Wikipedista:LParil/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Mnoho systémů matchmakingu se vyznačuje systémem hodnocení, který se snaží shromáždit hráče se zhruba stejnými schopnostmi. Jedním z těchto systémů je například TrueSkill od Xbox Live .

Hry, které obsahují systém hodnocení, obvykle nabízejí nehodnocené relace pro hráče, kteří nechtějí, aby jejich výkon byl zaznamenán a analyzován. Ti jsou drženi odděleně tak, aby hráči, kteří hledají nehodnocené relace a ti co hledají hodnocené relace, nehráli v jedné hře.

Serverové prohlížeče[editovat | editovat zdroj]

Některé hry (zejména ty s dedikovanými servery) obsahují seznam aktivních relací pro hráče a umožňují jim ručně jednu vybrat. Tento systém lze použít ve spojení s pořadím a lobby, ale většinou je tento seznam omezen jen na servery, které byly vytvořeny hráči.

Většina těchto serverových prohlížečů umožňuje hráčům filtrovat výsledky. Mezi běžná kritéria filtrů patří název serveru, počet hráčů, režim hry a latence.

Seznamy kontaktů[editovat | editovat zdroj]

Jednou z nejzákladnějších a nejběžnějších forem matchmakingu je poskytnutí seznamu ostatních hráčů, se kterými jste se již dříve setkali, a mohli byste znovu chtít hrát. Stav jednotlivých hráčů (offline, online, právě hrající) je zobrazen, je možnost připojit se k probíhající relaci a obvykle je možné posílat zprávy do chatu.

V mnoha případech jsou seznamy kontaktů (seznamy přátel) spravovány platformou, na které hra běží (např. Xbox Live, PlayStation Network, Steam) pro zjednodušení správy kontaktů.

Chat[editovat | editovat zdroj]

Ve většině moderních online systémů pro více hráčů existuje chatový systém, kde lidé mohou komunikovat s ostatními po celém světě. Chatování pomáhá přátelům udržovat si vzájemnou strategii, mluvit s ostatními a dělá hru zábavnější.


Připraveno