Wikipedista:Mirodragan/Struna (fyzika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Teorie strun
Základní objekty
Poruchové teorie
Non-perturbative results
Fenomenologie
Matematika
Související pojmy
Teoretikové
Historie  · Slovník

Struna je hypotetická subatomární struktura, která je hlavním předmětem studia teorie strun v teoretické fyzice. Na rozdíl od bezrozměrných bodů nebo částic, které jsou základem standardního modelu fyziky částic, jsou struny jednorozměrné rozšířené objekty. Typická velikost strun je velmi malá řádu Planckovy délky 10−35 metrů. Proto se ve vesmíru struny jeví jako bodové objekty a teorie strun je nerozlišitelná od běžné kvantové teorie pole.

Interakce v subatomárním světě: světočáry bodových částic ve Standardním modelu a světoplocha opsaná uzavřenými strunami v teorii strun

V teorii strun, mohou být struny otevřené (tvoří segment s dvěma koncovými body) nebo uzavřené (tvořící smyčku jako kruh) a mohou mít další speciální vlastnosti. Když se struny pohybují časoprostorem, vytvářejí vícerozměrný povrch nazývaný světoplocha. To je analogické k jednorozměrné světočáře, kterou vytvářejí bodové částice.

Každá struna má určité vibrační módy, které lze charakterizovat různými kvantovými čísly, jako je hmotnost, spin atd. Každému vibračnímu módu odpovídá určitý typ částic. Každé interakci částic by odpovídalo spojování a rozpojování strun.

Typy strun[editovat | editovat zdroj]

Otevřené a uzavřené struny[editovat | editovat zdroj]

Struny mohou být buď otevřené nebo uzavřené. Uzavřená struna je struna, která nemá žádné koncové body. Proto je topologicky ekvivalentní kružnici. Otevřená struna má dva koncové body a je topologicky ekvivalentní úsečce.

Nejstarší teorie superstrun obsahující otevřené struny byla teorie strun Typu I. Avšak vývoj neporuchových vlastností superstrunnových teorií v roce 1990 ukázal, že konce strun leží na dynamických objektech nazývaných D-brána.

Otevřené a uzavřené struny jsou obvykle spojeny s charakteristickými vibračními módy. Jeden z módů vibrací uzavřené struny může být identifikován jako graviton. V některých teoriích strun je nízkoenergetický mód vibrací otevřené struny identifikován jako tachyon. Jiné vibrační módy otevřených strun vykazují vlastnosti fotonů a gluonů.

Orienace[editovat | editovat zdroj]

Struny mohou mít orientaci. Struny s různými orientacemi mají různý fyzikální význam.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Brian Greene: Elegantní vesmír. Superstruny, skryté rozměry a hledání finální teorie, Mladá fronta, Praha 2001, ISBN 80-204-0882-7
  • Brian Greene: Struktura vesmíru - Čas, prostor a povaha reality, Paseka, Praha- Litomyšl 2006, ISBN 80-7185-720-3
  • KAKU, Michio. Introduction to Superstring and M-Theory. 2. vyd. New York, USA: Springer-Verlag, 1999. 
  • SHEN, Sinyan. Introduction to Superfluidity. Beijing, China: Science Press