Wikipedista:Conkova Cognetti Kvetoslava/Biografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Conkova Cognetti Kvetoslava[editovat | editovat zdroj]

Květoslava CONKOVA Cognetti (3. prosince 1949, Gottwaldov, nyní Zlín ) je česká a italská stavební inženýrka, která pracovala v Československu , Itálii , afrických zemích , Středním Východě a Asii. Její otec, ing. arch. Vladimír Conk, (26. dubna 1923, Praha - 26. listopadu 1980, Praha), byl synem váženého občana v Kroměříži a Brně, Conka Josefa , nar. 1876 Královice (Praha) – 31.srpna 1941 ( Kroměříž ) a Conkové Anny roz. Kyzlíkové (Hořany 10. února 1890 - 5. dubna 1974 Kroměříž ). Rodinná vila v Kroměříži , ve které žil a vyrůstal, byla postavena po roce 1900 [1], se stala národní historickou památkou [2] . Již v roce 1952 byl jmenován ředitelem Vojenského projektového ústavu  v Praze, Dejvicích a v roce 1952 se rodina přestěhovala do Prahy. Její matka Conková Květoslava, roz. Mikulcová, dcera doktora z Velkého Ořechova ( Luhačovice ) a Marie Mikulcové, roz. Dostálkové, z Luhačovic, narozená 10. března 1923 též v Luhačovicích , pracovala jako projektantka v Praze, nejprve ve Vojenském projektovém ústavu a pak ve Slezské ulici , kde byli specializovaní na tiskárny.

Vila z konce 30.let 20.století

Rodina se v roce 1952 přestěhovala do Prahy do luxusní vily v ulici Pětidomí, která se nachází v diplomatické čtvrti Prahy, zvané Bubeneč a která byla před 2. světovou válkou postavena stavitelem Jaroslavem Moučkou , během války byla zabrána německým gestapem k použití pro ubytování jejich generála a po roce 1948 byla znárodněna, jako to bylo v té době typické pro podobné vily. Po roce 1990 byla opět navrácena původním majitelům.

Po ukončení studia na Fakultě stavební ČVUT[3] v Praze v roce 1972 byla zaměstnána v Útvaru hlavního Architekta hlavního města Prahy[4] , se sídlem v Martinickém paláci[5][6] , Hradčanské nám. 8.

V roce 1973 se seznámila s Italem Stefanem Cognetti (4. srpna 1947 v Pise), absolventem Právnické fakulty v Modeně, který se stal později profesorem na Právnické fakultě v městech Ancona a Macerata [7],Itálie , provdala se  za něho v Praze 15.března 1975, získala i italské občanství a 16. července 1975 se odstěhovala do Itálie . Jejich sňatku bylo nejprve velmi bráněno orgánem bezpečnosti ČSSR, který mladým snoubencům i znemožňoval styk, jak to bývalo typické pro toto období. Pomohl jim ale zákrok  ing. Oldřicha Černíka [8], bývalého ministra průmyslu a předsedy vlády ČSSR v období Pražského jara 1968, který bydlíval  s rodinou v sousední vile v ulici Pětidomí v Praze. Také se stala sledovanou osobou SNB.

Období v Itálii jako Italka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1976 na Univerzitě v Bologni [9]obdržela i italský diplom ve stavebním oboru. Koncem roku 1975 též vyhrála konkurz na post - univerzitní specializaci  v zahraničním obchodu na Italském institutu zahraničního obchodu ( ICE )[10] Via Liszt 21, Řím-Eur a tato specializace jí otevřela Svět pro její profesionální kariéru. V roce 1987 po 10 letech profesionální kariéry v Itálii byla zapsána do významného Seznamu autorizovaných inženýrů[11] v Římě ( Ordine degli Ingegneri della Provincia Roma [12]) , kde je členkou do dnes [13]. Mluví několika jazyky – česky, italsky, anglicky, učila se ve škole 10 let ruštinu a během profesionálního života se naučila také něco  z němčiny, francouzštiny , arabštiny , portugalštiny a absolvovala i krátký kurz čínštiny . Institut ICE pomáhá exportu italských výrobků, mají kanceláře po celém světě a bývá  přiřazena i k italským velvyslanectvím. Kancelář mívali i v Praze.

Profesionální aktivita v Itálii a z Itálie do jiných kontinentů[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1977 řídila společně s architektem Robertem Berettou z Říma  rekonstrukci Grand Hotelu Chartúm ( dnes Grand Hotel Villas and suites ) [14] ve stejnojmenné hlavním městě Sudánu, Chartúm, Afrika, který byl přestavěn z hotel bývalého koloniálního typu na 4 hvězdičkový hotel .  

Consulting Engeneers - MEFIT  z Říma, Via XXIV Maggio, 43 , pro které pracovali, měla 3 spolumajitele, architekta Paolo Portoghesi a inženýry Vittorio Gigliotti a Riccardo Raciti, kteří byly a jsou známé osobnosti římského a italského profesionálního světa. Nejvýznamnější stavbou je Mešita v Římě, vystavěná v té době. Od roku 1979  pracovala s firmou IMAT a.s. z Říma . Nabídli jí práci již na stavbě v Khartoumu, které se také zúčastnili IMAT SpA , kterou založil Laspia Antonino z Palerma, zeď šlechtice Florio z Palerma , velkopodnikatele, měla sídlo v Římě, Settebagni, byla v té době významnou firmou specializovanou na velké klimatizační a jiné instalace.  Po další specializaci v jejich římské kanceláři řídila realizaci zařízeních klimatizace  a jiných technických instalací ve 22 patrovém paláci v Dubaji ( UAE ), Spojené Arabské Emiráty pro dceru Šejka Dubaje Rašída ibn Saíd Al Maktúma, vdovu po bývalém Šejkovi Kataru Ahmad bin Ali Al Thani , Maryam bint Rashid Al Maktoum. IMAT Spa v Římě má známé realizace, jako 20 patrové ministerstvo pošt ve čtvrti EUR nedaleko sídla ICE, 20 patrové bytové věže u letiště Leonarda da Vinci , Fiumicino, hotel Erife , místo mnoha kongresů, na Via Aurelia . Po dokončení stavby v Dubaji v roce 1980 jí ASTALDI SpA , významná italská stavební mezinárodní firma v Římě , Via Po 13 , pověřila vedením projektové přípravy , projednáváním projektové dokumentace s Vedením projektu, kterou byla známá Consulting Engineers arabského světa Dar Al-Handasah , s hlavním sídlem, v Beirutu, Libanon, ale kancelářemi i v Londýně a Kahiře (Egypt). Projekt  byl připravován  v Římě, projednávání v Beirutu , ale  jeho realizace  byla  na severu  Angoly v místě zvaném Soyo Kwanda base, byl pro TEXACO (USA) a Sonangol , místní státní petrolejové organizace. 

Soyo Kwanda base
Bujumbura airport Burundi

V roce 1982 byla 9 měsíců také přítomna na řízení stavby v Angole. Do roku 1987 s firmou Astaldi SpA pracovala na různých projektech v různých afrických zemích a ve spolupráci s významnými francouzskými firmami z Paříže (Fougerolle, Tecnip , Bouygues off Shore , Sofravia) . Od roku 1987 spolupracovala v Římě s dalšími firmami jako Cosmar, branch Salini Costruttori SpA , ve Via Dataria (Fontana de Trevi), Tecnipetrol a.s. (později TPL a.s. a Tecnip a.s.) , Viale Castello della Magliana na projektech v Jinja (Uganda), ATEDEMA, Řím. V Římě se zúčastnila i různých jednání s IKEA ( Švédsko ), která na konci '80  let stavěla  1° obchodní centrum  v hlavním městě Itálie Římě.

Od roku 1990 po změně politické situace v Evropě spolupracovala se známými firmami v ( Padania ), které se zabývají výrobou a realizací technologických zařízení na zpracování zemědělských plodin a zvířat na výrobu potravinových výrobků, jako POLIN Spa ( Verona ), zařízení pro provoz pekáren, Gherri Gino Parma ), zařízení pro masný průmysl , Lussetti (Modena), projektování linek pro mlékárenský průmysl,a další firmy (zařízení zpracování ovoce a zeleniny, výroba šampusů, a pod.) Období výzkumů v různých specializacích. Od roku 1992 – 2002 se zajímala o Ufologii a byla členkou Italského národního ufologického centra ( Centro ufologico nazionale-CUN ), pořádající pravidelně mezinárodní kongresy v San Marino , Římě a Pise. Zakladatel světové ufologie v USA byl Josef Allen Hynek, profesor univerzity v USA. Jeho otec emigroval z Jižních Čech (Bezděkov) do USA v roce  1902. Na jednom z kongresů byla přítomná americká manželka prof. Josefa Allena Hynka , mi toto sdělila a sama znala několik vět v českém jazyce. Do dnes Národní italské ufologické centrum CUN uděluje cenu A .J. Hynka svým členům. Během '90 let inženýrka Conková ( Kveta Cognetti) se zabývala výzkumem na vlastní náklady v oboru úspory energie ve  vytápění objektů a v oboru ultrasensorialního přijímání myšlenek a zpráv ( percezioni ultrasensoriali ), předložila návrh využití získaných výsledků   i Ministerstvu ekonomického vývoje (Ministero di Sviluppo Economico) a Vnitra ( d'Interni) v Římě a též italské vládě . Stala se členkou Asociace SAPIENTIA v Sutri ( Lazio, Itálie ), která byla založena známým římským výzkumníkem a vynálezcem Marcello Creti, knížetem z Monteroni, a která se zabývala podobným typem výzkumů. Byla navštěvována řadou osobností. Marcello Creti {16. 4. 1922 * v Římě , 1. 1. 2000 v Římě} se nachází i na knižní obálce knihy anglického výzkumníka  Reubena Stona , Mysteries of the mind, přeložené do češtiny jako Tajemství mysli a v roce 1996 a publikováno vydavatelstvím Perfekt z Bratislavy jako jejich 120. publikace. Výzkum navazoval i na předešlé výzkumy prováděné doktorem  Sigmundem Freudem, rodákem  z Příboru  a publikovány v  jeho nejznámějším díle o  Výkladu snů, vydaném ve Vídni.  Během života hodně cestovala a její profesionální  a životní zkušenosti byly užitečné i na vládní úrovni v Itálii a v období po roce 2000 jedna významná politická stana projevila zájem jí navrhnou jako kandidátku do Evropského parlamentu.

Seznam nejdůležitějších prací a projektů[editovat | editovat zdroj]

Grand Hotel Khartoum, Chartúm , Sudan - Sheikh Mansúr Building, Dubai, Spojené Arabské Emiráty , Soyo Kwanda Base, Angola Letiště Sarír, Sarír, Libye Hotel Piggs Peak and Casino, Království Swaziland Vodovod v Addis Abeba, Etiopie Letiště hlavním městě Burundi, Bujumbura ,Silnice v hraniční oblasti mezi Malawi a Tanzanií, vodovod v Jinja, Uganda , jednání o smlouvě textilní závod v Jinja, Uganda , jednání o smlouvy obchodní centrum Romanina, Řím, Itálie hotely v Ugandě, jako Lake Victoria Entebbe a Blue Nile Kampala, hotely v Luandě, hlavním městě Angoly a sídlo OSN , pekárna v Kardašově Řečici , Česká republika

Reference[editovat | editovat zdroj]

České vysoké učení technické v Praze 6, ČVUT, stavební fakulta Útvar hlavního architekta hlavního města Prahy ITA - ICE - Istituto Nazionale per il Commercio Estero , Via Liszt 21, Řím, EUR

architekt Paolo Portoghesi e le Sue opere - wikipedia archív Comune di Roma (Městský úřad Řím) archív Municipality Dubaje, Spojené Arabské Emiráty písemná profesionální pověření výše uvedených Firem a smlouvy s nimi archívní seznam členů Asociace SAPIENTIA a CUN, Centro ufologico Nazionale Italiano politická strana AN - Alleanza nazionale di G. F. Fini, bývalého místopředsedy vlády Itálie.

  1. CONK, Josef. rodinná vila Conků [online]. Kroměříž: obraz architekta, 1905-08-31 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  2. WIKIMEDIA COMMONS, wikimedia commons. wikimedia commons. wikimedia commons [online]. wikimedia commons, 2003-05-03 [cit. 2017-05-11]. Dostupné online. 
  3. VÝPOČETNÍ A INFORMAČNÍ CENTRUM, ČVUT. ČVUT. ČVUT [online]. ČVUT Praha, 2000-01-14 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  4. IPR, Praha. IPR. IPR - Institut územního plánování Prahy [online]. Městský úřad Praha, 1995-05-05 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  5. MARTINICKÝ PALÁC, Martinický palác. Martinický palác. Martinický palác [online]. Martinický palác, 2000-06-07 [cit. 2017-07-07]. Dostupné online. 
  6. MARTINICKÝ PALÁC, Praha. Kudy z nudy. Czechturism [online]. Czechturism, 2015-10-10 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  7. PORTALE DOCENTI, Portale docenti. Universitá di Macerata. UNIMC [online]. Universitá di Macerata, Itálie, 2009-03-12 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  8. HOPPE, Jiří. Informační centrum vlády. Informační centrum vlády [online]. vláda, 2017-05-10 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  9. UNIVERSITÁ DI BOLOGNA, Universitá di Bologna. ALMA MATER STUDIORUM. ALMA MATER STUDIORUM [online]. Universitá degli Studi di Bologna, 1990-04-05 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  10. ITA. ItalTrade. ItalTrade [online]. Italian Trade Agency [cit. 2017-05-10]. Dostupné online. 
  11. ALBO INGEGNERI, romani. Ordine degli Ingegneri di Roma, Itálie. Ordine degli Ingegneri di Roma,Itálie [online]. Ordine degli Ingegneri di Roma, Itálie, 2016-03-03 [cit. 2017-05=10]. Dostupné online. 
  12. INGEGNERI, romani. Ordine degli Ingegneri di Roma, Italie. Ordine degli Ingegneri di Roma, Italie [online]. Ordine degli ingeneri di Roma, 2016-03-03 [cit. 2016-05´10]. Dostupné online. 
  13. ING.CONKOVA, Kvetoslava. Albo dell'Ordine degli Ingegneri della Provincia di Roma, Italia. Ordine degli Ingegneri della Provincia di Roma, Italia [online]. Ordine degli Ingegneri di Roma, Italia, 2000-01-05 [cit. 2017-05-12]. Dostupné online. 
  14. Grand Hotel Villas and suites. Holiday villa [online]. Holiday villa, 2010-06-06 [cit. 2017-05-10]. Dostupné online.