Wikipedista:Najvárek Matěj/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kostel Zvěstování Panny Marie (Úhonice)[editovat | editovat zdroj]

Kostel Zvěstování Panny Marie se nachází v obci Úhonice ve Středočeském kraji. Je umístěn v centru obce a tvoří hlavní obecní dominantu. Současná novorománská stavba stojí na místě původní gotické stavby, ze které se nic nedochovalo. V dnešní době je kostel spravován Premonstráty a konají se zde pravidelné bohoslužby.

Kostel Zvěstování Panny Marie

v Úhonicích

pohled na kostel z jihozápadu
Místo[editovat | editovat zdroj]

Země: Česká Republika

Kraj: Středočeský

Obec: Úhonice

Souřadnice: 50.0414450N, 14.1853897E

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Církev: Římskokatolická

Provincie: česká

Vikariát: berounský

Užívání: pravidelné

Architektonický popis[editovat | editovat zdroj]

Stavební sloh: Novorománský

Typ stavby: jednolodní kostel

Výstavba: 1896-1898

Architekti: Matěj Krch, Eduard Sochor

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o farnosti v Úhonicích pochází ze 14. století. Podací právo již tehdy patřilo strahovským Premostrátům. Ti zde vystavěli původní gotický kostel. Prvním farářem byl Ondřej, který byl, stejně jako jeho následovníci, kněz se Strahovského kláštera. Roku 1352 byl kostel kvůli třicetileté válce opuštěn a fara byla znovu obnovena roku 1654. Ve druhé polovině 17. století daroval Strahovský opat Norbert Amenluxen kostelu posvěcený zvon ke cti boží a mnoho dalších věci nezbytných pro vykonávání bohoslužeb. Roku 1676 byl na náklady tehdejšího opata Jeronýma postaven hlavní oltář orientovaný na východ. V roce 1691 byly kostelu darovány obrazy sv. Heřmana, P. Marie Bolestné, sv. Víta, sv. Kateřiny, sv. Salvatora a sv. Norberta. A v roce 1697 byl na hlavní oltář umístěn obraz Zvěstování P. Marie. Kostel byl několikrát vyloupen a to v letech 1701, 1825 a 1826. Na počátku 18. století byl vystavěn nový velký oltář a varhany.  Ze strahovského kláštera byla přivezena kazatelna. V roce 1834 byl dřevěný strop nahrazen stropem zděným a byl nabílen. Roku 1844 se konala návštěva obce a kostela knížecí Milostí a pražským arcibiskupem Aloisem Josefem.

Gotická stavba byla zbořena roku 1896. Na stejném místě byla vybudována novorománská stavba podle plánu hlavního inženýra Matěje Krcha a Eduarda Sochora. Kostel byl obrácen hlavním oltářem k jihu. Přestavba stála 46 365 zlatých a 14 krejcarů.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

sakristie s apsidou

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel Zvěstování Panny Marie je stavba jednoduchá a monumentální stavba. V severním průčelí se nachází ústupový portál, nad nímž je reliéf rozety. Archivolty jsou podepřeny sloupy s patkami, a hlavicemi zdobenými vegetativním dekorem. Tympanon je zdoben reliéfem Madony s anděly po stranách. Po celém obvodu kostela běží obloučková římsa. Kostel je z každé strany vyztužen pěti podpěrami. Vysoká, úzká okna s obloukovou klenbou jsou zapuštěná do mohutné zdi.

Štíhlá, pětipatrová hranolová věž s jehlancovou střechou stojící vedle severního průčelí značně převyšuje loď kostela. Přízemí věže je prosvětleno malým kruhovým oknem, v prvním a druhém patře jsou umístěna jednoduchá střílnová okna a ve čtvrtém patře okna sdružená. Ve třetím patře je věž zdobena obloučkovou římsou. Vchod do věže z exteriéru je zapuštěný.

Půdorys[editovat | editovat zdroj]

Kostel je postaven na půdoryse řeckého kříže.  Stavba je orientována hlavním vchodem na sever. Je tvořena hlavní lodí, kterou v zadní části kříží méně výrazný transept. Za křížením se nachází půlkruhová apsida. Na západní straně vedle severního průčelí stojí zvonice s obdélníkovým půdorysem.

pohled do hlavní lodě kostela


Interiér[editovat | editovat zdroj]

Hlavní loď je rozdělena na čtyři pole s bezžebernou křížovou klenbou a jedno pole nad křížením, také s křížovou bezžebernou klenbou. Jednotlivá pole jsou rozdělena mohutnými příčnými pásy. Klenba je podepřená pilíři a válcovými příporami, jejichž hlavice jsou ozdobeny vegetativními dekoracemi. Průchod z hlavní lodě do presbytáře je oddělen vítězným obloukem.  Vnitřní omítka je bohatě zdobena vegetativními ornamenty, především lilie. Nad vchodem se nachází balkón, podepřen mohutnými sloupy , na kterém se nachází varhany.

vstupní portál v severním průčelí

Portál[editovat | editovat zdroj]

Portál je ústupkový, opatřený půloválným obloukem, nad nímž je reliéf rozety. Archivolty jsou podepřeny sloupy v ústupcích. Sloupy mají patky, hlavice, které jsou zdobené vegetativním dekorem, a jsou postaveny na soklech. Tympanon je zdoben reliéfem Madony s anděly po stranách.

Vybavení kostela[editovat | editovat zdroj]

Součástí interiéru kostela je i zdobná dřevěná kazatelna s obrazy apoštolů. Hlavní monumentální oltář v apsidě na ose kostela je zdoben obrazem zvěstování Panny Marie. Dále se zde nachází dva postranní oltáře (sv. Ludmily se sv. Václavem a sv. Norberta). Po obvodu kostela vede křížová cesta. Ze starého kostela se dochoval kovaný železný svícen, mramorová křtitelnice, dvě mramorové kropenky (jedna zazděná v sakristii, druhá v kruchtě), barokní socha Jana Nepomuckého a socha Panny Marie.


Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

POSVÁTNÁ MÍSTA KRÁLOVSTVÍ ČESKÉHO, ARCIDIECESE PRAŽSKÁ Díl II., Dr. Ant. Podlaha

Časopis Method, F.J. Lehner

Kronika obce Úhonice

https://www.hrady.cz/index.php?OID=12175