Winsau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Statek ve Winsau s kaplí Panny Marie Sněžné v pozadí

Winsau je horská osada nacházející se v intravilánu rakouského města Dornbirn ve spolkové zemi Vorarlbersko, konkrétně v jeho severovýchodní části. Osada patří k nejstarším sídelním oblastem v Dornbirnu.

Osada Winsau. V pozadí obec Bildstein a její část Farnach
Winsau při pohledu z Farnachu.

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Název Winsau by měl být odvozen od křestního jména Winfried (německá koncovka -au má v názvu obdobnou funkci jako česká koncovka -ov).[1] První písemná zmínka o Winsau pochází ze 4. února 1478, a lze ji najít v úrokovém soupisu. Píše se zde: „Petter winsower, zu winsow in tairenburer pfarr gelegen“ (českyPetter winsower, umístěný ve winsowu, ve farnosti tairenburer“.[2][3]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Winsau je součástí obvodu Haselstauden na severovýchodě Dornbirnu a nachází se v nadmořské výšce 700 m n. m. Od centra Dornbirnu je osada vzdálena 6 km vzdušnou čarou. Ve „Schematismu pro Tyrolsko a Vorarlbersko“ (1839)[4] je Winsau uvedena jako samostatná osada a zároveň jako součást Dornbirnu.[5] Stejnou informaci lze najít i v " Provinční příručce Tyrolska a Vorarlberska pro rok 1847 ".[6]

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelstvo a zástavba[editovat | editovat zdroj]

V roce 1756 vyhořely některé z tehdejších osmi domů ve Winsau.[3] Není známo, zda při této události došlo i k nějakému úmrtí. V roce 1857 žilo ve Winsau 83 z tehdejších téměř 1000 obyvatel Haselstaudenu (8,3 %), a to ve dvanácti domech, což z něj činilo nejlidnatější osadu v rámci obvodu.[7] Aktuální počet obyvatel osady již není zveřejňován. Nachází se zde však více než 35 obytných budov.

Obecná škola ve Winsau

Vzdělání a náboženství[editovat | editovat zdroj]

Aby děti žijící ve Winsau ušetřily dlouhou cestu do školy, byla zde v roce 1795 postavena první obecná škola. Naposledy byla zrekonstruována v roce 1993 a disponuje také malým sportovním hřištěm, které je od té doby využíváno místním sportovním sdružením.

Vedle budovy školy stojí římskokatolická kaple Panny Marie Sněžné.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Prostřednictvím silnice L49 - Achrainstraße, nazývané také „Wälderstraße“, je Winsau spojeno s Dornbirnem a Bregenzským lesem. Zastávky Winsau Tobel, Winsau Schule a Winsau Rose jsou obsluhovány městskou hromadnou dopravou (autobusy).

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Winsau hraničí na severovýchodě s řekou Stauderbach, která zároveň tvoří hranici s obcí Alberschwende a tedy s okresem Bregenz. Na jihozápadě, u osady Adelsgehr, teče Strickerbach, do kterého se vlévá Winsauergraben, potok pramenící ve Winsau. Stauderbach a Strickerbach se vlévají do řeky Schwarzach. Ta zase tvoří hranici mezi Winsau/Dornbirnem a Bildsteinem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Winsau na německé Wikipedii.

  1. Alois Niederstätter: Siedlungsentwicklung im Mittelalter Archivováno 18. 1. 2022 na Wayback Machine. im Dornbirn Lexikon des Stadtarchivs Dornbirn.
  2. "Peter Winsauer, zu Winsau in der Dornbirner Pfarrei gelegen".
  3. a b Webseite über die Kapelle Winsau.
  4. Aus dem Jahr 1839, S. 159.
  5. Schematismus für Tirol und Vorarlberg, Google Books, S. 154.
  6. Provinzial-Handbuch von Tirol und Vorarlberg: für das Jahr 1847, Google Books, S. 413.
  7. Einwohner. web.archive.org [online]. 2016-03-04 [cit. 2022-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]