William S. Burroughs Jr.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z William Seward Burroughs III)
William S. Burroughs, Jr.
Narození21. července 1947
Conroe
Úmrtí3. března 1981 (ve věku 33 let)
DeLand
Příčina úmrtíjaterní cirhóza
Povoláníromanopisec a spisovatel
Významná dílaSpeed
RodičeWilliam Seward Burroughs a Joan Vollmer
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

William Seward Burroughs III, známější jako William S. Burroughs Jr. nebo Billy Burroughs, (21. července 19473. března 1981) byl americký romanopisec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v texaském městě Conroe. Byl pravnukem vynálezce Williama Sewarda Burroughse I a synem spisovatele Williama Sewarda Burroughse II. Jeho matkou byla Joan Vollmer. Oba jeho rodiče užívali drogy. V roce 1951 Burroughs II před synovýma očima zastřelil jeho matku. Ve svých pěti letech začal žít u svých prarodičů. Od nich odešel ve třinácti. Později byl sám závislý na drogách a alkoholu. Dne 2. března 1981 byl nalezen podchlazený, vyčerpaný a opilý v příkopu u dálnice ve floridském městě DeLand. Náhodný kolemjdoucí jej vzal do nemocnice, kde však následujícího dne ve věku třiatřiceti let zemřel na akutní gastrointestinální krvácení spojené s mikronodulární cirhózou. Byl zpopelněn a popel pohřben v coloradském Boulderu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Svůj první román nazvaný Speed vydal v roce 1970. Jde o autobiografický román zabívající se detaily ze života osoby závislé na metamfetaminu. O tři roky později vydal knihu Kentucky Ham. Později pracoval na knize Prakriti Junction, která však zůstala nedokončená.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]