Willy Puchner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Willy Puchner
Willy Puchner
Willy Puchner
Narození15. března 1952 (72 let)
Mistelbach an der Zaya
Alma materVídeňská univerzita
Povolánífotograf, ilustrátor, spisovatel a malíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poštovní známky na návrh W. Puchnera

Willy Puchner (* 15. března 1952 v rakouském Mistelbachu) je rakouský fotograf, umělec, grafik a výtvarník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Willy Puchner vyrůstal v dolních Rakousech v Mistelbach an der Zaya. V letech 19671974 navštěvoval Vyšší fotografickou školu ve Vídni, obor fotografie. Potom na této škole dva roky vyučoval. Od roku 1978 působil jako fotograf, grafik, umělec a autor na volné noze. Od roku 1983 do 1988 studoval filozofii publicistiku, dějiny a sociologii. V roce 1988 ukončil studium diplomovou prací ze sociální filozofie nazvanou „O soukromé fotografii“.

Od roku 1989 pravidelně spolupracuje s „Wiener Zeitung“. Známým se stal Willy Puchner Projektem „Touha tučňáků“. Čtyři roky cestoval se svými figurami tučňáků Joe & Sally z polystyrénu na místa svých i našich tužeb: k moři i na poušť, do New Yorku, Sydney, Pekingu a Paříže, do Benátek, Tokia, Honolulu a Káhiry, aby je tam zvěčnil. Očima tučňáků objevuje známá, tisíckrát zobrazená místa. Freddy Langer psal o tomto projektu ve Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Nechal je pózovat před známými památkami, jakoby se jednalo o turisty, a fotografoval je. Tak vytvořil snad nejkrásnější album z cest dvacátého století“: “Touha tučňáků“ .(FAZ z 8.3.2001)

Willy Puchner pracoval hodně se starými lidmi, tak vznikly projekty „90letí”, „Dialog se stářím“, „100letí“ , „Životní osudy a fotografie“ a „Láska ve stáří“.

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Publikace v Časopisech[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Internetové stránky[editovat | editovat zdroj]