Wikipedista:Vyky/Pokusy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kolínská řepařská drážka postavená v roce 1894 byla nejstarší řepařskou drážkou v Čechách. Vedla z Kolínského cukrovaru, který stál v místě dnešní Elektrárny Kolín a.s., do Františkova (Ovčáry), do Býchor a až do Jestřabí Lhoty. Celková délka trati dosáhla 10,6 km, odbočka do Františkova měřila dalších 0,9 km. Ke svému účelu sloužila drážka téměř 70 let. V 60. letech 20. století byla zrušena. Provoz řepařských vlaků zabezpečovaly původně parní lokomotivy, později motorové dvounápravové B 600/70 a BN 60. Vagony uvezly až 8 t řepy.

Obnova[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 bylo založeno občanské sdružení Klub pro obnovu Kolínské řepařské drážky. Cílem klubu bylo obnovit část řepařské drážky v úseku KolínBýchory a vybudovat muzejní expozici, kde by se návštěvníci mohli seznámit s historií cukrovarnictví a dopravy řepy v Polabí. V lednu 2005 vydal Městský úřad v Kolíně územní rozhodnutí ke stavbě Obnova Kolínské řepařské drážky.

1. etapa[editovat | editovat zdroj]

Ukončena 15. května 2006. Byla vybudována dešťová a splašková kanalizace, vodovod, trafostanice a přípojka NN, byla provedena část hrubých terénních úprav a zahájena stavba komunikace. Práce na první etapě byly zpožděny v důsledku nepříznivého zimního a posléze i jarního počasí.

2. etapa[editovat | editovat zdroj]

Stavba infocentra sloužícího zároveň jako nádražní budova v areálu Kolínské řepařské drážky v Kolíně Sendražicích.

3. a 4. etapa[editovat | editovat zdroj]

Vybudování kolejového tělesa s rozchodem 600 mm a výtopny.

Slavnostní zahájení provozu proběhne 23. června 2007 od 9 hod. v areálu nádraží Kolínské řepařské drážky.


Tento článek obsahuje materiál získaný ze serveru zeleznicka.bloudil.cz se souhlasem Klubu pro obnovu Kolínské řepařské drážky.





Řepařská drážka je úzkorozchodná dráha sloužící k dopravě cukrové řepy z míst kde je pěstována přímo do cukrovaru.

Polabské řepařské drážky[editovat | editovat zdroj]

Polabské řepařské drážky vznikaly na přelomu 19. a 20. století a jejich délka dosáhla více než 130 km. Jednalo se o drážky vycházející z Kolína, Vlkavy, Křince, Kopidlna, Dymokur a Liběvsi. Nejstarší drážkou tohoto typu byla kolínská řepařská drážka postavená v roce 1894.


Tento článek obsahuje materiál získaný ze serveru zeleznicka.bloudil.cz se souhlasem Klubu pro obnovu Kolínské řepařské drážky.




Šablona[editovat | editovat zdroj]

<div class="boilerplate" id="zeleznicka.bloudil.cz" style="font-style: italic;"> Tento článek obsahuje [http://zeleznicka.bloudil.cz{{{1|}}} materiál] získaný ze serveru [http://zeleznicka.bloudil.cz/ zeleznicka.bloudil.cz] se [[Wikipedie:Povolené zdroje/zeleznicka.bloudil.cz|souhlasem]] '''Klubu pro obnovu Kolínské řepařské drážky'''. </div>