Wikipedista:Nariteka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

LDCs countries[editovat | editovat zdroj]

V počátcích se využívalo rozdělení na rozvojové a rozvinuté státy. Což na počátku roku 1960 již přestalo být dostačující a na první Konferenci OSN o obchodu a rozvoji

  1. PŘESMĚRUJ (UNCTAD) se vyslovil cíl o rozdělení těch nejchudších zemí na nejméně rozvinuté země světa.

V současné době se každý rok v New Yorku v centru

  1. PŘESMĚRUJ OSN

se setkává 24 expertů, kteří hodnotí současné dění ve světě. Tito experti jsou z řad ekonomů, politologů, sociologů, ekologů a dalších odborníků. Jejich úkolem je společné zhodnocení nastavených kritérií o přístupu nebo výstupu jednotlivé země z dané skupiny. Od roku 1971 Organizace spojených národů uznala nejméně rozvinuté země (Nejméně rozvinuté země) za kategorii států, které jsou ve svém rozvojovém procesu považovány za velmi znevýhodněné ze strukturálních, historických i geografických důvodů. Nejméně rozvinuté země čelí víc než ostatním zemím riziku hlubší chudoby a zůstávají v situaci nedostatečného rozvoje. Více než 75% obyvatel nejméně rozvinutých zemí žije v chudobě. Tyto země jsou také charakterizovány jejich zranitelností vůči vnějším ekonomickým šokům, přírodním a člověkem způsobeným katastrofám a přenosným nemocem. Nejméně rozvinuté země potřebují od mezinárodního společenství nejvyšší pozornost. V současné době tvoří 47 nejméně rozvinutých zemí přibližně 880 milionů lidí, což představuje 12% světové populace, které čelí vážným strukturálním překážkám růstu. Nejméně rozvinuté země však představují méně než 2% světového HDP a přibližně 1% světového obchodu. V letech 1981, 1990, 2001 a 2011 se konaly čtyři konference OSN o nejméně rozvinutých zemích. Čtvrtá konference OSN o nejméně rozvinutých zemích přijala akční program pro nejméně rozvinuté země na období deseti let 2011-2020 - tzv. Istanbulský akční plán.

Kritéria pro vstup mezi LDCs''Text kurzívou

Výbor pro rozvojovou politiku (CDP) je pověřen valným shromážděním (GA) a Hospodářskou a sociální úřadem(ECOSOC), aby každé tři roky přezkoumávalo seznam nejméně rozvinutých zemí a vydal doporučení týkající se zařazení a odstupňování způsobilých zemí pomocí následujících kritérií: Země mohou vstoupit do kategorie LDC nebo ji opustit, pokud splňují stanovené limity zařazení nebo absolvování kritérií. Prahové hodnoty pro odstupňování jsou nastaveny vyšší než prahové hodnoty pro zařazení. Cílem této asymetrie je zajistit udržitelnost rozvoje.

1. Hrubý národní produkt na obyvatele (HNP) HNP na obyvatele poskytuje informace o stavu příjmů ao celkové výši zdrojů, které má země k dispozici. Limit zařazení je stanoven na tříletý průměr úrovně HNP na obyvatele, kterou definuje Světová banka pro identifikaci zemí s nízkými příjmy. Při kontrole v roce 2018 byl stanoven limit 1025 USD na obyvatele. Prahová hodnota pro odchod ze skupiny byla v roce 2018 stanovena o 20% více což je 1230 USD. HNP se vypočítává z údajů národních účtů převedených na USD pomocí metodiky Světové banky (s cílem snížit dopad krátkodobých výkyvů směnných kurzů). HNP na obyvatele vypočítává divize statistiky Spojených národů na základě databáze národních účtů pro hlavní agregáty. Údaje o populaci jsou převzaty z Divize OSN pro populaci


2. Index lidských zdrojů ( HAI, Human Assets Index) Zde se hodnotí úroveň lidského kapitálu, podle určitých kritérií:  Procentuální počet podviživených lidí v populaci  Úmrtnost dětí do pěti let  Kolik je procent studujících dětí na střední škole  Procentuální gramotnost dospělého obyvatelstva Vzhledem k tomu, od roku 2015 CDP používá absolutní prahové hodnoty pro HAI. Tato hodnota pro zařazení byla nastaven na 60. Pro výstup ze skupiny musí být minimálně 66. Složení HAI indexu se skládá z 5 ukazatelů seskupených do podindexu zdravotnictví a vzdělávání.

3. Index ekonomické zranitelnosti ( EVI, Economic Vulnerability Index)

V tomto se hodnotí zcela opačně oproti HAI a to, čím vyšší index, tím je velice pravděpodobné, ře země bude ohrožena vlivy ostatními státy. Je zde hodnoceno:


 Odlehlost  Velikost populace  Podíl zemedělství na HDP  Výkyvy v zemědělské produkci  Přesídlení oblastí  Koncentrace exportu

Aby byla země začleněna do seznamu LDCs, musí splnit všechna tři kritéria. Ale pokud chce vystoupit z dané skupiny, stačí jí splnit pouze dvě kritéria pro výstup. Zároveň země, musí se vstupem souhlasit a také nesmí mít více obyvatel než 75 milionů. Bohužel se také objevují země, které o výstup z těchto skupin nestojí z důvodu obavy o ztrátu různých ekonomických výhod.

Problémy zemí LDCsText kurzívou[editovat | editovat zdroj]

1. chudoba a hlad

Hlavním problémem obyvatelů zemí LDCs je chudoba. Je zde nedostatek finančních prostředků a kvalitních potravin. Podle vyjádření Světové zdravotní organizace trpí přes 20 milionů dětí po celém světě vážnou podvýživou a umírá hlady.

2. Slabá ekonomika

Z důvodu nízkých příjmů si obyvatelé nemohou spořit, což znamená minimální investice a to   způsobuje nízkou produktivitu práce.

3. Porušování lidských práv V mnoha zemích dochází k dlouhodobému porušování lidských práv. Je zde velký výskzt mimosoudních poprav.

4. Ozbrojené konflikty Tyto země se vyznačují také nestabilní ekonomickou situací, korupcemi a autoritářskými režimy. Je zde velká pravděpodobnost pro vznik extremistických skupin.

5. Krátká doba života a vysoká úmrtnost

Je zde špatná lékařská péče z důvodu nedostatku finančních prostředků. Typické nemoci pro tytozemě jsou spalničky, malaria, AIDS. Dalo by se těmto nemocem předejít, pokud by byla lepší informovanost obyvatel a očkování dostupné. Projekty OSN a neziskových organizací

Každý druhý den obdrží OSN žádost o technickou pomoc z rozvojové země. V roce 2016 spustili téměř 30 programů pro nejméně rozvinuté země. Prostřednictvím pomoci se mohou nejméně rozvojové země lépe integrovat do světové ekonomiky tím, že transformují ekonomiky, řeší zranitelnosti, zlepšují konkurenceschopnost a posilují lidi. Mnoho projektů by také nebylo uskutečněno bez pomoci neziskových organizací jako je například The Family Organisation, Lékaři bez hranic, UNICEF, WorldWide Organisation for Women – Africa.[1][2][3][4] [5][6][7]

  1. [7. UN. Development [online]. [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://www.un.org/development/desa/dpad/least-developed-country-category/ldc-data-retriev Dostupné online]. 
  2. [6. Nejméně rozvinuté země [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nejm%C3%A9n%C4%9B_rozvinut%C3%A9_zem%C4%9B Dostupné online]. 
  3. [5. Last Development Countries. UN [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://www.un.org/development/desa/dpad/least-developed-country-category/ldcs-at-a-glance. Least Developed Countries [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Least_Developed_Countrieshtml Dostupné online]. 
  4. [4. Last Development Countries. UN [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: http://unctad.org/en/Pages/ALDC/Least%20Developed%20Countries/LDC-Map.aspx al.html Dostupné online]. 
  5. [3. Development Policy & Analysis Division. Development Policy & Analysis Division [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://www.un.org/development/desa/dpad/resources.html Dostupné online]. 
  6. [2. Development Policy & Analysis Division. Development Policy & Analysis Division [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://www.un.org/development/desa/dpad/about-us.html Dostupné online]. 
  7. [1. Afganistan. Afganistan [online]. 2018 [cit. 2018-04-23]. Dostupné z: https://www.un.org/development/desa/dpad/least-developed-country-afghanistan.html Dostupné online].