Wikipedista:Veronika734483/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKlokan zaječí
alternativní popis obrázku chybí
Specimen at the Melbourne Museum
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řáddvojitozubci
Čeleďklokanovití(Macropodidae)
Rodklokanovití
Binomické jméno
Klokan zaječí
Veronika Peková
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření

Klokan zaječí (Lagorchestes leporides) je vyhynulý druh klokana, který původně pocházel z jihovýchodní Austrálie.Poprvé se o něm zmínil John Gould v roce 1841.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klokan zaječí byl malý vačnatec,mírně větší a více štíhlejší než jeho přežívající příbuzný klokan kosmatý. Jeho tělo bylo dlouhé asi 50 centimetrů a jeho dlouhý ocas 33 centimetrů. Jeho barva přecházela od černé,hnědé až po žlutou se šedo-bílým břichem.[1]

Rozšíření a prostředí[editovat | editovat zdroj]

Tento druh kdysi obýval interiér Nový Jižní Wales,Victoria a řeku Murray v oblasti Jížní Austrálie.Nejraději žil na otevřených pláních a loukách.

Ekologie a chování[editovat | editovat zdroj]

Velmi málo se dnes o tomto klokanovi dozvídáme. Bylo to noční zvíře,které žilo samotářským životem.[2] Během dne seděl obvykle tzv. tvarovaném sedadle,obvykle v úkrytu solného bahna nebo tusku.

Zánik[editovat | editovat zdroj]

Posledním známým exemplářem tohoto druhu byla samice nalezena v srpnu 1889 v Novém Jižním Walesu.[3] Nebyly zpozorování další účastnici tohoto druhu, ačkoli výzkumníci do třicátých let ještě nebyli přesvědčeni o jeho zániku. Příčina jeho zániku zůstává nejistá.Bylo navrženo několik příčin jeho zániku, včetně poničení jeho pastviny kravámi a ovcemi,[4] pravidelnými požáry nebo zavlečení kočkami.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eastern hare-wallaby na anglické Wikipedii.

  1. HARPER, Francis. Extinct and vanishing mammals of the Old World. [s.l.]: New York, American Committee for International Wild Life Protection 878 s. Dostupné online. 
  2. LYDEKKER, Richard. A hand-book to the marsupialia and monotremata [online]. [cit. 2018-04-19]. Dostupné online. 
  3. a b FLANNERY, Tim; SCHOUTEN, Peter. A gap in nature.. 2001. vyd. [s.l.]: [s.n.] 
  4. Lagorchestes leporides (Eastern Hare-wallaby, Eastern Hare Wallaby). www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2018-04-19]. Dostupné online.