William Walker (potápěč)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Walker
Rodné jménoWilliam Robert Bellenie
Narození1869
Newington
Úmrtí1918 (ve věku 48–49 let)
Příčina úmrtíšpanělská chřipka
Povolánípotápěč
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Walker (1869–1918) byl anglický potápěč, který se proslavil náročnou opravou – podepřením jižní a východní strany Winchesterské katedrály.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1869 jako William Robert Bellenie v anglickém Newingtonu v Surrey. Asi v roce 1900 přijal jméno William Bellenie-Walker, nakonec však i své původní příjmení vypustil a stal se známý jako Walker.

Potápěčská kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1887 Walker zahájil potápěčský výcvik v Portsmouth Dockyard. Pracoval nejdříve jako potápěčský pomocník a signalizátor a po absolvování lékařské prohlídky a testu v hluboké vodě se v roce 1892 kvalifikoval jako potápěč.

William Walker se postupně stal nejzkušenějším potápěčem společnosti Siebe Gorman Ltd. V letech 1906 až 1911 pracoval na podepření katedrály ve Winchesteru, pod níž bylo do hloubky až 6 metrů nutno dostat více než 25 800 pytlů z betonu, 114 900 betonových bloků a 900 000 cihel.

Winchesterská katedrála[editovat | editovat zdroj]

Před opravou byla katedrála v bezprostředním nebezpečí kolapsu, protože pomalu klesala do země, která se skládala z rašeliny. Aby mohli zedníci postavit nosné zdi, musela se snížit hladina podzemní vody. Normálně by odstranění podzemní vody způsobilo zhroucení budovy. Aby se dosáhlo dočasného podepření základových zdí, bylo na jižní a východní straně budovy vykopáno okolo 235 jam, každá o hloubce asi šest metrů. Walker se potápěl a pokládal pod stěny beton. Pracoval šest hodin denně - v naprosté tmě, protože sediment suspendovaný ve vodě nepropouštěl světlo.

Poté, co Walker dokončil svou práci, byla podzemní voda odčerpána a zedníci pak mohli standardně obnovit poškozené zdi.

Během svého pracovního pobytu ve Winchesteru jezdil Walker na víkend domů do Jižního Norwoodu na kole 70 mil a v pondělí se vracel vlakem.

Na oslavu dokončení díla se dne 15. července 1912 konala bohoslužba díkůvzdání sloužená arcibiskupem z Canterbury. Během obřadu byl Walker obdarován králem Jiřím V. stříbrnou vázou s růžemi. Noviny v té době přinesly zprávu, že toto bylo druhé Walkerovo setkání s Jiřím V., poprvé se setkali, když byl král námořním kadetem a Walker byl jeho instruktorem potápění.

Později byl Walker jmenován členem Královského Viktoriina řádu (MVO) .

Rozhovor, který Walker poskytl deníku Hampshire Observer v roce 1911 dává nahlédnout do jeho práce. Na rozdíl od jiných potápěčů nikdy nepracoval na žádných pokladech. Další projekty, na kterých pracoval:

  • záchranné práce ve vesnici Abernantu nedaleko města Aberdare ve Walesu, kde byla zatopena jáma a utopilo se šest mužů a chlapců - prosinec 1896
  • práce na stavbě tunelu Blackwall - 1891–1897.
  • mistr zodpovědný za práce na stavbě nových námořních doků v Gibraltaru .
  • práce na stavbě mola pro sýpku Viktoriina doku ve východním Londýně – 1905.
  • pohotovostní práce na vraku SS Dordone v Newportu .
  • spolupráce s Leonardem Hillem na vývoji lineárních dekompresních tabulek

Vzpomínková bohoslužba se konala ve Winchesterské katedrále, 100 let poté, co zemřel.[1][2]

Rodina a smrt[editovat | editovat zdroj]

Walker se dvakrát oženil. Jeho první manželka zemřela předtím, než začal pracovat ve Winchesteru. V roce 1907 se oženil se svou druhou manželkou, sestrou své první, s níž měl několik dětí.

Walker zemřel během epidemie španělské chřipky v roce 1918 a je pohřben na Beckenhamském hřbitově v Londýně. Na hrobě je nápis: „Potápěč, který svýma vlastníma rukama zachránil Winchesterskou katedrálu.“

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

V katedrále se nachází malá socha Williama Walkera poblíž svatyně sv. Swithuna a hrobu krále Knuta Velikého.[3] V zahradách katedrály je také busta Walkera. [4] Ve Winchesteru je po něm také pojmenován hostinec.[5]

V říjnu 2018 se v katedrále konala vzpomínková bohoslužba za Williama Walkera doplněna výstavou.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku William Walker (diver) na anglické Wikipedii.

  1. www.bbc.com. Dostupné online. 
  2. www.winchester-cathedral.org.uk. Dostupné online.  Archivováno 20. 3. 2020 na Wayback Machine.
  3. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2020-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-11. 
  4. Dostupné online. 
  5. Dostupné online. 
  6. Dostupné online. 
Bibliografie

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]