Wikipedista:Jiekeren/Hlavní strana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte ve Wikipedii
internetové encyklopedii, kterou může každý upravovat.

Článek týdne

Jupiterův měsíc Io

Io je jedním z měsíců planety Jupiter, nejvnitřnější ze skupiny Galileových měsíců. S průměrem 3642,6 km se jedná o čtvrtý největší měsíc ve sluneční soustavě. Pojmenování vychází z řecké mytologieÍó byla Héřina kněžka, jež se stala Diovou milenkou. Na povrchu měsíce se nachází více než 400 aktivních sopek a Io je tak geologicky nejaktivnějším tělesem ve sluneční soustavě. Tato extrémní vulkanická aktivita je výsledkem silných slapových jevů způsobených vlivem Jupitera, EuropyGanymedu. Erupce na povrchu vytvářejí oblaka síryoxidu siřičitého, které dosahují výšky až 500 km.

Povrchový vulkanismus na Io je odpovědný za veliké množství unikátních útvarů. Sopečná mračna a lávové proudy neustále přetvářejí povrch měsíce a jeho zbarvení způsobované většinou sloučeninami síry – vyskytují se různé odstíny červené, žluté, bílé, černézelené.

Měsíc Io byl objeven již v roce 1610 Galileem Galileim; jako jedno z prvních nebeských těles objevených dalekohledem. Spolu s ostatními Galileovými měsíci sehrál významnou roli v rozvoji astronomie17. a 18. století, neboť jejich objev podpořil obecné přijetí Koperníkova heliocentrického modelu sluneční soustavy, vývoj Keplerových pohybových zákonů a první měření rychlosti světla.

Dnešek v minulosti


Víte, že…

Nicéphore Niépce: nejstarší dochovaná heliografie, fotografická reprodukce (1825)
Nicéphore Niépce: nejstarší dochovaná heliografie, fotografická reprodukce (1825)

Obrázek týdne

O projektu

Wikipedie (ze slov wiki a encyklopedie) je mnohojazyčná internetová encyklopedie, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa.

Česká verze Wikipedie zahájila svoji činnost v roce 2002, nyní má již 545 302 článků. Pomozte vytvořit další nebo vylepšit stávající, noví autoři jsou stále vítáni!

Pomoc

Do Wikipedie může přispívat skutečně každý, nezáleží na věku ani na vzdělání. Opravdu se nebojte editovat. Pokud něco pokazíte, jiní uživatelé to napraví. Všechny úpravy si můžete napřed vyzkoušet na pískovišti.

S Wikipedií se lze rychle seznámit pomocí stručného průvodce. Další informace Vám poskytnou následující odkazy:

editace stránky

kde hledat pomoc

kde můžete pomoci

Ostatní projekty

Wikipedie je pouze jedním z projektů Wikimedia Foundation. Ostatními jsou:

Commons
Wikislovník
Wikislovník
Výkladový slovník
Wikizprávy
Wikizprávy
Otevřené zpravodajství
Wikiknihy
Wikiknihy
Volně dostupné knihy a manuály
Wikicitáty
Wikicitáty
Sbírka citátů
Wikizdroje
Wikizdroje
Volně dostupné dokumenty
Wikiverzita
Wikiverzita
Volně dostupné vzdělání
Wikidruhy
Wikidruhy
Adresář biologických druhů
Kontakt Kontakt