Wilhelm Wirsam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Milost
Wilhelm Wirsam
Čestný kanovník
litoměřické kapituly
Církevřímskokatolická
ZnakZnak
Osobní údaje
Datum narození22. srpna 1914
Místo narozeníDolní Poustevna, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí15. prosince 2007
(ve věku 93 let)
Místo úmrtíRimsting, NěmeckoNěmecko Německo
Povolánířímskokatolický duchovní
Řády a ocenění2004 Bürgermedaille
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelm Wirsam (22. srpna 1914 Dolní Poustevna15. prosince 2007 Rimsting, Německo) byl katolickým knězem, čestným kanovníkem litoměřické kapituly.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z Dolní Poustevny, ze šluknovského výběžku, kde jeho otec vlastnil pekárnu. Po ukončení filozofických a teologických studií byl v roce 1939 vysvěcen na kněze pro litoměřickou diecézi. Nejdříve byl kaplanem v Jizerských horách (Neustadt).

V roce 1946 po odsunu působil nejdříve v arcidiecézi Vídeň, kde od 15. ledna 1946 působil jako kaplan a od 24. září 1947 navíc také jako nemocniční kaplan ve farnosti sv. Leopolda ve Vídni II.. Ke dni 1. září 1950 opustil z vlastního rozhodnutí Vídeň a uchýlil se do diecéze Eischstätt v Německu, kde nejdříve působil jako kaplan katedrály.

V roce 1952 se začal také z jeho iniciativy v Nürnberg-Langwasser v bývalém prostoru nacistických stranických sjezdů (Nürnberg-Märzfeld) stavět nový kostel, škola a mateřinec řádových sester. Byl zde od roku 1964 ustanoven jako prvofarář. Celkem v této farnosti sloužil 16 let. Poté byl farářem v Salzburg-Gneis.

Od roku 1971 převzal farnost v Riedering a sloužil zde pět let. V roce 1976 se ujal křesťanské diaspory v Leinburg u Norimberku.

V roce 1982 odešel do důchodu a přestěhoval se do Rimsting. Zde sloužil až do smrti jako výpomocný duchovní s ochotou na zavolání kdykoliv přijít a vypomoci. V Rimsting oslavil 90. narozeniny a v roce 2004 výročí 65 let kněžství. Při této příležitosti mu byla udělena medaile za zásluhy (Bürgermedaille). Za pomoc litoměřické diecézi, z níž pocházel, byl jmenován čestným kanovníkem litoměřické kapituly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]