Wikipedista:Gampe/Pískoviště3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlastní životopis Alice B. Toklasové
AutorGertrude Steinová
Původní názevThe Autobiography of Alice B. Toklas
PřekladatelJiřina Hauková
Obálku navrhlJiří Balcar
EdiceSymposium, řada 2,
svazek 2
Ocenění22 Kčs
VydavatelNakladatelství československých výtvarných umělců
Datum vydání1933
Česky vydáno1968
Počet stran221
Náklad8 000

Vlastní životopis Alice B. Toklasové je kniha Gertrudy Steinové, kterou napsala během října a listopadu 1932 a vydala v roce 1933 v nakladatelství Harcourt, Brace and Company, San Diego, Kalifornie. Formou fiktivní autobiografie své sekretářky a partnerky Alice B. Toklasové popisuje život ve svém pařížském salonu v ulici Rue de Fleurs 27 v letech 1907-1932. Kniha je rozvržena do sedmi kapitol.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Gertrude Steinová ve svém pařížském ateliéru v ulici Rue de Fleurus 27. Vpravo nad ní její portrét od Pabla Picassa z roku 1906

Než jsem přišla do Paříže[editovat | editovat zdroj]

Alice B. Toklasová vypráví o svém mládí v San Franciscu. Tento život se změnil po zemětřesení v San Franciscu 1906. Po setkání se starším bratrem Gertrudy Steinové a jeho ženou, kteří přivezli do Spojených států první tři malé obrázky Henriho Matisse a vyprávěli jí o životě v Paříži, se v roce 1907 rozhodla tam přestěhovat.

Mohu říci, že jenom třikrát ve svém životě jsem se setkala s géniem a pokaždé začal ve mně zvonit zvon, nikdy jsem se nezmýlila a mohu říci že pokaždé to bylo dříve než byli obecně uznáni za génie.
— překlad: Jiřina Hauková, 1968

Příjezd do Paříže[editovat | editovat zdroj]

Po příjezdu do Paříže navštívila Alice ateliér Gertrudy Steinové 6. pařížském obvodu v ulici Rue de Fleurs 27, kde se setkala s Pablem Picassem a Henri Matissem. Významnou osobou v domě byla hospodyně Helena. Alice dále popisuje své první návštěvy výstav a ateliérů výtvarníků.

Helena měla své vlastní názory, nesnášela například Matisse. Říkala, že Francouz nemá zůstat nečekaně na večeři, zvláště když se optá napřed služebné co bude. Říkala že cizinci mají na to plné právo ale ne Francouz a Matisse to jednou udělal. Takže když jí slečna Steinová řekla pan Matisse zůstane dnes na večeři, pokaždé odpověděla v tom případě neudělán omeletu ale usmažím vejce. Musí na to být stejný počet vajec a stejný kousek másla, ale projevuje to méně úcty, a to on pochopí.
— překlad: Jiřina Hauková, 1968

Gertruda Steinová v Paříži 1903-1907[editovat | editovat zdroj]

V této kapitole je popisován příjezd Gertrudy Steinové do Paříže, její první nákupy obrazů a seznámení s výtvarníky. Jejím přítelem se stal Henri Matisse. Popisuje seznámení s Pablem Picassem a okolnosti vzniku Portrétu Gertrudy Steinové od Pabla Picassa v roce 1906. Dále jsou zde popisovány letní pobyty v Toskánsku.

Vollard jednou řekl, když se ho někdo ptal na obraz jednoho malíře, to je Cézanne pro chudého sběratele. No a Valloton byl Manet pro lidi s málo penězi. Jeho velký akt měl všechnu tvrdost a klid Manetovy Olympie ale nic z její hodnoty, a jeho portréty měly Davidovu suchost ale nic z jeho elegance.
— překlad: Jiřina Hauková, 1968

Gertruda Steinová než přišla do Paříže[editovat | editovat zdroj]

Gertruda Steinová se narodila v Allegheny (dnes součást Pittsburghu) ve vážené středostavovské rodině. Když jí byly tři roky, odstěhovala se rodina do Vídně a později do Paříže. Po návratu do USA žili v San Franciscu. Po smrti rodičů přesídlila k příbuzným v Baltimore na východním pobřeží. Studovala na Radcliffe College v Cambridge, kde ji zaujal psycholog William James. Ten jí doporučil studovat lékařskou fakultu. První dva roky se úspěšně věnovala vědecké práci, studia ale nedokončila a vrátila se do Evropy.

1907-1914[editovat | editovat zdroj]

Válka[editovat | editovat zdroj]

Po válce 1919-1932[editovat | editovat zdroj]

Osoby zmíněné v knize[editovat | editovat zdroj]

České vydání[editovat | editovat zdroj]

Kniha česky vyšla v roce 1968 v překladu Jiřiny Haukové a s doslovem Jindřicha Chalupeckého. Překlad vyšel v Nakladatelství československých výtvarných umělců (edice Symposium, řada 2, svazek 2). Náklad 8 000 výtisků, cena výtisku 22 Kčs.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vlastní životopis Alice B. Toklasové. aleph.nkp.cz [online]. Národní knihovna České republiky [cit. 2020-05-23]. Dostupné online.