Wikipedista:JItkaN/PískovištěB

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Stětí svatého Jana Křtitele

Moje další pískoviště

KOSTEL STĚTÍ SVATÉHO JANA KŘTITELE v Česticích u Strakonic[editovat | editovat zdroj]

Kostel leží v městyse Čestice nedaleko města Strakonice nad údolím potoka Peklov. První písemná zmínka o obci Čestice pochází již ze 13.století. V obci se nachází několik významných kulturních památek: zámek Čestice s kašnou, Kalvárie s poustevnou na vrchu nad kostelem, socha sv.Jana Nepomuckého na náměstí. Mezi ně patří i kostel Stětí svatého Jana Křtitele, který je též jmenovaný mezi památkově chráněnými stavbami

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven ve 13.století.

Intenzivní stavební činnost v této lokalitě se rozmohla za vlády Václava I.v letech 1230-1253 spolu s osídlováním území. Vznikala tehdy řada venkovských kostelíků s presbytářem pravoúhle zakončeným nebo zakončeným apsidou, s věží na západě.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Zvláštní charakter architektury je dán specifickými podmínkami území rozkládajícího se v těsném sousedství Bavorska a Rakouska. Je složen z několika částí různých dobových etap. Kostelík je jednolodní stavba s vysokou štíhlou věží a malou věžičkou, na východní straně s apsidou. Okna jsou opatřena barevnou vitráží.

V presbytáři byly kolem roku 1380 provedeny nástěnné malby s podobiznami proroků a nad okny s postavami světců.Hlavní místo - oltář představuje stětí sv.Jana a je to dílo z r.1772. Přístavky oratoře a sakristie jsou z doby hraběte Reye r.1819-20.

Nejstarší západní část lodi a věž původně románská, přestavěna koncem 13 století do raně gotického slohu. Věž měla původně tvar kulatý pokrytý šindelem. Na osmiboké věži jsou zachována gotická okénka. Strop v hlavní lodi byl v minulosti dřěvěný a plochý, v 19.století stržen a nahrazen pseudogotickou klenbou a to pouze nad kněžištěm, ostatní části stropu mají výrazné zděné klenby.

Do r.1798 zde byly 2 hrobky, později hrobky další.V r.1914 postaveny nové varhany, které slouží dodnes. V novější době přestavěna na osmibokou štíhlou věž. Na ní zachována románská okénka .

Ve dvou horních patrech jsou sdružená okénkaUP.str.231.......

Současnost
Současná podoba úpravy kostela pochází z 19.století. V roce 1958 byl kostel uznán jako stavba památkově chráněná.

V kostele se slouží každou neděli mše, konají pohřební akce a svatby.