Wikipedista:Ppipek/Whenua hou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Codfish Island nebo Whenua Hou je malý ostrov (14 km2) na západ od Stewartova ostrova (Rakiura) na jihu Nového Zélandu. Dosahuje nejvyšší nadmořské výšky 250 metrů (u svého jižního pobřeží).

Anglický název „Codfish Island“ se odkazuje na endemickou rybu písečníka novozélandského (maorsky rawaru / pakirikiri), která se komerčně loví v okolních vodách pomocí pastí v nádobách s návnadou. Název v maorštině, Whenua Hou, znamená „nová země“. [1] Codfish Island je domovem Sirocca, mezinárodně proslulého kakapa, vzácného druhu papouška.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Po vymýcení kusu liščích a krys v roce 1998 a přestěhování chřástalů weka na jiné ostrovy se stal Codfish ptačím útočištěm bez dravců a centrem snah o obnovu populace papouška kakapo sovího. Drží většinu chovné populace kriticky ohroženého kakapa. V roce 2002 se na ostrově vylíhlo 24 mláďat kakapa, letech 2009 a 2016 pak 33 a 32 kuřat. [2] Jeho nejslavnějším obyvatelem je Sirocco, kakapo, který se zde vyklubal v roce 1997; Sirocco se stal vládním „oficiálním mluvčím pro ochranu přírody“ v roce 2010. [3]

Drobný Codfish Island je domovem asi poloviny zbývající populace kakapa

Codfish Island je také domovem pddruhu mystaciny novozélandské (M. t. tuberculata), nestora kaka, cistovníkovců novozélandských, kakariki rudočelých a žlutočelých, kachen proužkovaných a nedávno vysazené populace pištce žlutého (mohua).

Organizace BirdLife International označila ostrov za významné ptačí území, jelikož je důležitým hnízdištěm pro několik druhů mořských ptáků, včetně tučňáků fiordlandských a žlutookých, buřňáků skvrnitých a Cookových a buřníků druhu Pelecanoides whenuahouensis. [4]

Přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Ostrov navštěvují vědečtí vědci a terénní pracovníci Ministerstva památkové péče spolu s dobrovolníky pracujícími na záchranných programech. Jediná chata se nachází v Sealer's Bay na severovýchodě a je dostupná s pomocí lehkých letadel nebo vrtulníků. Ostrov je uzavřen pro běžné návštěvníky a je zakázáno neoprávněné přistání.

Související[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Te Kohanga Ote Whenua Hou, pers comm
  2. kakaporecovery.org.nz. Dostupné online. 
  3. www.stuff.co.nz. Dostupné online. 
  4. BirdLife International. (2012). Important Bird Areas factsheet: Codfish Island. Downloaded from Dostupné online.  on 31 January 2012.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Stewartův ostrov]] [[Kategorie:Ostrovy Southlandu]] [[Kategorie:Category:Významné ptačí oblasti Nového Zélandu]] [[Kategorie:Category:Obnova ostrovů]]