Wikipedista:Frettie/Friedenslicht

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

náhled|Betlémské světlo

Polští skauti předávají betlémské světlo polskému prezidentovi Aleksanderovi Kwaśniewsémui, 2004

Betlémské světlo (světlo míru z Betléma) je od roku 1986 událost, kterou zahájilo hornorakouské regionální Studio ORF.[1][2] Od té doby se z předávání betlémského světla stal nový Vánoční zvyk ve více než 30 evropských zemích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V rámci akce Světlo ve tmě představila umělkyně Ada Brandstetterová představu světla jako symbolu pro mír Světlo je rozsvěceno v předvánoční době v rodné jeskyni Ježíše Krista v Betlémě a následně je přepraveno v nevýbušné lampě v letadle do Vídně. Odtud je rozesíláno do dalších zemí. Běžně je světlo přinášeno z Betléma, nicméně v roce 2001 z důvodu nebezpečné situace v Betlémě, tak bylo přepraveno z Izraele.

Od roku 1989 pořádá skautský vůdce Herbert Grünwald[3] každoročně ve Vídni ekumenický obřad, na kterém je světlo míru rozdělováno jednotlivým delegacím skautů.

Od roku 1991 se světlo míru dostalo do východní evropy, kde je nazýváno Betlémské světlo. Slovenští skauti přebírají svěvlo ve vídni a na hraničním přechodu Lysá Poľana je předávají polským skautům. Po bohoslužbě v Bukowině Tatrzańské je betlémské světlo rozšířeno po Polsku a následně je předáváno do sousedních zemí, jako jsou Litva, Bělorusko, Ukrajina a Rusko.

V roce přijetí Rakouska do Evropské Unie (1995) přinesl rakouský poslanec evropského parlamentu Paul Rübig tuto tradici do Evropského Parlamentu ve Štrasburku, kde se každý rok[4] tato událost slaví s mnoha občany Evropy.

Stále častěji hornorakouské děti Světlo míru předávají německým i světovým politikům. Bylo předáno José Manuelovi Barrosovi nebo Heinzovi Fischerovi. V době adventu roku 2001 bylo přítomno i na Ground Zero v New Yorku.[5] Bylo předáno i papeži Benediktu XVI., tato tradice pokračuje i s papežem Františkem.

V roce 2012 byla kvůli k současnému blízkovýchodnímu konfliktu bezpečnostní situace natolik nepříznivá, že pouť, která doprovází světlo, musela být zrušena. Takže bylo světlo doneseno arabskými dětmi, stejně jako již třikrát v minulosti, přineseno do Tel Avivu, odkud bylo převezeno letadlem do Rakouska.[6][7]

Provádění v jednotlivých zemích[editovat | editovat zdroj]

Rakousko[editovat | editovat zdroj]

Světlo míru je převezeno letadlem na letiště v Linci .[8] V předvečer třetí adventní neděle je předáváno ve Vídni skautským delegacím z celé Evropy. V Rakousku je Světlo míru umístěno v všech regionálních studiích ORF, v kostelích, v budovách Červeného kříže, na železničních stanicích, v budovách Samaritánské agentury, v hasičských zbrojnicích a ve skautských klubovnách.

Německo[editovat | editovat zdroj]

Vánoční Betlém s Egli-loutky a světlo míru v Kostele Svatého kříže z centra pro Křesťanské Meditace a spirituality z diecéze Limburg v Frankfurt-Niederrad

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Křesťanství v Rakousku]] [[Kategorie:Skauting]] [[Kategorie:Údržba:Stránky s nekontrolovanými překlady]]