Wikipedista:Lukas148/Pískoviště1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Požární útok je jednou z disciplín požárního sportu. V Česku se jedná o nejpopulárnější disciplínu, někdy bývá mezi hasiči označován jako „královská disciplína“. Je to z toho důvodu, že dobrý výsledek zde závisí na vynikající souhře všech členů družstva.

Soutěžní družstvo[editovat | editovat zdroj]

Soutěžní družstvo tvoří 7 členů (pravidla připouští také 5-6 členů), jejichž úkoly během soutěžního pokusu se liší. Posty se zpravidla označují podle funkce nebo nástroje, který daný člen obsluhuje a jsou rozděleny následovně:

  • košař - šroubuje koš, "posílá" savici do kádě
  • savice (též savkař, naběrač, srážeč) - spojuje savice, nabírá vodu do stroje
  • strojník - připojuje savici ke stroji, obsluhuje stroj
  • béčkař - roztahuje hadice B ("béčka")
  • rozdělovač (též troják) - připojuje hadice do rozdělovače, běží s rozdělovačem na místo
  • proudaři - vodou sráží terče

Jednotlivé spoje hadic mohou spojovat různí členové družstva, bez ohledu na svůj post.

V závislosti na konkrétní soutěží mohou soutěžit muži, ženy i děti, avšak všichni musí být platnými členy SH ČMS (Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska) nebo profesionální hasiči.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Pravidla se mohou lišit podle konkrétní soutěže. Níže budou popisována zejména Pravidla požárního sportu[1], odlišná pravidla mohou být v rámci hry Plamen, nebo u ligových soutěží, které zpravidla stanovují odlišnosti od pravidel požárního sportu.

Výstroj[editovat | editovat zdroj]

Soutěžící musí být oblečeni ve stejnokroji či ve sportovním oblečení, musí však být zřejmá příslušnost k soutěžnímu družstvu. Nohavice mají zakrývat kotníky, rukávy krátké či dlouhé (u dětí musí být rukávy dlouhé). Každý člen družstva musí mít ochrannou přilbu a opasek (u dětí opasek není nutný).

Dráha[editovat | editovat zdroj]

Základna je dřevěná deska o rozměrech 2x2x0,1 metrů. Na základnu musí ve stanoveném časovém limitu (5 minut, v ligových soutěžích bývá obvykle zkrácen pro urychlení průběhu soutěže) připravit veškeré své nářadí. Startovní čára se nachází 10 metrů od osy základny. Na straně opačné od startovní čáry je nádrž na vodu (káď) o objemu minimálně 1 m3, jejiž hrana nejblíže k základně je od hrany základny vzdálená 4 metry. Po každém útoku je voda do kádě doplněna. Pokud jsou použity nástřikové terče, musí být doplňována také během útoku.

Směrem dopředu po dráze jsou umístěny terče ve vzdálenosti 90 metrů (na 3B), resp. 70 metrů (na 2B) od osy základny. Terče mohou být sklopné (sepnou po zasažení vodním proudem) nebo nástřikové (sepnou po naplnění určitým objemem vody). Výsledný čas útoku je daný časem terče, který je sepnutý jako druhý. Povrch dráhy může být travnatý nebo zpevněný.

Stroj[editovat | editovat zdroj]

Pro dopravu vody z kádě hadicemi k terčům se využívá přenosná motorová stříkačka. Podle pravidel se využívá stroj PS12 (od roku 2012 nový stroj TOHATSU). Stroje jsou často upravovány (viz níže). Na motorovou stříkačku jsou napojeny savice, druhým směrem od stříkačky vedou hadice typu B. Na stroji (mezi výtlakem a hadicí) musí být nasazen přetlakový ventil, pokud není stanoveno jinak.

Koš a savice[editovat | editovat zdroj]

Savice může být položena ve vzduchu na kotouči hadice nebo na stroji a jako jediná smí přesahovat hranu základny, nesmí se však dotýkat země.Veškeré své vybavení musí družstvo před pokusem umístit na základnu.

Sací koš je kovový (někdy také laminátový) s kovovým výpletem, znemožňujícím nasátí nežádoucího předmětu. Musí být vybaven funkční zpětnou klapkou. Na samotný koš navazují savice. Mohou být tvořeny dvěma či čtyřmi kusy. V případě dvou kusů dosahují každá délky 2,5 metrů, v případě čtyř kusů má každá z nich 1,6 metrů a musí být předem spojeny po dvou. V dětských kategoriích se vyyužívají savice délky 1,6 metrů. Pomocí tohoto vedení je dopravována voda z kádě do čerpadla stroje.

Hadice[editovat | editovat zdroj]

Dále je zapotřebí tlakových přenosných hadic. Při útoku se využívá dvou typů těchto hadic. Hadice typu B je určená pro transport vody ze stroje do rozdělovače. Muži mají takto napojené zpravidla 3 hadice (3B) za sebou, ženy a děti používají pouze 2 hadice (2B). Na některých soutěžích mohou mít 2B také muži. Z hadice typu B putuje voda do rozdělovače. Konkrétně jde o třícestný rozdělovač s funkčním vřetenovým nebo kulovým uzávěrem. Ten směruje vodu na dvě strany do hadic typu C, které se na sebe pojí dvě a jsou zakončeny proudnicí, pomocí kterých je voda směrována na otvor terčů.

V ligových soutěžích jsou obvykle povoleny "úzké" hadice o průměru 65 mm (B), resp. 42 mm (C).

Nepovinnou součástí vybavení jsou dva klíče na spojky, kterých je možné využít i během chystání samotného útoku, například jako podložku pod koš apod. Také může být povolena podložka pod spoj savic. Jiné než výše jmenované nástroje a vybavení jsou zakázány. Pořadatel soutěže je povinen, pokud není určeno jinak, nachystat a mít k dispozici základnu, nádrž na vodu, terče, přetlakový ventil, hadice typu B na odpadní vodu.

Časy a vzdálenosti[editovat | editovat zdroj]

Na základnu mohou soutěžící vstoupit až po odnesení stroje předešlého týmu ze základny. Družstvu se od této chvíle měří limit 5 minut. V roce 2017 v soutěži Gorolský pohár – (GP) se časový limit zkrátil na 4 minuty. Během této doby je třeba vše nachystat pro provedení útoku s dodržováním vymezených pravidel. Přesáhne-li družstvo limit 5 minut, je diskvalifikováno. Pro provedení samotného útoku má družstvo 2 minuty. Čas delší než dvě minuty opět družstvo diskvalifikuje. Po výstřelu vybíhají soutěžící od startovní čáry směrem k základně. Startovní čára je od osy základny vzdálená 10 metrů. Nádrž na vodu stojí ve vzdálenosti 4 metrů od hrany základny. Čelo terčů od hranice stříkání je vzdálené 5 metrů.

Provedení útoku[editovat | editovat zdroj]

Po odnesení stroje předešlého týmu se spustí časomíra (5 či 4 minut) od spuštění se smí jít daný tým chystat na základnu. Pak začínají soutěžící s chystáním všeho potřebného na základně. Po ukončení přípravy rozhodčí zkontroluje, zda jsou splněny všechny požadavky (zuby spojek hadic se nesmí dotýkat, žádný z předmětů nesmí přesahovat základnu s výjmkou savic apod.) a pokud je vše v pořádku, zdvihne bílý praporek a soutěžící se přesouvají na startovní čáru.

Po výstřelu, nebo jiném zvukovém signálu, vybíhají směrem k základně, kde strojník našroubuje jednu savici na stroj. Mezitím "košař" na druhou savici nasazuje koš, který musí být minimálně jednou zavinutý (nesmí být zaseknutý) a spolu s druhým závodníkem nabírají vodu a tento závodník pak obě savice spojuje k sobě. Mezitím ostatní závodníci na základně spojují spojky hadic a vybíhají směrem k terčům. Osoba na postu "béčka(béčkař)" zapojí jednu spojku hadice typu B do stroje a druhou spojku typu C spojí hadice levému proudaři/ce poté zapojí do sebe poslední spojku s hadicí od rozdělovače a vybíhá směrem k terčům a snaží se čím jak nejrychleji a nejvíce roztáhnout hadice. Osoba na postu rozdělovače na rozdělovač napojí všechny tří koncovky a poté, co doběhne do optimální vzdálenosti, čeká na blížící se vodu. K hranici terčů zatím dobíhají oba proudaři, zaklekávají a usměrňují proud směrem na terče. Proudnice je možné zapojit přímo na základně, nebo kdykoli později. Ve druhém případě však hrozí, že se tak nestane včas. Každý proudař stříká pouze na svůj terč. V opačném případě dojde k diskvalifikaci.

Po úspěšném zdolání obou terčů se družstvu zaznamená čas a vyhrává družstvo s nejrychlejším časem. Po ukončení útoku všichni z přítomných rozhodčích musí bílým praporkem odsouhlasit správné provedení útoku. Objeví-li se u kteréhokoli z nich červený praporek, družstvo svůj pokus ztrácí a opět se jedná o diskvalifikaci ze soutěže.

Diskvalifikace[editovat | editovat zdroj]

K diskvalifikaci dochází :

  1. po překročení 5minutového (4 minutového) limitu na přípravu základny
  2. po dvou tzv. ulitých startech
  3. když do jedné minuty od startu "nevyletí" ze stroje voda
  4. po překročení dvou minutového limitu na splnění útoku
  5. při přešlápnutí startovní čáry nebo čáry vymezené pro proudaře

Ligové soutěže[editovat | editovat zdroj]

V požárním útoku se pořádá mnoho ligových soutěží. Jedná se o série soutěží pořádaných v průběhu sezony na různých místech. Družstvo získává za umístění v každé ze soutěží body do celkového hodnocení a na konci sezony je družstvo s nejvyšším počtem bodů vyhlášeno mistrem ligy.

Ligové soutěže mají obvykle pravidla upravená oproti pravidlům postupových soutěží, buď z organizačních důvodů, nebo kvůli zvýšení atraktivity. Běžnou úpravou pravidel je například zkrácená doba přípravy, čímž je urychlen průběh soutěže. Jako kompenzace bývá k dispozici tzv. "přípravné plato". Někdy jsou také zřízené dvě základny, přičemž na jedné se vždy provádí soutěžní pokus, zatímco na druhé probíhá příprava dalšího družstva.

Častou úpravou pravidel je také povolení sportovních "úzkých" hadic s menším průřezem (Hadice "C" má průměr z 52 mm snížený na 42 mm, hadice "B" z 75 mm na 65 mm).

Úpravy strojů[editovat | editovat zdroj]

Standardně používaná stříkačka PS12 je pro sportovní účely upravována. Původní čerpadlo bývá nahrazeno čerpadlem výkonnějším.

Původní motor o objemu 1221 cm³ bývá nahrazován motorem o objemu 1433 cm³ (oba motory z vozu Škoda 1203, resp. TAZ 1500). Na těchto motorech bývají prováděny další úpravy, které však stříkačku obvykle činí neschopnou déle trvající činnosti a je určena čistě ke sportovním účelům. Válce motoru mohou být "převrtány" z původních 72 mm vrtání až na 82 mm. Tím může být dosaženo objemu až 1860 cm³. Úpravou klikové hřídele lze zvětšit také zdvih pístu a dosáhnout tím i vyšších objemů. Běžně se tak lze setkat s objemy 2112 cm³ (vrtání zvýšené z 88 mm na 100 mm). Jsou známy případy, kdy byly použity i jiné motory, např. dieselový agregát 1.9TDi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Pokyn č. 10/2018, pravidla požárního sportu. 2018. vyd. Praha: Generální ředitelství HZS ČR, 2018.