Wikipedista:Kolo-19/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Smraďavka 2

Smraďavka (zvaná také Leopoldov) jsou lázně a malá osada – součást obce Buchlovice. Nachází  ve Zlínském kraji, okres Uherské Hradiště  na východním úpatí  Chřibů na Dlouhé řece , necelé 2 km  severozápadním směrem od městyse Buchlovice. 

Pramení zde sirovodíkový pramen, který vytéká z úpatí kopce Hříštěk byl využíván již v 16. století. Linoucí se vůně dala místu jeho typické jméno Smraďavka . V roce 1580 píše o prameni, ve své knize „ Kniha o vodách hojitelných neb teplicech moravských“ , Tomáš Jordán z Clausenburku. Nad pramenem je postavena Kaple sv. Kříže. V letech 16701680  byl nedaleko pramene, Hanušem Zikmundem z Petřvaldu, postaven lovecký zámeček. Na počátku 19. století zde žil majitel místního panství Leopold I. Berchtold, který v roce 1805 nechal lázně postavit a podle něho dostalo toto místo své druhé jméno ( Lázně Leopoldov).Vanové koupele probíhaly ve vedlejší budově Loveckého zámečku. Po určité době lázně zanikly a lázeňské budovy sloužily k rekreačním a relaxačním účelům. Znovuobnovení lázní a koupelí v sirnaté vodě se podařilo  až v roce 2012. Lázně jsou vyhledávaným místem pro fyzickou i psychickou relaxaci. Přírodním léčivým zdrojem je minerální voda středně mineralizovaná, geochemického typu HCO3-Na, sirná, studená, hypotonická. 

Ploština

Památník Ploština se nachází na místě bývalé pasekářské osady Ploština (GPS:    49°11'42.960"N, 17°57'30.504"E ) uprostřed krásné krajiny Vizovických vrchů v blízkosti Valašských Klobouk, mezi obcemi Vysoké Pole a Drnovice.

19. dubna 1945 byla osada, za přechovávání a podporu partyzánů, vypálena německými okupanty. Na vzpomínku na  ploštinskou tragédii byla zde postavena kaple,kde jsou uvedena jména zavražděných pasekářů.Je zde vybudováno muzeum se zaměřením na historii protifašistického odboje ve Zlínském kraji.  

K památníku vede zeleně značená turistická trasa, která začíná Cyklotrasa nebo cyklostezka  není popsána.

Cyklotrasa Otrokovice - Vizovice - Ploština




Přečtěte také:

https://www.krasnecesko.cz/lokality/1019-plostina-pamatnik.html

https://www.treking.cz/treky/plostina.htm