William Alden Smith

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Alden Smith
Senátor Senátu USA
za stát Michigan
Ve funkci:
9. února 1907 – 4. března 1919
PředchůdceRussell A. Alger
NástupceTruman H. Newberry
Člen Sněmovny reprezentantů
za 5. okrsek státu Michigan
Ve funkci:
4. března 1895 – 9. února 1907
PředchůdceGeorge F. Richardson
NástupceGerrit J. Diekema
Stranická příslušnost
ČlenstvíRepublikánská strana

Narození12. května 1859
Dowagiac
Úmrtí11. října 1932 (ve věku 73 let)
Grand Rapids
Místo pohřbeníWoodlawn Cemetery
Profesepolitik
PodpisWilliam Alden Smith, podpis
CommonsWilliam Alden Smith
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Alden Smith (12. května 1859 Dowagiac, Michigan11. října 1932 Grand Rapids, Michigan) byl americký senátor za stát Michigan, který se stal předsedou vyšetřovacího podvýboru Senátu pro vyšetřování potopení RMS Titanic.

Život[editovat | editovat zdroj]

Brzy po přestěhování do Grand Rapids v jeho 12 letech, otec těžce onemocněl a tak musel zanechat školy a začít pracovat. Byl celkem schopný a lidé si ho začali všímat.[zdroj⁠?] V 16 letech, v roce 1875, začal pracovat jako poslíček v zákonodárném orgánu – v michiganské Sněmovně reprezentantů v Lansingu, a poprvé tak přišel do styku s prostředím zastupitelské politiky (zastupitelské demokracie). Dva roky poté, v roce 1880, začal studovat práva a po třech letech spolu s kolegy založil advokátní kancelář. Postupně se stal velmi uznávaným hlavně v oboru železniční dopravy. V roce 1886 se stal členem michiganského ústředního výboru strany Republikánů a o osm let později kandidoval do Kongresu Spojených států. Následující rok se stal jedním z nejmladších členů Sněmovny reprezentantů. Senátorem za stát Michigan byl zvolen v roce 1907.

Byl znám pro řečnické schopnosti, tvrdohlavost a neústupnost.[zdroj⁠?]

Vyšetřovací podvýbor pro vyšetřování ztráty RMS Titanic[editovat | editovat zdroj]

Vyšetřování ztráty Titaniku pod vedením W.A Smithe bylo zahájeno v pátek 19. dubna 1912, den po připlutí Carpathie v newyorském hotelu Waldorf-Astoria. Následující týden bylo přesunuto do Washingtonu. Vyšetřování skončilo v úterý 28. května 1912, bylo vyslechnuto 82 svědků a náklady byly 2 385 dolarů.

Také vzhledem k tomu, že W.A Smith nebyl odborníkem přes námořnictví (a kvůli tomu byl také terčem posměchu a kritiky hlavně v Británii), americké vyšetřování, na rozdíl od britského, se tolik nezabývalo technickými aspekty katastrofy, nicméně je hodnoceno lépe zejména proto, že při londýnském vyšetřování pod vedením lorda Merseyho byly zřejmé snahy o "ohýbání" faktů při snaze očistit White Star Line a Bruce Ismaye.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků William Alden Smith na anglické Wikipedii a William Alden Smith na německé Wikipedii.

  1. HUBÁČEK, Miloš. Titanic. 3. vyd. Praha, Litomyšl: Paseka, 2002. 440 s. S. 287, 307–362. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]