Windows Fotogalerie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Windows Fotogalerie
VývojářMicrosoft
První vydání18. duben 2014
Aktuální verze16.4.3528.0331 (7. dubna 2014)
Operační systémMicrosoft Windows
Typ softwarusprávce a editor obrázků
Licencefreeware
Webphotogallery.live.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fotogalerie byl nástroj pro operační systém Microsoft Windows. Jednalo se o nástroj pro správu, jednoduché úpravy a sdílení obrázků. Nástroj byl zprvu komponentou Windows Vista, později se stal součástí balíčku Microsoft Windows Essentials, od 10. ledna 2017 je oficiálně nedostupný, protože tehdy došlo k ukončení podpory balíčku.[1]

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie poskytovala uživateli možnost správy, označování a vyhledávání digitálních fotografií uložených v počítači. Dále poskytovala funkci pro načtení fotografií z fotoaparátů a další odnímatelných médií. Fotogalerie dále umožňovala uživateli sdílení fotografií nebo jejich nahrávání do služeb OneDrive, Flickr nebo Facebook.

Uživatel mohl jednotlivé fotografie přejmenovávat, přidávat k nim nadpisy, hodnocení, popisky a měnit metadata. Díky funkcím rozpoznávání obličejů a geocodingu mohl uživatel u fotografií měnit informace o místě pořízení a přidělovat jména k jednotlivým osobám na fotografiích. Veškeré tyto funkce pak mohl uživatel využívat ke seskupování a vyhledávání jednotlivých fotografií.[2]

Program dále nabízel jednoduchý editor fotografií. Uživatel mohl měnit expozici snímku, opravovat barvy, ořezávat fotky, měnit jejich velikost. Dokonce zde byl histogram barev. Samozřejmě zde byla i funkce pro otáčení a převracení obrázků. Při výběru více fotografií také dokázal program vygenerovat fotokoláž.

Program podporoval formáty JPEG, BMP, PNG, TIFF a GIF.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Windows Essentials. support.microsoft.com [online]. [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. 
  2. POLZER, Jan. Windows Live Fotogalerie 3: správa fotek snadno a rychle [online]. 2009-01-14 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online.