Wikipedista:Josef Vlach/Pískoviště7

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Operační systém Unix[editovat | editovat zdroj]

Více na: Unix

Unix byl původně napsán v nízko úrovňovém jazyce. Ken Thompson napsal B, založený především na BCPL, na základě svých zkušeností s projektem MULTICS. B byl nahrazen C a Unix, přepsaný v C,a tím se dostal do rodiny vzájemně propojených operačních systémů, které měly vliv na každý moderní operační systém.

Rodina Unix je rozsáhlá skupina operačních systémů s několika hlavními podskupinami, například V, BSD či Linuxu. Název "UNIX" je vlajková loď společnosti The Open Group, která licencuje použití v ​​jakýmkoli operačním systému, který byl prokázán, že vyhovuje jejich distribuci. "UNIX-like" se běžně používá k označení velké sady operačních systémů, které se podobají původnímu systému UNIX.

Systémy typu Unix běží na široké škále počítačových architektur. Často používaná pro servery při podnikání, stejně jako počítače v akademickém a technickém prostředí. Bezplatné varianty systému UNIX, jako Linux a BSD, díky tomu jsou poměrně hodně oblíbené.

Čtyři z operačních systémů jsou certifikovány společností Open Group jako Unix. Od HP HP-UX a od IBM AIX jsou oba vychází z původního Unix V a jsou navrženy tak, aby fungovaly pouze na hardwaru jejich dodavatele. Naproti tomu Solaris společnosti Sun Microsystems může pracovat na různých typech hardwaru, včetně serverů x86 a Sparc, a počítačů.Od firmy Apple MacOS, náhrada za starší Apple (non-Unix) Mac OS, je hybridní jádro-založené na BSD s variantou odvozenou z NeXTSTEP, Mach a FreeBSD.

Unixová interoperabilita byla vyhledávána v závislosti zavedení standardu POSIX. Standard POSIX lze aplikovat na libovolný operační systém, i když byl původně vytvořen pro různé varianty Unixu.