Wikipedista:Kristynalhotska/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reedukace (též převýchova) je soubor speciálních pedagogických postupů a metod práce, které se zaměřují na rozvoj porušených nebo nevyvinutých funkcí.[1] Reedukace je vždy individuální záležitostí – vychází z individuality dítěte, z aktuálního stavu a konkrétních projevů poruchy. Reedukace neznamená v žádném případě doučování – jedná se o soubor metod, které směřují k odstranění specifických obtíží při čtení, psaní, počítání, a jsou zaměřeny na rozvoj percepčně motorických funkcí.[2]

Reedukace znamená utváření a výchovu psychických funkcí, popř. dovedností nutných ke zvládnutí složitějších dovedností.[3]

Reedukační proces[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o postupný rozvoj, zlepšování úrovně porušených nebo nevyvinutých funkcí potřebných pro čtení, psaní, počítání (např. rozvoj porušených funkcí zrakového vnímání). Jeho výsledkem není pouze rozvoj těchto funkcí, ale i vytvoření potřebné dovednosti na dané úrovni.[4]

Neexistuje jednotný postup reedukace stejný pro všechny děti – každé dítě má poruchu odlišného stupně závažnosti, s různými, někdy zcela individuálními projevy.

Postup reedukace[editovat | editovat zdroj]

Existuje mnoho metod a postupů reedukace a mohou dětem pomoci rychleji a překonat jejich obtíže a tím je odstranit. Velmi důležité je včasné rozpoznání specifických poruch učení. Na tomto základě je třeba vhodně zvolit reedukační postupy. Základem úspěchu reedukace nejsou pouze odborné znalosti, ale i osobní přístup. Přístup by měl být citlivý, jak k dítěti, tak i k rodičům.

Reedukace je rozdělena do tří oblastí. Ty se vzájemně při práci prolínají:

  1. reedukovat funkci, které společně podmiňují poruchu,
  2. utvářet dovednosti správně číst, psát a počítat,
  3. působit na psychiku dítěte s cílem naučit ho s poruchou žít a utvářet adekvátní koncept sebe samého.[5]

Příklad postupu[editovat | editovat zdroj]

Vždy se začíná nácvikem percepčně motorických funkcí (ty označují nedostatky v rozvoji zrakového a sluchového vnímání v oblasti hrubé a jemné motoriky, které se promítají do grafických projevů dítěte).[6] Ty tvoří podklad poruchy. Je třeba z nich vycházet a průběžně poruchy rozvíjet. Reedukacie se začíná na té úrovni, kterou ještě dítě zvládá. Teprve pak se obtížnost postupně zvyšuje. Tímto způsobem se dítě od práce neodradí a pomocí pozitivní motivace se podněcuje dítě k další práci.

  1. Postupuje se od manipulace s konkrétními předměty k jejich zobrazení až k abstraktním obrazcům (např. geometrické tvary, písmena).
  2. Při reedukaci se využívá co nejvíce multisenzorických přístupů, při kterých je zapojeno co nejvíce smyslů zároveň (tj. zrak, sluch, hmat, čich). K tomu kombinujeme řeč, pohyb a rytmus.
  3. Je nutné zaměřit se na metody práce a pomůcky, které se použijí. Připravuje se i časový harmonogram.
  4. Na reedukační činnost dítěte se rovněž vytváří tzv. přípravy. Do nich se zaznamenávají ty obtíže, na které se v dané reedukační lekci zaměří, také i na metody práce a pomůcky použijeme. Do příprav se zaznamenává cvičení, které děti doma procvičují (v rozumném množství a hravé formě). S podstatou cvičení a jejich řešení se seznámí i rodiče. Nejefektivnější je cílená individuální reedukační činnost.
  5. Lze používat i skupinovou reedukaci. Při té by skupina dětí neměla překročit 5.[2]

Reedukační činnost bývá dlouhodobou záležitostí a nebývá snadná. Po určité době je nutné zhodnotit efekt reedukace. Pokud není efektivní, je potřeba hledat nové metody a postupy. Po ukončení reedukace potřebují některé děti další péči a zohlednění.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Reedukace | Šance Dětem. sancedetem.cz [online]. [cit. 2022-12-08]. Dostupné online. 
  2. a b c JUCOVIČOVÁ, Drahomíra. Dyslexie. 2., upr. vyd. vyd. Praha: D + H 64 s., [8.] s. barev. obr. příl. s. Dostupné online. ISBN 978-80-903869-7-6, ISBN 80-903869-7-0. OCLC 316673794 
  3. CHMELÍKOVÁ, Nikola. Proces reedukace žáka s narušenou komunikační schopností v Základní škole a Praktické škole SVÍTÁNÍ, o.p.s.. dk.upce.cz. 2022. Dostupné online [cit. 2022-12-08]. 
  4. Odborný článek: Speciální pedagogika v praxi: Reedukace specifických poruch učení. clanky.rvp.cz [online]. [cit. 2023-01-13]. Dostupné online. 
  5. ZELINKOVÁ, Olga. Poruchy učení. 5. vyd. vyd. Praha: Portál 196 s. s. Dostupné online. ISBN 80-7178-481-8, ISBN 978-80-7178-481-4. OCLC 45680490 
  6. Slovníček pojmů | Pedagogicko-psychologická poradna Česká Lípa. pppcl.cz [online]. [cit. 2023-01-13]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Kategorie:Vývojová psychologie Kategorie:Pedagogika Kategorie:Speciální pedagogika Kategorie:Schopnosti: