Wikipedista:Tomáš Reichel/Seznam hudebních sybmolů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hudební symboly jsou značky a symboly určující, jak bude jistá melodie zahrána.

Notová osnova
Pomocné linky

Pomocné linky se používají pro zapsání not mimo základní notovou osnovu. Narozdíl od obrázku jich může být prakticky neomezený počet

Jednoduchá taktová čára

Taktové čáry oddělují jednotlivé takty skladby.

Dvojitá taktová čára

Dvojitou taktovou čarou se označují významnější změny v hudbě, například nové předznamenání, nové taktové předznamenání, či začátek jiného hudebního motivu.

Koncová čára

Označuje konec věty či celé skladby.

Tečkovaná taktová čára

Může rozdělovat dlouhé takty na kratší části pro jejich snazší přečtení

Bracket

Spojuje dva či více notových osnov. Touto svorkou se nespojují osnovy patřící k jednomu nástroji, například ke klavíru (pro pravou a levou ruku).

Akoláda

Obvykle se používá pro spojování několika osnov jednoho nástroje, tedy například klavíru, harfy a některých bicích nástrojů. Narozdíl od předchozí svorky spojuje vždy pouze více osnov totožného nástroje.

Klíče[editovat | editovat zdroj]

G klíč (Houslový klíč)

Nota G1 se nachází na druhé lince odspodu, tedy na místě, odkud klíč jakoby „začíná“.

C klíč

Nota C je přímo ve středu klíče, na obrázku tedy na třetí lince. C klíč se může ale také nacházet níže, či výše: dle toho se také jinde nachází nota C.

F klíč (basový klíč)

F malé se je na druhé lince odshora.

Neutrální klíč

Používá se pro nástroje s pouhou jednou výškou tónu, tj. například pro triangl, činely apod. - tehdy je zapsána v notové osnově jen jedna linka, na kterou se nota umístí (Obrázek nahoře). Také se používá například pro bicí soupravy, použití linek je dle nástroje rozdílné.

Oktávový klíč

V notaci nástrojů, které hrají velmi vysoko nebo velmi hluboko, se občas používají klíče doplněné o číslici 8 nebo 15 (je umístěna nad nebo pod klíčem). S tímto postupem se můžeme někdy setkat i tam, kde je záměr setrvat v jednom klíči, ačkoli faktický rozsah nástroje by už spadal do rozsahu pokrytého klíčem jiným. Noty jsou tímto označením transponovány o jednu (8) nebo dvě (15) oktávy níže či výše. Tím se výhodně redukuje počet pomocných linek, jinak nezbytných pro zápis v "extrémní" poloze. (Podobnou funkci mají značky 8va, 8vb, 15ma, 15mb, viz článek oktáva).

Tablatura

U kytary a dalších drnkacích hudebních nástrojů je možné místo tradičních klíčů použít tzv. tabulaturu. Nemusí se pak používat pět notových linek, ale každá linka představuje jednu strunu (u kytary má tedy tabulatura 6 linek). Místo not se používají čísla a zápis tedy znázorňuje, na kolikátém pražci a na které struně se má daný tón zahrát. Tabulatura se také občas používá u varhan nebo dechových nástrojů s otvory.

Noty a pomlka[editovat | editovat zdroj]

Nota Název Pomlka
Maxima

Nota o délce osmi celých not

Longa

Notá o délce čtyř celých not

Brevis / nota dvoucelá

Nota o délce dvou celých not

Celá nota
Půlová nota
Čtvrťová nota
Osminová nota
Šestnáctinová nota
32tinová nota
64tinová nota
128nová nota
258nová nota
Trámec

Trámcem se spojují noty osminové hodnoty a nižší. Počet trámců odpovídá počtu praporků u noty, tj. na obrázku jsou spojené dvě noty osminové, dvě šestnáctinové noty by měly dva trámce. Spojovat jdou také noty různých délek, tedy například osminová a šestnáctinová, kdy na straně osminové noty je jeden trámec, na straně noty šestnáctinové jsou dva.

Nota s tečkou

V západní hudební notaci tečka, která je za notou, prodlužuje její délku o polovinu. (Grafické znaménko tečkovaného rytmu (tečky) za notou je třeba rozlišovat od staccatových teček, které se píší nad či pod hlavičkou noty). Teček je možno zapsat více, nota se vždy náležitě prodlouží.

Vícetaktová pomlka

Číslo nad pomlkou označuje, po kolik taktů pomlka platí.

Pauzy[editovat | editovat zdroj]

Dechová značka

Stanovuje, že interpret hudební pasáže má nabrat dech (u dechových nástrojů a zpěváků) nebo udělat krátkou pauzu (pro ostatní hudební nástroje). Tato pauza obvykle zkracuje trvání předchozího tónu a nemění tempo přednesu

Cézura

Krátká pauza mezi dvěma frázemi (u zpěváků a hráčů na dechové nástroje jde o vhodnou chvíli pro nadechnutí); podobný význam má koruna, která je na rozdíl od cézury výrazným prodloužením dané noty anebo pomlky podle uvážení interpreta.

Posuvky a předznamenání[editovat | editovat zdroj]

Hlavní články: Posuvka a Předznamenání

Obyčejné posuvky[editovat | editovat zdroj]

Změna, daná posuvkou, platí pro konkrétní tón jen do konce taktu. Tam její účinnost končí a noty se dále interpretují opět ve výšce dané tóninou.

Výjimkou jsou posuvky v předznamenání, které platí obvykle pro celou skladbu nebo alespoň její část a uvádějí se na začátku každé řádky notového záznamu. Posuvky z předznamenání navíc platí nejen pro daný tón, ale i pro stejnojmenný tón ve všech oktávách.

Béčko

Snižuje výšku tónu o půltón. K názvu noty přidává koncovku -es, tj. například F → Fes

Křížek

Zvyšuje výšku tónu o půltón. K názvu noty přidává koncovku -is, tj. například F → Fis

Odrážka

Ruší předchozí zvýšení či snížení tónu

Dvojité bé

Snižuje výšku noty o dva půltóny. K názvu noty přidává koncovku -eses, tj. například F → Feses

Dvojkřížek

Zvyšuje výšku noty o dva půltóny. K názvu noty přidává koncovku -isis, tj. například F → Fisis

Předznamenání[editovat | editovat zdroj]

Předznamenání v hudbě udává pomocí určitého počtu posuvek tóninu skladby. Zapisuje se do notové osnovy hned za notovým klíčem na začátku skladby, dále pak na začátek každého dalšího řádku (u víceosnovových řádků, jako je např. zápis pro klavír nebo varhany, se píše zpravidla do všech osnov řádku).

Předznamenání s béčky
Předznamenání s křížky

Mikrotónové posuvky[editovat | editovat zdroj]

Pro rozlišení jemnější než půltón

Půlbé

Snižuje výšku tónu o jeden čtvrttón

Tříčtvrtbé

Snižuje výšku tónu o tři čtvrttóny

Čtvrtkřížek

Snižuje výšku tónu o jeden čtvrttón

Tříčtvrtkřížek

Zvyšuje výšku tónu o tři čtvrttóny. Občas se také zapisuje s dvěma svislými čarami a třemi vodorovnými