Aplikace pro univerzální platformu Windows

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Windows Store aplikace)

Aplikace pro univerzální platformu Windows (UWP aplikace, Windows aplikace, anglicky Universal Windows Platform apps,[1] původně Windows Store apps a Metro-style apps)[2] jsou v informatice aplikace, které mohou být použity na všech kompatibilních Microsoft Windows zařízeních (Windows 8, Windows 10, Xbox One, HoloLens a Windows IoT). UWP aplikace používají návrhový jazyk Microsoft design language (MDL) a Univerzální platformu Windows (UWP). Uživatelé mohou UWP aplikace primárně získat a nakupovat z Microsoft Store,[3] kde jsou distribuovány ve formátu balíčku APPX (nahradil formát XAP).

Definice[editovat | editovat zdroj]

Od Windows 10 jsou UWP aplikace nazývány „Windows aplikace“. Pokud splní specifikace Microsoftu a jsou nainstalovány z Microsoft Store, jedná se o „Trusted Windows Store app“. Ostatní aplikace běžící na desktopovém počítači jsou „desktopové aplikace“.[4]

Bezpečnost[editovat | editovat zdroj]

UWP aplikace běží po spuštění v sandboxu a nemohou volně přistupovat ke všem zdrojům v počítači (jako mohou běžné aplikace na základě uživatelských oprávnění a UAC). UWP aplikace potřebují oprávnění, aby mohly přistupovat k hardwarovým zařízením (např. webkamera, mikrofon) a mohou přistupovat pouze k souborům v adresáři Moje Dokumenty (adresář Dokumenty v domácím adresáři přihlášeného uživatele). Firma Microsoft může tyto aplikace na dálku z počítače uživatele odstranit, pokud aplikace poruší podmínky obchodu Windows Store tím, že naruší soukromí nebo bezpečnost uživatele.[5][6] Tím se liší od starších modelů aplikací používajících Windows Presentation Foundation (WPF) nebo Windows Forms (WinForms), které v systému omezeny nejsou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Universal Windows Platform apps na anglické Wikipedii.

  1. WEINBERGER, Matt. Microsoft is trying to change Windows software forever — here's why it'll be a tough fight [online]. 2016-03-17 [cit. 2016-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HARREL, William. Metro, Modern, Now Universal? Microsoft Can't Make Up Its Mind! [online]. Digital Trends, 2015-04-10 [cit. 2016-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. WEINBERGER, Matt. Microsoft's Windows app strategy comes under fire: 'The most aggressive move Microsoft has ever made' [online]. Business Insider, 2016-03-04 [cit. 2016-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Cortana. Windows 10 version 1511. Microsoft (2015).
  5. ZIEGLER, Chris. Microsoft talks Windows Store features, Metro app sandboxing for Windows 8 developers [online]. Vox Media, 2012-05-17 [cit. 2013-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. ROSOFF, Matt. Here's Everything You Wanted To Know About Microsoft's Upcoming iPad Killers [online]. Business Insider, 2012-02-09 [cit. 2013-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-01-22. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]