Wilkowice (okres Bílsko-Bělá)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilkowice
U školy
U školy
Wilkowice – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezské
OkresBílsko-Bělá
GminaWilkowice
Wilkowice
Wilkowice
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha17,5 km²
Počet obyvatel6 761 (2011)
Hustota zalidnění386,3 obyv./km²
Etnické složeníPoláci
Náboženské složenířímští katolíci
Správa
Telefonní předvolba(+ 48) 33
PSČ43-365
Označení vozidelSBI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilkowice (německy Wolfsdorf) je vesnice v jižním Polsku ve Slezském vojvodství v okrese Bílsko-Bělá, která spolu s obcemi Bystrá a Meszna tvoří gminu Wilkowice. Leží na úpatí Malých Beskyd ve Wilkowické bráně (srov. Żywiecká kotlina) na říčkách Wilkówka a Mesznianka, na severu sousedí s Bílskem-Bělou. Prochází tudy rychlostní silnice S1 z Bílska-Bělé směrem ke slovenským hranicím a také stejným směrem vedoucí železniční trať se stanicí Wilkowice Bystra. V roce 2011 zde žilo 6 761 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vesnice vznikla pravděpodobně mezi roky 1310 a 1320 během cisterciácké kolonizace, kdy opatem v Rudech u Ratiboře byl Balwin, přezdívaný Vlk (polsky Wilk). První zmínka o obci (Abbatisvilla) pochází z roku 1364.[1] Patřila Osvětimskému knížectví a s ním byla součástí nejdřív Českého království, poté v letech 1457–1772 Polska (od roku 1450 v rámci samostatného Żywieckého panství), resp. polsko-litevské říše, a následně Habsburské monarchie. Z hlediska kulturně-geografického se řadí k Malopolsku, resp. Západní Haliči.

V roce 1929 byla k Wilkowicím přičleněna obec Huciska ležící jihovýchodně od vlastních Wilkowic. Do roku 1936 sahají dějiny Železniční nemocnice Wilkowice, původně sanatoria pro léčbu tuberkulózy.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Ve vesnici se nachází katolický kostel sv. Michaela Archanděla (novogotický z roku 1900), vesnice je také východiskem turistických značených cest do Malých Beskyd a Slezských Beskyd.

  • PLžlutá turistická značka žlutá turistická značka vede na Klimczok přes Mesznou a chatu na Groni
  • PLzelená turistická značka zelená turistická značka vede na Magurku a opačným směrem také na Klimczok přes sedlo Kołowrót
  • PLmodrá turistická značka modrá turistická značka vede na Klimczok přes Bystrou

Partnerské obce[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. W. Wattenbach (red.). Codex Diplomaticus Silesiae T.2 Urkunden der Klöster Rauden und Himmelwitz, der Dominicaner und der Dominicanerinnen in der Stadt Ratibor. Breslau: Josef Max & Comp., 1859. Dostupné online. S. 33. (latinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]