William Grut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Grut
William Grut na LOH 1948
William Grut na LOH 1948
Osobní informace
Datum narození17. září 1914
Místo narozeníStockholm
Datum úmrtí20. listopadu 2012 (ve věku 98 let)
Místo úmrtíÖstersund
ObčanstvíŠvédskoŠvédsko Švédsko
RodičeTorben Grut a Margit Torsell
Sportovní informace
Sportmoderní pětiboj
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Moderní pětiboj na LOH
zlato Londýn 1948 jednotlivci

William Oscar Guernsey Grut (17. září 1914 Stockholm20. listopadu 2012 Östersund) byl švédský reprezentant v plavání a moderním pětiboji, olympijský vítěz z roku 1948.

Jeho otec Torben Grut byl architekt (projektoval mj. stockholmský olympijský stadion) a mistr Švédska v tenisu. Za velké hospodářské krize přišel o většinu majetku, syn William proto musel ukončit studium medicíny na Univerzitě v Cambridgi a stát se vojákem z povolání. Byl kapitánem u Svealandského dělostřeleckého pluku a ve volném čase se věnoval sportovnímu tréninku, stal se švédským rekordmanem a mistrem země v plavání volným způsobem; byl také nominován na Letní olympijské hry 1936, ale zůstal pouze náhradníkem. Vynikal i ve vodním pólu a střelbě, získal pět titulů mistra Švédska v moderním pětiboji (1938, 1939, 1940, 1944, 1948), na mezinárodní scéně se však mohl představit až po skončení druhé světové války. Na Zimních olympijských hrách 1948 obsadil druhé místo v zimním moderním pětiboji (tato kombinace běhu na lyžích, sjezdu, střelby, šermu a jízdy na koni byl zařazena na olympijský program jako ukázkový sport) a na letní olympiádě téhož roku v Londýně získal pro Švédsko zlatou medaili, když jako jediný v historii dokázal vyhrát tři z pěti disciplín (střelba, šerm a jezdectví). V roce 1948 mu byla udělena zlatá medaile Svenska Dagbladet.

Po olympiádě ukončil sportovní kariéru, byl učitelem tělocviku na vojenské akademii v Karlbergu a trenérem, Larse Halla dovedl k zisku dvou zlatých olympijských medailí a šesti titulů mistra světa v moderním pětiboji. Při zahájení Letních olympijských her 1960 byl vlajkonošem švédské výpravy. V letech 1960–1984 zastával funkci generálního tajemníka Mezinárodní unie moderního pětiboje a biatlonu. Z armády byl propuštěn v roce 1963 kvůli sňatku s maďarskou občankou Zsuzsanou Lelbachovou a přestěhoval se do Francie, kde pracoval jako obchodní zástupce farmaceutické firmy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]