Wikipedista:Muzeum umeni/Pokusy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Místo pro pokusy

Pohled z nejvyšší věže katedrály sv. Václava na areál Arcidiecézního muzea v Olomouci.
Budova Muzea moderního umění v Denisově ulici
Nádvoří Kapitulního děkanství

Muzeum umění Olomouc patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to jak z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000 [1]), tak po stránce odborného záběru a výstavního programu. Krátkodobými výstavami i dlouhodobými expozicemi představuje výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost. Muzeum bylo založeno 5. dubna 1951 pod názvem Galerie výtvarného umění jako součást Vlastivědného muzea v Olomouci. Po roce 1989 se osamostatnilo a pro svou veřejnou expoziční, výstavní, osvětovou činnost má k dispozici tři objekty: Muzeum moderního umění, Arcidiecézní muzeum Olomouc a Arcidiecézní muzeum Kroměříž. Jeho zřizovatelem je Ministerstvo kultury České republiky. Současným ředitelem je Mgr. Michal Soukup, dlouholetý spolupracovník prof. PhDr. Pavla Zatloukala, který vedl instituci od jejího vzniku v roce 1990 do konce března 2013.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum umění Olomouc bylo založeno v roce 1952 pod názvem Galerie výtvarného umění jako součást Vlastivědného muzea. Od roku 1989 sídlí v samostatné budově v Denisově ulici č. 47 v Olomouci. V roce 1998 vzniklo jako jeho součást Arcidiecézní muzeum. Expozice Arcidiecézního muzea byla otevřena v roce 2006 v prostorách bývalého Olomouckého hradu na Václavském náměstí v Olomouci.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Muzeum spravuje zhruba 185 000 sbírkových předmětů a po této stránce je třetí největší institucí svého druhu v českých zemích. Odborně pečuje o díla státní, církevní i soukromé provenience, od antiky až po současnou výtvarnou kulturu. Kmenová sbírka muzea, čítající přes 85 000 sbírkových předmětů, je členěna podle uměleckých druhů do jedenácti podsbírek (architektura, autorská kniha [2], fotografie, grafika, kniha 20. století, kresba, mince a medaile, obrazy, plastiky, užitá grafika, užité umění). Rozsáhlý sbírkový fond olomouckého arcibiskupství na kroměřížském zámku, zahrnující nejen díla malířská, sochařská, kresbu, grafiku, mince a medaile, umělecké řemeslo, ale také historickou knihovnu a hudební archiv, spravuje Arcidiecézní muzeum Kroměříž. V péči Arcidiecézního muzea Olomouc je část sbírky obrazů a uměleckého řemesla pocházející z olomoucké arcibiskupské rezidence a význačná umělecká díla zapůjčená farnostmi olomoucké arcidiecéze.

Kmenové podsbírky[editovat | editovat zdroj]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Muzeum umění Olomouc je vedle Národní galerie, Národního technického muzea a Muzea města Brna jedinou institucí v České republice, která se zabývá architekturou. Sbírkový fond dokumentuje převáženě architektonickou produkci Moravy a Slezska z let 1850–1950. Jejím zakladatelem a dlouholetým kurátorem byl Pavel Zatloukal. Vedle plánové dokumentace vybraných staveb s důrazem na Olomouc, ale i mnohá další moravská centra architektury, obsahuje rozsáhlé pozůstalosti architektů (např. Lubomír a Čestmír Šlapetové, Oskar a Elly Oehlerovi, Hubert Aust, Karl Fischer, Jaroslav Kovář starší, Jaroslav Kovář mladší) a dokumentace soutěží. V 90. letech minulého století a po roce 2000 se záběr sbírky rozšířil teritoriálně, časově i typologicky (modely). Zastoupeni ve sbírce jsou nově významní zástupci avantgardní architektury (Jaromír Krejcar, Vít Obrtel). Akvizice se rozrostly o dokumentaci architektonické tvorby druhé poloviny 20. století, reprezentující produkci státních projektových ústavů s celostátní působností i práce výjimečných postav poválečné architektury: Karel Filsak, Alena Šrámková, Věra Machoninová, Otakar Binar – Michal Brix – Petr Vaďura – Václav Králíček (SIAL), Tomáš Černoušek, Václav Capoušek, Karel Typovský ad. V menším výběru je zastoupena rovněž produkce současných architektonických ateliérů (Zdeněk Fránek, D.R.N.H., Aulík-Fišer architekti).

Autorská kniha[editovat | editovat zdroj]

Sbírku tvoří dva samostatné soubory, mezi nimiž tvoří mezičlánek soubor avantgardních knižních obálek a úprav, deponovaný coby samostatný soubor v knihovně muzea. První soubor představuje relativně uzavřená unikátní kolekce cca 400 kusů ručně psaných a kolorovaných lidových modlitebních knížek z Čech a z Moravy, která byla získána z pozůstalosti Jan Poše. Druhý soubor pak tvoří kolekce autorských knih z druhé poloviny 20. století až do současnosti, která se v posledních letech dynamicky rozvíjí a představuje různé možnosti přístupu k tomuto intermediálnímu druhu výtvarného umění. Součástí sbírky je i kolekce berlínského vydavatelství Rainer Verlag (např. Dieter Roth, A. R. Penck, Emmett Williams, Ann Noël, Endre Tot, Jan Voss, Ben Vautier, Damien Hirst ad.).

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Podsbírku fotografie tvoří přes 7500 exponátů, které dokumentují převážně českou fotografickou tvorbu 20. století. Sbírka vznikla v roce 1966 a dnes je klasifikována jako třetí největší v České republice. Zahrnuje jak klasiky avantgardní fotografie (František Drtikol, Jaromír Funke, Jaroslav Rössler, Eugen Wiškovský, Josef Sudek ad.), tak i soudobé progresivní autory (např. Veronika Bromová, Michal Kalhous, Dita Pepe). Sbírka byla souborně představena v roce 2012 na výstavě Civilizované iluze [3].

Muzeum moderního umění[editovat | editovat zdroj]

Sídlí na místě bývalého městského špitálu svatého Ducha v pozdně secesní budově s kubizujícími prvky (okna ve 2. patře). Přestavba budovy proběhla v letech 1915–1918 a projektoval ji Jaroslav Kovář starší. Je zaměřeno na umění od počátku 20. století do současnosti. Jeho součástí je několik stálých expozic.

Arcidiecézní muzeum Olomouc[editovat | editovat zdroj]

Bylo založeno v roce 1998 ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým z podnětu papeže Jana Pavla II. Jeho hlavním úkolem je představení rozsáhlých církevních uměleckých sbírek.

V roce 2006 byla otevřena rozsáhlá expozice v nově rekonstruovaných budovách bývalého Olomouckého hradu na Václavském náměstí v Olomouci. Areál zahrnuje m.j. budovy Kapitulního děkanství, kapli svaté Barbory a románsko-gotický Zdíkův palác. Rekonstrukce historických budov byla provedena podle projektu architektonické kanceláře HŠH architekti a byla mimo jiné vyhlášena Stavbou roku Olomouckého kraje 2006.

Arcidiecézní muzeum Kroměříž[editovat | editovat zdroj]

Bylo založeno v roce 2006 jako detašované pracoviště Muzea umění Olomouc na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Spravuje rozsáhlé sbírky uměleckých předmětů, hudebnin, knih a unikátní numismatickou sbírku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Filmové dokumenty[editovat | editovat zdroj]

  • Ke slávě a chvále. (2007) Scénář a režie: T. Mojžíš. 51 minut. Dokument České televize o vzniku Arcidiecézního muzea.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]