Wikipedista:Karelvilem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

doplnění tabulky příbuzenstvo Viléma z Rožmberka Otec Jošt III z Rožmberka (zabýval se ovocnářstvím)- 1. manželka Bohunka Vendelína Stahrenberková

dcera Anna (starší nevlastní sestra Viléma z Rožmberka),provdala se za Jáchyma z Hradce,budoucího nejvyššího kancléře království českého - tento titul odpovídá dnešnímu titulu premiér,2. osoba království po císaři.Nastoupil do úřadu po smrti Viléma z Rožmberka.

matka Anna z Regendorfu se stala 2. ženou Jošta III. z Rožmberka děti: 1. Ferdinand Vok (zemřel v 8mi měsících)

     2.Alžběta
     3.Oldřich IV.
     4.Vilem
     5.Bohunka 
     6.Eva Byla zachráněna po pádu z koně a odvezena Jakubem Jrčínem z Jelčan do kláštera v Borovanech,kde Jakub Krčín z Jelčan sloužil po nedokončených studiích Univerzity Karlovy jako správce.(doporučila svému bratrovi Vilémovi,aby vzal do svých služeb jako správce rožmberského dominia dosavadního správce panství kláštera v Borovanech Jakuba Krčína z Jelčan. Tím bylo odstartováno rybníkářské období v jižních Čechách.Dále pak vděčíme tomuto staviteli za stavbu akvaduktu na Pražský hrad.V soutěži o tuto stavbu Jakub Krčín porazil i italské stavitele.(viz dochované zbytky tohoto akvaduktu)Stalo se po vypovězení Jakuba Krčína na čas do Prahy,po jeho neshodách s Petrem Vokem z Rožmberka.

Eva se později provdala za Mikuláše Zrinského ze Serynu,největšího turkobijce své doby. Padl při obléhání Szegedu Turky.Později se Eva z Rožmberka vdala znovu do Itálie do Mantovy za pana z Gassoldu.Byla prý velmi krásná.

     7. Petr Vok 

Zdroj Třeboňské paměti - Antonín Jaroslav Beck 1850.