Wikipedista:Fraxinus.cs/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Herní postavy a herní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Příběh, jenž se točí kolem dvou bohů a jejich bojovníků, vypráví Cid z Lufainu, jedna z postav předělávky první Final Fantasy. Kromě bohů a bojovníků se ve světě vyskytují dvojníci (Dopplegängeři), zvaní Manikin neboli napodobenina. Ve hře je celkem 22 bojovníků a zahrnují deset protagonistů série od prvního do desátého dílu a jejich deset odpovídajících nepřátel z těchto dílů. Zbylí dva bojovníci jsou "tajné" postavy z Final Fantasy XI a Final Fantasy XII. Jejich seznam včetně dabérů je uveden v následující tabulce:[1]

Hra Postavy Aréna
Kladné Záporné
Final Fantasy I Válečník světla
(Dabing: Grant George)
Garland
(Dabing: Christopher Sabat)
Chrám Chaosu / Chrám běsů
Final Fantasy II Firion
(Dabing: Johnny Yong Bosch)
Imperátor
(Dabing: Christopher Corey Smith)
Pandaemonium
Final Fantasy III Cibulový rytíř
(Dabing: Aaron Spann)
Mrak Temnoty
(Dabing: Laura Baileyová)
Svět temnoty
Final Fantasy IV Cecil Harvey
(Dabing: Yuri Lowenthal)
Golbez
(Dabing: Peter Beckman)
Lunární podzemí
Final Fantasy V Bartz Klauser
(Dabing: Jason Spisak)
Exdeath
(Dabing: Gerald C. Rivers )
Mezidimenzionální trhlina
Final Fantasy VI Terra Branfordová
(Dabing: Natalie Landerová)
Kefka Palazzo
(Dabing: Dave Wittenberg)
Kefkova věž
Final Fantasy VII Cloud Strife
(Dabing: Steve Burton)
Sephiroth
(Dabing: George Newbern)
Jádro Planety
Final Fantasy VIII Squall Leonhart
(Dabing: Doug Erholtz)
Ultimecia
(Dabing: Tasia Valenzová)
Ultimeciin hrad
Final Fantasy IX Zidane Tribal
(Dabing: Bryce Papenbrook)
Kudža
(Dabing: JD Cullum)
Krystalový svět
Final Fantasy X Tidus
(Dabing: James Arnold Taylor)
Jecht
(Dabing: Gregg Berger)
Konec snu / Uvnitř Sina
Final Fantasy XI Šantotto
(Dabing: Candi Milo)
- -
Final Fantasy XII - Gabranth
(Dabing: Keith Ferguson)
-
Dissidia Final Fantasy Cosmos
(Dabing: Veronica Taylorová)
Chaos
(Dabing: Keith David)
Svatostánek řádu
Pokraj šílenství

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Boj bohyně harmonie Cosmos proti bohu nesváru Chaosovi trvá na tomto neznámém světě od nepaměti a držel ho v rovnováze. Ale pak se Chaosovi povedlo smrtelně zranit Cosmos a jeho bojovníci vytvořili nezastavitelné vojsko, kterému Cosmosini bojovníci podléhali jeden po druhém. Věčný konflikt spěl k rozuzlení ve prospěch Chaosa a svět se postupně nořil do věčného zmatku.

Ve světě se objevil Válečník světla, jenž pozoroval sílící pulzy zmatku. Porazil napodobeninu sebe samého, potkal Firiona a prohlásil, že boj zdaleka není u konce. Válečníka světla o nějaký čas později probral z bezvědomí hlas Cosmos, jež se zhmotnila jako bíle zářící krásná dívka v nedalekém Svatostánku řádu. Byla vážně zraněna a oslabena. Přiznala porážku od Chaosa a ohrožení základů reality samotné. Cosmos se projevila ve formě vize i ostatním devíti bojovníkům, kteří jí zbyli, a pověděla, že jsou poslední nadějí pro přežití světa. Každý musí získat krystal, jejichž světlo jim dodá naději a sílu k překonání zoufalství a k dosažení vítězství. Než hrdinové naleznou své krystaly, pokusí se Cosmos zpustošený svět nějak udržet pohromadě. Ačkoliv nikdo neporozuměl tomuto úkolu zcela, rozhodli se její žádost splnit v naději na konec bojů. Hledání krystalů popisuje deset příběhů zvaných odysea osudu (Destiny Odyssey).

  • Odysea osudu I - Válečník světla

Válečník světla potkal a porazil svého rivala Garlanda s tím, že naděje pro svět ještě žije. Garland se mu před rozplynutím v temnotě vysmál, že naděje je pouhá iluze a brzy pozná pravou povahu války. Dohnal Firiona bojujícího se Sephirothem, aby ho poslal za Cecilem a Tidusem, aby ho vyzval na souboj sám. Po skončení boje mu Sephiroth složil poklonu, ukázal růži ukradenou Firionovi a ptal se, proč bojuje. Válečník světla pověděl, že hledá krystal kvůli ukončení všech bojů, ale Sephiroth to odmítl a vmetl mu do tváře, že ho boj v uzavřeném světě těší stejně jako jeho samého, a že na konec vede dlouhá cesta. Zmateného Válečníka světla nechal Sephiroth na místě a šel hledat Clouda. Na jiném místě Válečník světla porazil Ultimecii, jež mu rozmlouvala jeho cestu, a než zmizela, varovala ho před ztrátou naděje jeho přátel v moc krystalu, protože na konci tak jako tak podlehnou zoufalství. Dále bojoval se Squalem, jejichž vzájemný boj je vysvětlen v odysey VIII, který však prohrál. Opět se mu zjevila Cosmos a varovala ho před mnohem náročnějšími bitvami. Válečník světla ji přesvědčil, že přes malou naději chce vyhrát a nevzdá to, což ho dříve učila ona sama. Cosmos se tedy rozhodla věřit jemu i ostatním a zmizela. V Pandaemoniu narazil na Imperátora, který se ho snažil nalákat na svou stranu výměnou za krystal, avšak byl to podvrh a sám ho zničil. Po porážce Imperátora byl ohromen jeho dotazem na odhodlání bojovat, kdyby znal pravdu. Poté dorazil Garland, k překvapení Válečníka světla, jenž mu vysvětlil, že dokud bude žít, on také, a že zná pravdu o této válce. Garlanda pronásledoval až do Chrámu Chaosu, kde se od něj dověděl, že jsou vinou věčného boje bohů oba uvězněni v nekonečném cyklu bitev a není z něj úniku. Garland ho zkusil přesvědčit, aby se vzdal naděje a vychutnal si věčný boj tak jako on. Válečník světla označil jeho smíření se s osudem za ubohost a zoufalství a deklaroval, že bude bojovat dál za ukončení cyklu a tím za spásu svou, přátel i nepřátel. Garlanda znovu porazil a získal modrý krystal. Garland se před rozplynutím smál, že snad uvolní pouta času a ukončí existenci bohů, ale varoval ho, že se zase vrátí a že není jisté, co se stane se světem po smrti bohů.

  • Odysea osudu II - Firion

Firion, vládnoucí osmi zbraním, cestoval s Cloudem, Cecilem a Tidusem, než se rozdělili na dvě dvojice. Firion postrádal svou ukradenou růži a odmítal neodbytnému a burcujícímu Tidusovi vysvětlit svůj sen, a tak alespoň řekl, že chce ukončit válku. V lunárním podzemí se Firionovi ztratil Tidus z dohledu a dostihl ho Jecht, s nímž bojoval. V půlce bitvy Firion odmítal dále bojovat, protože poznal, že Jecht musí vést boj proti synovi Tidusovi, a tak se rozešli. Jakmile se Tidus vrátil, Firion poznal, že je Jechtovi povahou velmi podobný. Jinde pak Tidus řekl Firionovi, že skoncuje se spory s otcem, a tak se oba definitivně rozdělili. Pak se mu vysmál Imperátor, že ho opustili všichni přátelé, i jeho touze ukončit válku. K Imperátorovi se přemístila Ultimecie a smála se zbytečnosti takové touhy. Firion ji porazil, ale po bitvě se znovu zhmotnila. Vysvětlila mu, že je součást bitvy dvou bohů, trvající celé věky, co tedy sám zmůže? Imperátor dodal, že jeho snahy přijdou vniveč. Vyslechli si Firionovu řeč a než oba zmizeli, vmetli mu, že bojuje jen proto, že je pouhým nástrojem Cosmos. Zmatenému Firionovi, jenž nevěděl jak dál, se zjevila Cosmos a pověděla, že Cloud, Cecil i Tidus své krystaly už získali, neboť ani jeden nesešel z cesty. Odpověděl jí, že on žádný specifický cíl na rozdíl od nich nemá, ale tížila ho Imperátorova slova. Cosmos ho uklidnila, že svůj cíl má ve svém v srdci už dlouhou dobu. Firion jí prozradil svůj sen o volně rostoucích divokých růžích ve světě jako symbolu míru. Cosmos pochválila jeho krásný sen, díky kterému a své vůli není jen poslušná loutka. Firion vyhledal Imperátora, který se vysmál jeho bezcennému snu. Na pomoc se vrátili Cloud s Tidusem s tím, že jeho sen je i jejich snem, a tak Imperátor zmizel a vyzval Firiona, ať mu ukáže sílu své vůle. Tidus mu řekl, že dál musí opět sám, a Cloud mu dal jeho růži, kterou vybojoval od Sephirotha. V Pandaemoniu ho přivítal Imperátor slovy, že zničí jeho sen, ale dle Firiona společný sen jeho přátel zničit nelze nikdy. V průběhu bitvy se Firion ocitl v pasti a byl sražen k zemi. Imperátor mu vyčetl, že měl přijmout jeho vládu a nedržet se fantasu. Firion však vyvolal svých osm zbraní a z pasti se vymanil a Imperátora pokořil. Než se Imperátor rozplynul, varoval ho, že zdaleka není po všem. Jakmile budou jeho sny zničeny, bude ho sám prosit o jeho nadvládu. Firion získal růžový krystal a pomyslel, že boj teprve začíná a jednou se jeho sen stane skutečností.

  • Odysea osudu III - Cibulový rytíř

Cibulový rytíř je malý chlapec s bystrou myslí, jež mu zaručila bezpočet vítězství příliš náročných pro nezletilého chlapce. Cestoval s Terrou, která ucítila silnou auru, jejíž sílu chtěl prozkoumat jako možné vodítko a byl si jistý, že porazí jakéhokoliv nepřítele, neboť Chaosovy loutky měl za hlupáky. Nedaleko potkali Exdeatha, jenž se je pokoušel zastrašit, ale Cibulový rytíř mu namluvil, že jsou příliš slaboučcí, aby s nimi ztrácel svůj drahocenný čas. Exdeath ho nazval zbabělcem nehodným moci krystalu. Teřře přiznal, že ze zásady nebojuje, pokud si není jistý výhrou, ale ta se domnívala, že Exdeath zmizel schválně. Aura nezmizela a o kus dál někdo ovládl Terry mysl a přinutil ji zaútočit na Cibulového rytíře. Po její porážce byla teleportována pryč a Mrak Temnoty mladému rytíři namlouvala, že to on je zodpovědný za její zmizení a není jí pomoci. Zjevila se mu Cosmos, že zmizení Terry byla skutečně jeho vina, ale napraví ji porážkou Mraku Temnoty. I nyní se chtěl boji vyhnout, a tak žádal Cosmos o radu, jak získat krystal, aby již nemusel více bojovat. Vyzvala ho k nahlédnutí do svého nitra a následování toho nejdůležitějšího v sobě. Pak zklamána zmizela. Dorazil Golbez a pověděl, že Mrak Temnoty bude Terru ovládat, dokud nebude poražena, a jestli bude takto uvažovat dál, s Mrakem Temnoty se vůbec nestřetne. I on ho vyzval vnímat srdcem. Cibulový rytíř nakonec Terru našel bezvládnou a zlomenou z jejích pokusů vymanit se z kontroly. Nejprve se pokusil Mraku Temnoty namluvit, že udělá cokoliv, aby ji ušetřila, a ta se neúspěšně pokusila posednout jeho. Využil její nepozornosti k průniku k bezvládnému tělu Terry a prohlásil, že dříve uvažoval hloupě, ale nyní porazí nepřítele v boji, byť v nerovném. V boji si s ním pohrávala a pak udeřila silným temným laserem. Cibulový rytíř však útoku odolal díky objevené vnitřní síle k ochraně všech a Mrak Temnoty konečně porazil. Opět se objevil Golbez a Cibulového rytíře povzbudil k další ochraně Terry, jež příliš přepnula své síly. Po rozmluvě získal Cibulový rytíř krystal, Golbez zmizel a Terra se na chvíli probrala, aby zase usnula. Cibulový rytíř jí slíbil svou ochranu a odpočinul si také. Jakmile se vydali na další cestu, obnovený Mrak Temnoty se pokusila Terru znovu ovládnout, avšak Kefka její kouzlo zastavil, neboť měl své vlastní zrůdné plány.

  • Odysea osudu IV - Cecil Harvey

V Cecilovi jsou ukryty dvě protichůdné moci světla a temnoty. Krystal mu stále uniká i přes jeho důslednost. Jeho starší bratr Golbez mu vyčetl, že krystal kvůli svému snění a blouznění nezíská, ale před odchodem mu slíbil odhalení tajemství krystalu, pokud bude následovat jeho stín. Dorazili Firion, kterému se svěřil se setkáním s bratrem-nepřítelem, a Tidus, kterému jinde pověděl, že myslí na bratrova slova. Tidus ho vyzval, aby se svého bratra zeptal rovnou, zatímco Firion ho od toho předtím odrazoval. Cecil se rozhodl dát na Tidusovu radu. Jakmile Golbeze našel, tak se od něj dověděl, že hodlá posoudit, zda Cecil bude hoden moci krystalu. Přerušil je Exdeath obviněním Golbeze ze zrady jejich pána a z bláznovství pro jeho touhu po moci světla. Cecil bratra bránil a Exdeatha porazil, jenž před rozplynutím poznamenal, že světlo i temnota mají společný původ, stejně jako harmonie a nesvár. Golbez nechápal, proč se neukázal krystal, i když Cecil porazil Exdeatha úplně sám. Prozradil mu tedy tajemství, že krystal osvítí pouze ty s nejsilnější vůlí. Golbez odmítl Cecilovu nabídku na společnou cestu s ním, Tidusem a Firionem, protože se domníval, že pro něj není spásy, neboť nepřijal temnotu a zároveň nepatří ani ke světlu. Cecil se rozhodl cestovat sám, až se znovu setkal s bratrem, jenž mu hodlal ukázat správnou cestu s tím, že krystal musí získat sám. Pak Golbez Cecila omráčil kouzlem a prohlásil, že přátelství je jen iluze. Cecil byl bezradný, ale zjevila se mu Cosmos s tím, že Golbez říkal pravdu a silná vůle se silou a se srdcem ho ke krystalu dovede. Vyhledal tedy bratra znovu a řekl mu, že bude nadále cestovat s přáteli, ne kvůli svým slabinám, ale kvůli vzájemnému posílení. Golbez to nechtěl poslouchat a vyzval bratra na souboj. Bitva proběhla ve dvou fázích a Cecil se během nich odmaskoval do podoby válečníka světla. Po Golbezově porážce se konečně objevil krystal. Cecil považoval nález za práci jich obou, ale dle Golbeze našel Cecil krystal zcela sám. Pak zmizel v temnotě a Cecil se rozhodl vrátit za přáteli a doufal, že se k nim jednou připojí i Golbez.

  • Odysea osudu V - Bartz Klauser

Dobrodruh Bartz spadl do energetické pasti, která ho přesunula na neznámé místo v Zemi nesváru. Vydal se hledat Zidana, ale krátce poté uslyšel Kudžu a Kefku, který past připravil. Očividně selhala, neboť měla chytit Zidana a ne Bartze, který vyslechl jejich rozhovoru, ale neslyšel část o změně plánu. Nějaký čas se Bartz potloukal bez cíle, než se nachomýtl jako nezvaný host na poradě Imperátora, Sephirotha a Ultimecie ohledně jednoho jejich člena, kterého zajímá jen ničení. Bartz se nejprve domníval, že se hádají o Ultimecii, ale musel utéct, protože byl odhalen. Trojice se usnesla, že Bartze dopadne Exdeath. Brzy tedy Bartz našel krystal, hlídaný Exdeathem, ale neměl na něj čas. Se Zidanem totiž závodil, kdo ho získá dříve, a tak nahněvaného Exdeatha vymanévroval a s krystalem v ruce utekl. Kudža pochválil Exdeatha za herecký výkon. Při svém úniku narazil Bartz na Golbeze, jehož porazil, třebaže ho varoval, že krystal je falešný. Uprchl skrze teleport na Šinrjúovy ostrovy, kde nalezl Squalla a Zidana. Zidane vzal Bartzův krystal do ruky, ale Squall příliš pozdě řekl, aby se ho nedotýkal, a tak byl krystalem přesunut jinam. Exdeath se následně smál jeho hlouposti, že si myslel, že zisk krystalu bude tak snadný. Zidane byl přesunut ke Kudžovi, který ho následně pošle do nicoty. Exdeath vyvolal napodobeniny, a tak Squall navrhl utéct pryč. Vrátili se do Země nesváru a Bartz si Zidanovo zmizení kladl za vinu. Squall mu vrátil pírko chocoba, které mu dal Bartz před začátkem své odyseje pro štěstí, a pak se opět objevil Exdeath. Bartz byl z toho běhání již unaven, a tak ho na místě porazil. Pírko chocoba se po bitvě proměnilo k jeho překvapení v krystal, který hledal. Zidan se mezitím dokázal dostat ze své šlamastyky i se svým krystalem, a tak se oba vzájemně pochlubili.

  • Odysea osudu VI - Terra Branfordová

Jakmile Cibulový rytíř získal svůj krystal, Terra chtěla vyhledat s jeho pomocí svůj, avšak nepamatovala si, co se předtím přihodilo a Cibulový rytíř o tom nechtěl mluvit. Jen ji povzbuzoval a sliboval ochranu, když řekla, že kvůli bezvětří necítí přítomnost přátel ani nepřátel. Frustrovalo ji, že nemá žádná vodítka, a tak jí Cibulový rytíř poradil, aby následovala své nejsilnější city. I když nebyla schopna nic cítit, byla přesvědčena, že uspěje. Vystopoval je Kefka, který se vysmíval Teřře, že si nepamatuje na útok na Cibulového rytíře a připomínal jí, jak si ho pod cizí kontrolou užívala jakožto inkarnace ničení. Blouznil, že společně zničí všechny a všechno. Cibulový rytíř se s Kefkou pustil do boje a vyzval šokovanou Terru k útěku. Při boji se ale oba teleportovali pryč a Terra zůstala sama. Během bojů s napodobeninami si neustále připomínala Kefkova slova a začala ji přemáhat její vlastní moc. Terru, bojující se sebou sama, nalezl Cloud, který svůj krystal již získal. Porazil ji v boji, čímž jí pomohl nabýt zpátky kontrolu nad sebe samou a uklidnit nekontrolované projevy její moci. Terra mu poděkovala, ačkoliv si nebyl jistý, zda jí opravdu pomohl. Nabídl jí pomoc s hledáním Cibulového rytíře jako poděkování, že mu dříve umožnila si uvědomit, že i on je schopen chránit druhé. Terra se obávala, že znovu ztratí nad sebou kontrolu, a tak ji Cloud inspiroval Firionovým snem, ačkoliv ho on ztratil, a ukázal jí růži. Terru totiž myšlenky na budoucnost vždy děsily, ale nyní chtěla podělit se o Firionův sen společně, i když to nebude jen o světě plném růží. Byla překvapená, že ji tento sen neděsil. Našli Kefku, jenž se pokusil přimět Terru podlehnout své moci, ale ta tentokrát odolala, čímž ho rozčílila. Do síně se teleportovala Mrak Temnoty, jež napadla Terru, ale Cloud ji širokým mečem ochránil. Dorazil i Cibulový rytíř, který s Cloudem bojoval proti Mraku Temnoty, zatímco Terra bojovala s Kefkou, jenž litoval ztráty své hračky. V divoké honičce vzduchem Terra prchala před jeho zuřivými kouzly, pak se mu postavila čelem a porazila ho. Než se Kefka rozplynul, prohlásil, že ji stejně jednou opět ovládne. Po bitvě se objevil její krystal. Všichni tři odešli za ostatními a Terra, jež konečně ovládla svou moc, uvěřila ve své sny, díky kterým dostane sílu je zrealizovat.

  • Odysea osudu VII - Cloud Strife

Cloud cestoval společně s Firionem, Cecilem a Tidusem a diskutovali ohledně krystalů, jež měl každý z nich najít. Cloud odmítal bezhlavě bojovat bez uvědomění, co se děje kolem, a pochyboval o plánech ostatních na porážku Chaosa. Cloud jim připomínal, že Cosmos jim zadala pouze úkol najít krystaly, a že neexistuje garance, že porážkou Chaosa nastolí mír. Chtěl od ostatních slyšet dobrý důvod, proč bojovat. Tidus to měl jasné, skoncuje se spory s otcem. Firion ho požádal o čas na odpověď, která ho přesvědčí, a Cecil mlčel. Po nějakém čase se Firion pochlubil Cloudovi růží, která ztělesňuje jeho sny, pro které bojuje. Následně Cloud vyzval Firiona na souboj, aby se ujistil, zda je jeho sen dost silný, aby ho poháněl dál. Firiona sice porazil, ale ten vkleče ještě dokázal seslat konečný úder svých osmi zbraní, čímž na něj udělal dojem. Cloud přiznal, že svůj sen stále hledá, ale nejspíš ho nenalezne tady. Na jiném se ho Cecil ptal na Firionovu odpověď a pak přiznal, že se mu Firion svěřil už dřív. Cecil si nebyl ve svém případě jistý, ale odpověď mu snad dá „někdo“ „někde“. Dorazili ostatní dva a vyzvali Clouda, aby i on nalezl svou odpověď, a ten se tedy vydal sám na svou cestu. Kdesi narazil na Sephirotha, jenž ho vyzval na boj, avšak Cloud se odmítal bít beze smyslu. Sephiroth mu, „loutce“, tedy smysl dal a předhodil mu růži ukradenou Firionovi, a pak zmizel temným portálem. Cloud ho vyhledal a ten pravil, že je skutečně loutka, která dělá, co mu jiní řeknou a nechává se unést cizími sny, neschopna činit vlastní rozhodnutí. To Clouda dopálilo, vmetl mu, že přišel o vlastní vůli a vypukl boj. Během něj ho Sephiroth vyzval, aby akceptoval, že ho vždy vedl on. Po tvrdém nárazu na zem mu Sephiroth rád vnucoval zoufalství, zda po tom touží, a že mu to rád poskytne. Cloud se narovnal a odpověděl, že co chce, si zjistí sám. Sephiroth se mu opět vysmál, že je jen loutka, a bitva pokračovala. Po porážce Sephirotha získal svůj krystal. Ten se však vrátil ze stínu a upozornil Clouda, že pokud si ho vezme, odsoudí sám sebe k dalším bojům, aniž by kdy poznal, proč musí bojovat. Cloud si krystal vzal, že je-li to jeho osud, budiž, protože žije ve své realitě a ne v Sephirothově. Ten mu řekl, aby kdykoliv se na krystal podívá, aby uznal, že ho získal jen díky jeho vedení, a i nadále bude tahat za jeho nitky.

https://youtu.be/lNBoduxSlYw?t=5900

  1. Dishidia: Fainaru fantajî (2008 Video Game) Full Cast & Crew. Internet Movie Database. [cit. 2019-08-17]. Dostupné online