Wolfgang Wolfram von Wolmar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wolfgang Wolfram von Wolmar
Zleva: Wolfgang Wolfram von Wolmar, Horst Böhme, Reinhard Heydrich a Karl Hermann Frank
Zleva: Wolfgang Wolfram von Wolmar, Horst Böhme, Reinhard Heydrich a Karl Hermann Frank
Stranická příslušnost
ČlenstvíNárodně socialistická německá dělnická strana

Narození9. června 1910
Vídeň
Úmrtí2. prosince 1987 (ve věku 77 let)
Düsseldorf
Alma materFilozofická fakulta Německé univerzity v Praze
Profesefotograf a novinář
CommonsWolfgang Wolfram von Wolmar
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wolfgang Wolfram von Wolmar (9. června 1910 Vídeň2. prosince 1987) byl důstojník SS v hodnosti SS-Hauptsturmführer. Od konce vojenské správy Protektorátu Čechy a Morava (červen 1939) do října 1943[1] byl vedoucím „skupiny Tisk“ (Gruppe Presse), která byla podřízena kulturně-politickému oddělení Úřadu říšského protektora. V říjnu 1943 byl jmenován vládním radou a na pozici vedoucího „skupiny Tisk“ jej nahradil Arthur Söhnel.

Cenzura médií[editovat | editovat zdroj]

Formálně měl tisk v Protektorátu řídit český TO PMR (Tiskový odbor Předsednictva ministerské rady), ale skutečně rozhodoval Úřad říšského protektora, kde byl vedoucím Karl von Gregory, ke kterému se von Wolmar připojil.[2] Řídil ČTK.[3]

Patřil k mimořádně vlivným okupačním úředníkům, který prostřednictvím cenzury, tlakem nařízení a také formou osobních schůzek s šéfredaktory protektorátních periodik dokázal potlačit všechny náznaky nesouhlasu s německou politikou. Jeho oddělení denně zasílalo vydavatelům novin a časopisů instrukce o tom, jakých událostí si všímat a které ignorovat. Na základě jeho návrhu mj. český tisk radikálně omezil zpravodajství ze zahraničí. Navíc tyto informace směly pocházet pouze od německé agentury DNB (Deutsches Nachrichtenbüro).

Ačkoli Československo později žádalo Německo o jeho vydání, aby ho mohlo soudit za válečné zločiny, nikdy nebyl před československý soud postaven.

Fotografování[editovat | editovat zdroj]

Wolfram von Wolmar byl kromě své politické práce poměrně dobrým fotografem, jehož práce se objevovaly v řadě časopisů a knih. Velmi častým motivem jeho fotografií byli obyvatelé na východním bojišti poté, co tato území byla „osvobozena německou armádou od bolševismu“. Své snímky i texty většinou podepisoval šifrou WvW.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KONČELÍK, Jakub; VEČEŘA, Pavel; ORSÁG, Petr. Dějiny českých médií 20. století. Praha: Portál, 2010. 344 s. ISBN 978-80-7367-698-8.
  2. Čeští novináři ve stínu hákového kříže: Vládce protektorátního tisku Wolfgang Wolfram von Wolmar - muž, který donutil českého novináře sloužit Říši - iDNES.cz. web.archive.org [online]. 2023-11-23 [cit. 2023-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-11-23. 
  3. ČTK. PROFIL: ČTK se zrodila spolu s Československou republikou. ČTK [online]. [cit. 2023-11-23]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Končelík, Jakub-Köpplová, Barbara-Kryšpínová, Jitka: Český tisk pod vládou Wolfganga Wolframa von Wolmara, Praha 2003.
  • Pasák, Tomáš: Soupis legálních novin, časopisů a úředních věstníků v českých zemích z let 1939-1945, Praha 1980.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]