Wikipedista:Kkucova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pavel Cupák - sochař, designér

Pavel Cupák se narodil 25. 6. 1965 v Plzni ak. sochaři Josefu Cupákovi a Heleně Cupákové. Od roku 1967 žil v Chebu. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu, obor Tvarování strojů a nástrojů – design. Školu ukončil v roce 1987 maturitou a závěrečnou odbornou prací - nástavba přepravníku Benzina na podvozek Tatra 713. Poté působil jako výtvarník dva roky v Muzeu Cheb, dva roky v Západočeském divadle v Chebu, šest let jako učitel v Základní umělecké škole Jindřicha Jindřicha v Chebu. Souběžně s tím od roku 1990 podniká a tvoří keramiku, sochy, obrazy, ilustrace, grafiku, interiérový design.

V letech 2000-2002 pracoval v olomoucké firmě dodávající interiéry pro některé zastupitelské úřady České republiky jako bytový architekt a jeho návrhy jsou realizovány v mnoha zemích v Evropě, Asii a Americe. Spolupracoval s Českou televizí, kde se jako bytový designér podílel na realizaci několika dílů pořadu Bydlení je hra.

Od roku 2003 spolupracuje se zahradními architekty a realizuje autorské objekty, mobiliář a vybavenost do parků a zahrad po celé republice - například Lesopark Amerika - Františkovy Lázně, botanická část ZOO Ostrava, Lesopark v Třinci, kde dle vlastního návrhu vyrobil plastiky a mobiliář, navrhl a vyrobil mobiliář pro Balneopark Jeseník, je autorem návrhu mobiliáře pro Borský park v Plzni, pro Kajinnou výstavu bez hranic v Chebu vytvořil v roce 2006 několik dřevěných plastik. Je autorem návrhu vrbového altánu a dřevěných plastik pro Lázeňskou louku v Říčanech, realizoval Miniarboretum v Toužimi, dřevěné sochy pohádkových bytostí pro Bukovec, v roce 2019 také originální autorské sochy loupežníků pro Loupežnickou stezku v Kraslicích a mnoha dalších originálních dětských hřišť po celé České republice.

V roce 2013 se účastnil sochařského workshopu Socha pro Cheb, kde vytvořil 3 metry vysokou pískovcovou sochu s názvem Chebranka.

Ilustroval také několik knih pro děti - Malá víla aneb putování za pohádkou od Marcely Dostálové, Čínské pohádky, Babiččiny pohádky, Knihu Marie Milovské Jednou v lese na pasece a knihu investigativního novináře Jiřího Ovečky Pozvánka od Mafiána.

Od roku 2010 žije a tvoří na Čeladné v Beskydech a jeho autorský sochařsky pojatý nábytek, volnou tvorbu, sochy, plastiky a kresby je možno zhlédnout v Galerii Cupakdesign v Trojanovicích.


Kategorie:Sochaři