prvním a hlavním produktem společnosti byl po dlouhá léta výpočetní systém Mathematica. Spolu s uvedením její verze 10.0.0 však došlo k zavedení dalších produktů a především k přejmenování produktů stávajících, což vedlo k rozporuplnému přijetí mezi uživateli, které je ještě umocněno tím, že firma nepopisuje zřetelně rozdíly mezi svými produkty, které v některých případech působí duplicitně[3][4]. Aktuální seznam všech produktů společnosti lze nalézt na jejích oficiálních stránkách[5]. Níže je podán pouze jejich výběr.

Mathematica a deriváty[editovat | editovat zdroj]

Mathematica[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích Mathematica a Wolfram Language.

Jedná se o historicky nejvýraznější softwarový produkt firmy, jenž slouží k provádění výpočtů v závislosti na příkazech zadávaných v jazyce Wolfram Language vyvíjeném toutéž společností. Do verze 10.0.0 označovalo jméno Mathematica jak vývojové prostředí, tak samotný jazyk[6], více viz oddíl "Pojmenování" v článku Wolfram Language. Nástroj rozšiřující základní funkčnost Mathematicy pro distribuované výpočty se nazývá gridMathematica[7] a inzeruje se odděleně.

Wolfram|One[editovat | editovat zdroj]

Wolfram|One[8] je v současnosti (rok 2022) hlavním produktem firmy, určeným pro nové uživatele, kde je přitom zdůrazňováno propojení s cloudem. Interně je však tento produkt patrně[9] ekvivalentní Mathematice. Cloudová služba společnosti se jmenuje Wolfram Cloud[10][11] a umožňuje ukládání dat spolu s vývojem a prováděním kódu ve Wolfram Language na vzdáleném serveru. A to buď přímo z desktopového prostředí či prostřednictvím webového vývojového prostředí s omezenější funkčností.

Wolfram Engine[editovat | editovat zdroj]

Wolfram Engine[12][13] je patrně[14] výpočetní jádro, na kterém je vybudována Mathematica a podobné produkty[15]. Namísto notebooků lze k jádru přistupovat přes příkazovou řádku pomocí programu WolframScript[15].

Wolfram Player[editovat | editovat zdroj]

Wolfram Player[16] je okleštěná forma Mathematicy, v níž je znemožněno vyhodnocování kódu a notebooky tak lze otevřít pouze pro čtení s velmi omezenou možností interakce. Jednou z povolených interakcí je například otáčení 3D grafiky. Tento produkt je stáhnutelný zdarma.

Wolfram Workbench[editovat | editovat zdroj]

Wolfram Workbench[17] je plug-in do vývojového prostředí Eclipse, které umožňuje vývoj kódu ve Wolfram Language. Toto prostředí, primárně určené pro vývoj programů v jazyce Java, poskytuje rozšířené možnosti pro ladění a profilování kódu. Až do verze Mathematicy 13.0.0 byl Workbench jedinou možností pro koncové uživatele, jak vytvořit interaktivní dokumentaci pro svůj kód.

Wolfram|Alpha[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Wolfram Alpha.

Wolfram|Alpha[18] je online služba pro rozpoznávání příkazů zadaných v přirozeném jazyce, kde je na základě dotazu položeného v angličtině vrácen interaktivní výpis výsledků. Tyto výsledky mohou mít například formu dat či spočteného matematického výrazu.

System Modeler[editovat | editovat zdroj]

Wolfram System Modeler[19] je grafické programovací prostředí pro modelování a simulaci komplexních systémů zahrnujících mechanické, elektrické, termální a jiné součásti. Jedná se o implementaci modelovacího jazyka Modelica.

Další projekty[editovat | editovat zdroj]

  • MathWorld[20] — Online encyklopedie matematických pojmů. Podobným projektem je Mathematical Functions Site[21], což je databáze matematických funkcí s identitami a vizualizacemi.
  • Wolfram Demonstrations Project[22] — Databáze interaktivních mini-aplikací na způsob appletů napsaných ve Wolfram Language, do které přispívají běžní uživatelé.
  • Wolfram Resource System[23] — K roku 2022 se jedná se o sadu tří oddělených repozitářů a sice repozitář funkcí[24], neurálních sítí[25] a dat různého druhu[26]. Současně existuje i starší databáze Wolfram Library Archive[27], do níž mohou běžní uživatelé přispívat balíky a doprovodný materiál pro Mathematicu. Jako jejího nástupce lze chápat repozitář pacletů[28], kde paclety jsou archivní soubory obsahující kromě kódu i podpůrné materiály různého druhu, ke kterým lze přistupovat pomocí jednotného rozhraní. K roku 2022 je tento repozitář veřejně dostupný, avšak stále ve vývoji.
  • Notebook Archive[29] — Databáze Mathematica notebooků vytvořených uživateli, kde každý notebook slouží jako interaktivní formát pro předávání informace čtenáři o nějakém vybraném tématu.
  • Wolfram Data Drop[30] — Služba, jež umožňuje uživatelům funkcí Databin zasílat kontinuálně na vzdálený server jimi získaná, např. experimentální, data a pak je kdykoliv ze serveru stáhnout a zpracovat.[pozn. 1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tato služba, uvedená ve verzi 10.0, je nicméně i ve verzi 13.1.0 stále v beta verzi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Follow the money: See where $380B in Paycheck Protection Program money went [online]. CNN [cit. 2021-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Wolfram Research Company Background. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-10-04. (anglicky) 
  3. system - List of Mathematica related acronyms and their real meaning. Mathematica Stack Exchange [online]. [cit. 2022-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Compare/contrast Wolfram|One, Development Platform, Mathematica Online, etc - Online Technical Discussion Groups—Wolfram Community. community.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Wolfram Products & Services: Delivering Computation and Knowledge Technologies. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Is Mathematica an Implementation of the Wolfram Language?. Mathematica Stack Exchange [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Wolfram gridMathematica: Multiplying the Power of Mathematica over the Grid. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Wolfram|One: Cloud-Desktop Computation Platform. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Compare/contrast Wolfram|One, Development Platform, Mathematica Online, etc - Online Technical Discussion Groups—Wolfram Community. community.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Wolfram Cloud. Wolfram Cloud [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Wolfram Cloud: Integrated Computation, Knowledge, Deployment. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Wolfram Engine. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Wolfram Engine: Implementing the Wolfram Language everywhere. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Can Wolfram Engine do more than Mathematica? - Online Technical Discussion Groups—Wolfram Community. community.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. a b FAQ for Wolfram Engine. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. Wolfram Player for Notebooks. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Wolfram Workbench: Eclipse-based IDE for the Wolfram Language. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. Wolfram|Alpha: Making the world’s knowledge computable. www.wolframalpha.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. Wolfram System Modeler: Modeling, Simulation & Analysis. www.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-09-26. (anglicky) 
  20. Wolfram MathWorld: The Web's Most Extensive Mathematics Resource. mathworld.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. The Mathematical Functions Site. functions.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. 
  22. Wolfram Demonstrations Project. demonstrations.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. Wolfram Resource System: Repositories and Archives. resources.wolframcloud.com [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. 
  24. Wolfram Function Repository. resources.wolframcloud.com [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. 
  25. Wolfram Neural Net Repository of Neural Network Models. resources.wolframcloud.com [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. 
  26. Wolfram Data Repository: Computable Access to Curated Data. datarepository.wolframcloud.com [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. 
  27. Wolfram Library Archive--Resources and References for Mathematica and Other Wolfram Products. library.wolfram.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  28. Wolfram Language Paclet Repository. resources.wolframcloud.com [online]. [cit. 2022-09-24]. Dostupné online. 
  29. The Notebook Archive | Wolfram Foundation. notebookarchive.org [online]. [cit. 2022-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  30. Wolfram Data Drop: Universal Data Accumulator. datadrop.wolframcloud.com [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]