Wikipedista:Jan Spousta/Hodnocení Cen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Analýza Cen za rozvoj české Wikipedie

Upozornění: Tento text není ničí oficiální stanovisko, vyjadřuje pouze soukromé názory svého autora, Jana Spousty.

Úvod[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie je mimořádně úspěšný encyklopedický projekt. Má ale i svoje slabiny. Dvě z nich motivovaly zrod projektu Ceny za rozvoj české Wikipedie.

První slabinou je, že přes politiku neutrality („NPOV“) je velmi nevyvážený, „zaujatý“ výběr témat, která jsou Wikipedií zpracována. Výběr odráží zájmy a schopnosti autorů, tj. hlavně mladých mužů, vysokoškoláků. Koníčky, zajímavosti a populární kultura jsou zastoupeny nadproporcionálně, ale chybí seriózní články z vědecké a odborné oblasti i souhrnné texty o různých oborech a oblastech vědění, jejichž napsání je obtížnější. Ty jsou přitom v encyklopedii naléhavě potřebné a čtenáři je očekávají. Příklady: v české Wikipedii je docela dobře zpracován programovací jazyk Brainfuck, což je hříčka hrstky programátorů, ale systémy SCADA, což jsou programy pro ovládání průmyslových systémů, bez kterých by se dnešní ekonomika zhroutila, přitom mají jen krátký „pahýl“. Česká Wikipedie má článek LG řada Gp o lokomotivě vyrobené v počtu 6 kusů, který je delší a lépe zpracovaný než heslo Železniční doprava. A tak by se dalo pokračovat dlouho.

Druhou slabinou je slabý příliv nových aktivních autorů. Statistiky ukazují, že po počátečním exponenciálním růstu se v posledních letech počet aktivních editorů zastavil a že je stále obtížnější udržet a vychovat si nováčky. Ti se taky setkávají se stále nerudnějším zacházením od starousedlíků. Na Wikipedii se víc kritizuje a míň chválí. Stále je sice velký počet lidí, kteří si na Wikipedii zkusí editovat nebo se dokonce přihlásí, naprostá většina z nich se ale brzy přestane o Wikipedii zajímat.

Tyhle dvě slabiny Wikipedie byly motivací mé iniciativy z jara 2009, inspirované také soutěží Schreibwettbewerb na německé Wikipedii, která po jednáních s tehdejším vedením Wikimedia ČR a s potenciálním sponzorem Českou spořitelnou vedla ke vzniku Cen. Ceny jsme na konci roku 2009 zahajovali s představou, že jejich pomocí dosáhneme dva hlavní cíle:

1) Zmenšíme tematickou nevyváženost české Wikipedie a zajistíme větší počet kvalitních textů z oblastí, o kterých se autorům Wikipedie běžně nechce psát.

2) Posílíme komunitu Wikipedie. Ceny měly přitáhnout nové editory a více zapojit ty stávající, jednak motivací k psaní článků a jednak účastí na jejich hodnocení a organizaci Cen.

Podívejme se, jak se tyto cíle dařilo plnit.

Vliv Cen na obsah české Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Základem každého kola Cen byl seznam článků, obsahující tři oblasti (humanita + umění, matematika + přírodní vědy, ekonomika + právo + sociální vědy), každou po zhruba stu článcích. V posledních dvou kolech pak přibyl také volný program pro začátečníky, kde si každý může přihlásit libovolný článek.

Ze všech vypsaných článků prvních tří kol díky Cenám dosáhly slušné kvality (tzv. aspoň jako dobrý článek) podle názoru poroty tyto:

Celkově tedy bylo na dobrou úroveň dotaženo 46 článků, ze kterých asi 38 nese dnes stříbrný nebo zlatý dílek puzzle, symbol kvality. Kromě toho bylo založeno anebo vylepšeno velké množství dalších článků. O tom dává jistý obrázek třetí kolo, v němž byly záměrně vybrány pouze články ještě neexistující. K datu psaní (8. 7. 2011) je založeno 124 ze 300, tedy asi 41 %. Některé z nich jsou ještě jen velmi krátké, ale základní informaci podají, a najdeme už i delší texty. (Mimochodem, červené odkazy v souborech vybraných článků mohou sloužit i jako svého druhu seznamy toho, co by se ve Wikipedii mělo dodělat.) Pokud to vynásobím třemi, tak můžu říct, že Ceny přispěly k vylepšení nějakých 300–400 článků (z nichž některé by byly jistě vylepšeny i nebýt Cen, takže bych se chlubil spíš tak 200–300 články).

Vzhledem k tomu, že je nyní necelých 400 dobrých a nejlepších článků, vytvořených za celou dobu trvání Wikipedie, znamená to, že z Cen pochází asi deset procent. Je ale potřeba vidět dvě věci. Za prvé je možné, že někteří z autorů soutěžních článků by stejně vytvořili nějaké jiné kvalitní články sami od sebe. To znamená, že nemůžeme říct, že „Ceny zajistily deset procent kvalitních článků Wikipedie“. Ve skutečnosti to bude trochu méně, hádal bych tak 7 %. Za druhé je dobré, že Ceny zajistily některá poměrně důležitá a obtížná témata. Zejména v oblastech jako je matematika, fyzika nebo ekonomie. Nevěřím, že by bez nich někdo psal o Galerkinově metodě, kontrole kvality nebo dějinách účetnictví.

Efektivita Cen měřená poměrem výkon / cena je poměrně nízká. Když uvážím, kolik peněz a času se do toho nalilo, tak se mi zdá, že kdyby šlo čistě jenom o napsání těch článků, bylo by asi skoro stejně efektivní prostě najmout nějaké šikovné studenty-brigádníky, posadit je do knihovny a nechat je psát za sto korun za hodinu ty články. Asi by s tím bylo i míň starostí. Na Wikipedii mocně pracuje efekt crowdsourcingu, tedy to, že lidi se dají sami dohromady a společně dělají nějakou práci. V případě Cen fungoval také (plno lidí Ceny různě podpořilo, například účastí v porotě), ale fungoval slaběji, než jsem původně čekal.

Asi je to i tím, že psaní článků na Wikipedii není tak snadné, jak mi dřív připadalo. Navíc samotná ta témata byla taky obtížná. I když návštěvnost stránky Cen v době, kdy byl vyvěšen banner, byla mnoho set lidí denně, tak stejně jenom málokdo z nich se odhodlal se do psaní vážně pustit.

Najímat brigádníky na psaní článků není vhodné. Jak by se daly zefektivnit Ceny, kdyby se v nich v nějaké podobě pokračovalo? Nabízí se použít menší hodnotu věcných cen a snadnější náměty na články – například geografie ve druhém běhu byla hodně psaná. Častým námětem v diskusi bylo, že si každý účastník může navrhnout libovolný článek, jako je to třeba v podobné soutěži na německé Wikipedii. Ale to by prakticky vymazalo možnost pomocí Cen rozšířit Wikipedii v těch oblastech, kde je slabá. Možná by pomohla i lepší podpora soutěžících a větší propagace na školách, nevím.

Vliv Cen na komunitu české Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Dalším cílem Cen je aktivovat nové autory a podpořit komunitu Wikipedie.

V seznamu úspěšných účastníků Cen se často objevují „wiki-štamgasti“, zkušení a aktivní wikipedisté, kteří často obsazují čelná místa (například Chmee2 nebo Ria). Jsou tam ale také wikipedisté poměrně noví nebo v době před zahájením Cen málo aktivní (třeba Tom120 nebo Martin.kukacka). Je velice těžké jejich poměr odhadnout přesně, zhruba to bude tak půl na půl. Bohužel asi jen málokdo z těch, kdo přišli zvenčí, po získání ceny pokračoval v psaní. Například zmíněný Martin.kukacka nebo Cendar si dosud ani nezaložili uživatelskou stránku a od své účasti v soutěži pod svými nicky už nic nenapsali. Podle jejich diskusních stránek mám také pocit, že s nimi stávající wikipedisté ani moc nekomunikovali. Asi Ceny neberou jako příležitost někoho nového vtáhnout do hry. Na druhou stranu je možné, že mnozí účastníci jsou motivováni k účasti čistě jen materialisticky, odměnou spojenou s udílením ceny, a idealistická motivace potřebná k běžné práci na Wikipedii jim chybí. Možná dokonce, jak mi v soukromém rozhovoru naznačil Jirka O., hmotná motivace idealistický étos Wikipedie podrývá, což je docela důležitá námitka, kterou bychom měli mít na paměti při úvahách o budoucnosti Cen.

Abychom zvýšili efekt Cen na „přilákání“ nováčků, zahájili jsme třetím kolem program pro začínající wikipedisty. Ti se tam mohli zapsat s libovolným článkem a byli motivováni malými odměnami. Ve 3. kole bylo oceněno 7 nováčků. Po 31. 3. 2011 (rozhodné datum Cen) udělala jen jediná z nich, Wikidu, přes 10 editací. To sice není nic neobvyklého (většina nováčků rychle odejde), ale ani to nenasvědčuje, že by Ceny tento nepříznivý trend zvrátily. Bylo by velice zajímavé udělat mezi účastníky Cen sociologický výzkum a zjistit, jak Ceny hodnotí a jak případně změnily jejich postoj k Wikipedii.

Ceny kromě přímého působení na své účastníky měly přinejmenším dva nezamýšlené vedlejší efekty, jeden příznivý a jeden nepříznivý.

Pozitivním efektem bylo to, že se mnozí stávající wikipedisté rozhodli Cenám pomoci a věnovat jim svůj čas zejména v roli porotců a členů řídícího výboru. Bez jejich aktivity by realizace Cen nebyla vůbec možná. Zajímavé je taky, že dva ze současných čtyř členů rady Wikimedia ČR se do pobočky dostali kvůli Cenám – já proto, abych byl schopen komunikovat s vedením pobočky a účastnit se rozhodování, zatímco Jirka O. z frustrace nad tím, co na Cenách či jejich řízení považoval za špatné.

Negativním efektem byly spory související s Cenami. Jeden se týkal samotných Cen, konkrétně toho, jestli sponzoring komerčních firem neznamená nepřípustné ovlivňování obsahu Wikipedie a ohrožení její neutrality. Vypukl ihned s vyhlášením prvního kola (mezi vybranými články původně bylo více těch, které se týkaly činnosti sponzorů soutěže, ty byly v zájmu uklidnění situace staženy, když to kritici napadli jako nevhodné) a obnovil se opět po vyhlášení čtvrtého kola, když se mezi vybranými články objevil Windows Phone 7. Druhý spor se odehrál během prvního kola v souvislosti s článkem Prvosenka jarní. Zde došlo k editorskému sporu o obsah článku, zostřenému pravděpodobně napětím soutěžení, což vedlo k odchodu dvou schopných wikipedistů, z nichž jeden se doposud na Wikipedii nevrátil. A za třetí jsem zaznamenal spory či zklamání kolem hodnocení článků porotou, zejména jeden účastník očekával podstatně lepší umístění svého díla, než jaké obsadil, a dával to pak hodně nahlas najevo.

Vliv Cen na komunitu Wikipedie tak nebyl zdaleka jednoznačně kladný. Ale k nějakým sporům by na Wikipedii došlo i bez konání Cen, protože u jejich zrodu nestál jen nesoulad názorů mezi wikipedisty, ale i problémy v komunikaci a vůbec celková poněkud vyhrocená atmosféra. Proto asi nejde dávat vinu za spory jen Cenám. Ukázalo se, že komunita české Wikipedie potřebuje víc než jen motivovat ke psaní článků – potřebuje i motivovat ke spolupráci a vstřícnosti.

Fungování Cen[editovat | editovat zdroj]

Aby Ceny správně šlapaly, museli jsme zajistit několik věcí.

Sponzoring: Samo sebou bylo nutné sponzory dojednat a schválit, což bylo na začátku hodně komplikované, ale pak už se to dalo. Tak, jak jsme to dělali, se na jedno kolo Cen spotřebovalo hodně přes 50 tisíc korun, převážná většina z toho šla do věcných cen anebo to byly přímo předměty, které věnovali sponzoři. Pracovali jsme se třemi sponzory, které navíc známe. Myslím si, že kdyby sponzorů bylo hodně, tak by organizace sponzoringu byla úměrně tomu náročnější a musel by se najít někdo, kdo by to pořád řídil.

Propagace: Propagovalo se to hlavně prostřednictvím bannerů, umístěných na Wikipedii. Na jiná média jsme nikdy neměli pořádně sílu. Moje hypotéza ale je, že stejně největší šanci někoho přitáhnout máme mezi čtenáři Wikipedie, kteří už vědí, co to Wikipedie je, a tudíž se mi bannery jeví jako nejdůležitější. Do povědomí zavedených wikipedistů se Ceny určitě dostávaly i následkem sporů na diskusních stránkách a dále pomocí interních kanálů jako je časopis Wikimedium. Bohužel prakticky chyběla informace v médiích.

Výběr článků: To se ukázalo jako hodně těžká a zároveň nejspornější záležitost. V prvních dvou bězích Cen jsem články vybíral prohledáváním Wikipedie (seznamy chybějících článků, seznamy pahýlů, červené odkazy v různých článcích apod.) a své knihovny (kde najdu knížku nebo kapitolu o něčem, co Wikipedie nepokrývá). Ukázalo se to ale být hodně obtížné, protože Wikipedie nikde moc systematicky neshromažďuje a nevyhodnocuje, co jí chybí – ty seznamy jsou spíš nahodilé a obsahují plno okrajových záležitostí. Ve třetím běhu jsem zkusil „vědečtější“ přístup a analyzoval jsem především logy serverů Wikimedia. V seznamu nejčastěji vyhledávaných stránek na české Wikipedii jsem pak vybíral ty, které chybí a zároveň se dají považovat za dost významné. Výsledek pak ale účastníci pociťovali jako hodně obtížný a zároveň to stejně obsahovalo hodně věcí spíš okrajových. Česká Wikipedie už zkrátka ty nejžádanější věci většinou má a já jsem s touhle metodou asi přišel o pět let pozdě. Ve čtvrtém běhu jsem naopak vybíral nejdůležitější a nejčtenější témata, která nebyla dobře zpracovaná, a zároveň jsem vybízel wikipedisty, aby sami navrhovali články do soutěže (což se zas ukázalo problematické tím, že kolem takto navrženého článku Windows Phone 7 se pak obnovil spor okolo sponzorů).

Porota: Naštěstí ve všech bězích se poměrně snadno našlo dost zkušených wikipedistů ochotných pomoci jako porotci. Porota musí být několikačlenná, jednak aby se to stihlo a jednak že nikdo nerozumí všem oblastem soutěže. Pokud vím, porotci obvykle nejdřív předvybírají kvalitnější články, aby nemuseli číst všechno, a ty pak hodnotí z několika hledisek. Důležitý je rozumný a komunikativní předseda poroty, který to organizuje, a i na předsedy jsme měli štěstí.

Obstarání věcných cen a jejich předání: O tuhle stránku organizace Cen se zasloužil především Danny B., který k předání Cen využíval větší akce, na kterých se Wikimedia podílí, jako jsou knižní veletrhy. S dostatečným předstihem se podle seznamu dodaného porotou musí vyrobit diplomy či jiná ocenění (skleněná „těžítka“), obstarat věcné ceny, obeslat výherce, zajistit ozvučený sál a tak dále.

Takhle vypsané to vypadá celkem jednoduše, ale hodně lidí na tom strávilo hodně času. Všem za to moc děkuju.

Shrnutí a závěry[editovat | editovat zdroj]

Ceny za rozvoj české Wikipedie měly dva hlavní cíle: podpořit Wikipedii v jejích slabých místech a podpořit komunitu Wikipedie. V obou oblastech svůj cíl dosáhly jen zčásti:

  • Vzniklo několik desítek kvalitních článků na vážná témata, které by jinak nejspíš nebyly napsány, a byly vylepšeny stovky dalších kratších hesel
  • Je pochybnost o efektivitě Cen vzhledem k vynaloženým nákladům a času
  • Ceny aktivizovaly řadu wikipedistů jako autorů nebo jako organizátorů
  • Schopnost přitáhnout nováčky se nepodařilo prokázat, možná tak trochu i kvůli tomu, že celá komunita české Wikipedie není nastavená na vstřícnost k nováčkům
  • V průběhu Cen došlo i k demotivujícím sporům
  • Zorganizovat Ceny není tak jednoduché, jak to možná vypadá, a při případných změnách formátu je potřeba promyslet, zajistit a personálně obsadit několik oblastí činnosti. Naštěstí je na české Wikipedii celá řada ochotných a obětavých lidí, kteří jsou ochotní věnovat čas tomu, co považují za užitečné.

Většina aktivních wikipedistů podle všeho podporuje pokračování Cen v nějaké podobě. Je teď na nich, jaká ta podoba to bude. Pokud budou pokračovat, chtěl bych, aby se pokud možno zachovalo to, co je na stávajících Cenách dobré, a přitom aby se odstranily jejich nedostatky.