Wikipedista:Mickapr/Pískoviště1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lesopark Ostrůvek (Brandýs nad Labem)

Výřez z Mapy.cz
Ostrůvek - mapa

Ostrůvek je říční ostrov řeky Labe, který přiléhá k Brandýsu nad Labem. Jeho délka od jihovýchodu k severozápadu je necelý 1 km (960 m). Tvar ostrova je nepravidelný - v nejužším místě je šířka 38 m, nedaleko odsud, zhruba v dolní polovině ostrova šířka dosahuje 62 m

Poloha a popis[editovat | editovat zdroj]

Od hlavního toku řeky je ostrov oddělen mlýnským ramenem. Mlýnské rameno začíná pod budovou zámku mezi Podzámeckým mlýnem a pivovarem. Zhruba v polovině jeho délky se do něj z levé strany vlévá Vinořský potok. I když ostrov už existuje od středověku, jeho tvar i rozměry byly ovlivněny regulací řeky, výstavbou vodních zařízení a mostů. V průběhu 20. století byl ostrov na dolním konci zkrácen při vybudování zahrádkářské osady. Z původního parku stále existuje několik památných stromů, které doplňují současný lesopark. Jde zejména o 4 duby, z nichž 3 jsou poblíž hlavního toku řeky (dub F.X Procházky, dub ostrostřelců), poslední památný dub je na protější straně ostrova poblíž ústí Vinořského potoka.

Na ostrov, či přes něj vede několik mostů. Nejnovějším mostem je nový most generála Lišky. Po něm, nad úrovní vlastního ostrova, vede silnice č. 610, která spojuje Brandýs nad Labem se Starou Boleslaví. Po této trase už od středověku vedla obchodní cesta, která spojovala Prahu s Lužicí, tzv. žitavská zemská stezka. Most v těchto místech, zřejmě zčásti nebo zcela dřevěný, už existoval od středověku. Kamenný most byl postaven M. Borgorellim v letech 1568-69, v následujících letech byl vydlážděn a opravován. Roku 1831 byl most rozšířen a v roce 1931 postaven nový.[1] Při výstavbě nového mostu na počátku tohoto století byly objeveny části mostu z pozdního středověku. Velmi zachovalý je Kamenný most, který vede přímo na ostrov v blízkosti Podzámeckého mlýna. Most byl zbudován v letech 1600-1604, tedy v době panování císaře Rudolfa II, který na zámku často pobýval. Most je ozdoben sochou Jana Nepomuckého a na protější straně mostu křížem. Na ostrůvek vedou tři další mosty, jeden v prodloužení ulice S.K. Neumanna, další dva jsou určeny pro pěší a cyklistický provoz.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Podzámecký mlýn, který se nachází na počátku mlýnského ramene řeky Labe byl v době Rudolfa II. největším vodním mlýnem v Čechách. Už od 19. století byl ostrov kromě hospodářských fukcí (mlýn, pivovar, vodárna) využíván jako místo pro sport a trávení volného času. S touto funkcí souvisela řada staveb, např. restaurační pavilony, hudební pavilony a další zařízení, která se však nedochovala. V letních měsících jsou v blízkosti mostu generála Lišky pořádány diskotéky. Rybářům slouží prodejna rybářských potřeb.

Pod zámkem, v blízkosti Kamenného mostu a pod mostem generála Lišky byl zřízen kanál pro vodní slalom. V nejširším místě ostrova je discgolfové hřiště, na spodní straně ostrova je při hlavním toku Labe přírodní pláž.Ostrov je po celé své délce napojen na Labskou cyklostezku.

Zhruba v polovině ostrova je geologická expozice - Polabská geostezka.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POCHE, Emanuel; A KOL. Umělecké památky Čech 1. 1.. vyd. Praha: Academia, 1977. 644 s. ISBN 403-22-858. S. 116-117. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LOMIČ, DR., CSC., Václav; A KOL. Okolí Prahy. 1. vyd. Praha: Olympia, 1983. 253 s. ISBN 27-012-83. 
  • PAULÍK, ING., Ivo. Na sever od Prahy. 1.. vyd. Praha 3: Ottovo nakladatelství, 2009. 120 s. ISBN 978-80-7360-864-4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Památky v Brandýse nad Labem

Mosty přes řečiště Labe v Brandýse

Labská stezka

Napojení cyklostezky