Willem van Stockum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Willem van Stockum
Narození20. listopadu 1910
Hattem
Úmrtí10. června 1944 (ve věku 33 let)
Laval
Alma materEdinburská univerzita
Povolánífyzik a matematik
PříbuzníHilda van Stockum (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Willem Jacob van Stockum (20. listopadu 191010. června 1944) byl matematik, který významně přispěl k ranému rozvoji obecné teorie relativity.

Van Stockum se narodil v Hattemu v Nizozemsku. Jeho otec byl mechanicky talentovaný důstojník v nizozemském námořnictvu. Poté, co se rodina přestěhovala do Irska v roce 1920, Willem studoval matematiku na Trinity College v Dublinu, kde získal zlatou medaili. Magisterský titul získal z Torontské univerzity a doktorský titul z Edinburské univerzity.

V polovině 30. let se van Stockum stal příznivcem tehdy poměrně nové teorie gravitace, obecné teorie relativity. V roce 1937 zveřejnil dokument, který obsahuje jedno z prvních přesných řešení v obecné relativitě, které modeluje gravitační pole vytvářené konfigurací rotující hmoty, van Stockumova prachu. Toto řešení zůstává důležitým příkladem známým pro svou neobvyklou jednoduchost. V této práci byl van Stockum zřejmě první, kdo si všiml možnosti uzavřených časupodobných smyček, jednoho z nejpodivnějších a nejvíce znepokojujících jevů v obecné relativitě.

Van Stockum odešel do Spojených států v naději, že bude studovat pod Albertem Einsteinem. Nakonec na jaře roku 1939 nastoupil na dočasnou pozici pod profesorem Oswaldem Veblenem v Ústavu pro pokročilá studia v Princetonu. Brzy se ale přestěhoval na University of Maryland, během jeho prvního semestru došlo k vypuknutí druhé světové války. Proto narukoval do Royal Canadian Air Force a nakonec získal pilotní křídla v červenci 1942. Díky svým pokročilým znalostem fyziky strávil většinu dalšího roku jako zkušební pilot v Kanadě. Poté, co bylo Nizozemsko napadeno Hitlerem, snažil se van Stockum vstoupit do války jako pilot. Nakonec se stal členem nizozemského letectva (v exilu), a v roce 1944 se stal jediným nizozemským důstojníkem vyslaným do Č. 10 Sqron RAF Bomber Command, který byl umístěný v Yorkshire a létal na bojové mise v těžkém bombardéru Halifax po celé Evropě před a po invazi v Normandii. 10. června 1944 vyrazil van Stockum a jeho skupina na svou šestou bojovou misi. V blízkosti cíle bylo jejich letadlo zasaženo a všech sedm členů posádky zahynulo, společně se sedmi vojáky z dalšího bombardéru na stejné misi. Čtrnáct letců je pohřbeno v Lavalu, v blízkosti místa, kde spadla jejich letadla.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Willem Jacob van Stockum na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Willem Jacob van Stockum: A scientist in uniform, De Vliegende Hollander, June 2004 (English translation by Carlo Beenakker). A newspaper article by an officer in the Dutch Air Force, on which this article is largely based.
  • A soldier's creed, an essay written by van Stockum and published (under the byline "a bomber pilot", due to wartime security restrictions) in December 1944.
  • Stockum, W. J. van. The gravitational field of a distribution of particles rotating around an axis of symmetry.. Proc. Roy. Soc. Edinburgh. 1937, s. 135.  The original paper presenting the van Stockum dust solution.
  • Time Bomber. Historical fiction by Robert P. Wack. Set in Normandy in June 1944. Willem is a central character.