Wikipedista:Chmee2/Projekt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fotografování světa kolem nás je projekt, který je zaměřen na doplňování obrazového materiálu pod svobodnými licencemi svépomocí wikipedistů a jejich pohotových fotoaparátů.

Chtěl bych založit projekt, na kterém by se wikipedisté, kteří budou mít zájem, měli podílet na pořizování fotografií věcí/osob/budov v mezích našich možností. V současnosti je sice tato praxe provozována, ale spíše náhodně bez toho, aby byla tato činnost usměrňována.

Primární představa[editovat | editovat zdroj]

  • Vytvoření několika bodového systému, který by určoval jak moc je pořízení fotografie žádoucí (respektive jak moc rychle jí chcem).
  • založení systému, kdy se jednotlivý wikipedista upíše, co, kdy, kde chce vyfotit podle toho, co si vybere z požadovaných obrázků. (Např. někdo bude chtít most z Písku, já odsud jsem, tak přesunu požadavek do pracuje se a dojdu to vyfotit, bod bvim, že to mám kousek).
  • vytvoření systému něco na smysl Požadované, Pracuje se, Vyřízeno a Nevyřízeno (kam by se dávaly obrázky, které by se třeba 1 měsíc nepodařilo vyřídit, aby se aktuální seznam udržoval přibližně schopný provozu)
  • sdružení lidí, kteří mají zájem na tomto pracovat
  • vytvoření ručně udržovaného seznamu, co se chce vyfotit, jelikož šablona {{požadavek na obrázek}} je v podstatě na nic, jelikož jsou tam požadavky i na věci, které nikdy pod svobodnou licencí svépomocí nezískáme (filmy, zahraniční osobnosti atd.)
  • vytvoření seznamu, kde bychom se mohli vzájemně upozorňovat na zajímavé autogramiády, otvírací akce, koncerty atd, abychom věděli, kam na lov "celebrit" a případně se formovat do skupin, které by tam pak operovaly :)
  • přesunutí a kategorizace na commons obrázků od nás, co se tam dají dát

Diskuse o smysluplnosti projektu[editovat | editovat zdroj]

Nevím jestli má zatím cenu se nějak více rozepisovat o této letmé vizi a chtěl bych nějaké zpětné ohlasy, jestli má někdo zájem se přidat a případně nějaké návrhy, jak by to mělo vypadat. Pokusím se postupně to dopisovat a aktualizovat, podle toho jak se to bude vyvíjet, takže všichni kdo máte o tohle zájem, tak sem písnětě své prvotní postřehy a připomínky. Díky --Chmee2 19:17, 16. 2. 2007 (UTC)

Super nápad :-)
a myslím, že by s tím mělo být spojeno nějaké sjednocení kategorizace obrázků na commons + přenesení svobodných obr. odsud tamo Jedudedek 19:33, 16. 2. 2007 (UTC)
otázkou je, jak moc ale zasáhnout na commons, jelikož tam je práce " jak na hradě :)" ale asi by nebylo na škodu udělat si prvotně pořádek v kategorie czech republic a v podřízených kategoríích, at to reprezentuje :) --Chmee2 19:35, 16. 2. 2007 (UTC)
jo jo, to jsem měl na mysli (jako že začít czech republic:-), oni jsou tam totiž dost háklivý když jim na to někdo šahá a já se svou angličtinou (0,0nic) jim nějak nejsem sto vysvětlit, že umístit obr do kategorie, její podkategorie a pokud možno ještě podkategorie oné podkategorie není žádná kategorizace ale děsnej bordel :-( Jedudedek 19:41, 16. 2. 2007 (UTC)
Hehe, Jedudedku, jak sem si tak tohoincidentu na commons všiml, obávám se, žes ten systém nepochopil a bordels jim tam dělal ty :). Zdá se mi, žes musel něco fatálně nepochopit. Jinak doufám, že nikoho v rámci projektu nenapadne nahrávat věci na cs.wiki, ale že pude všehno rovnou na commons, jinak by to jenom přidělávalo práci do budoucna. --Nolanus 06:59, 17. 2. 2007 (UTC)


Nápad je to dobrej, já tu můžu předem oznamovat moje zátahy na Prahu (viz fotogalerie)... Jo jinak písecký most máme ;-) (pokud nepočítám výroky JdV o siluetách). Jinak na commons není bordel jenom v kategorii Czech republic; stačí jenom kategorie Praha nebo Brno. --Aktron (d|p) 19:44, 16. 2. 2007 (UTC)

byl to příklad :) s tim Pískem. Jinak dáme případně tedy do programu důraz na prvotní uklizení kategorie Czech Republic a všech podkategorií, ať neskončíme debatu jen na commons :) --Chmee2 19:47, 16. 2. 2007 (UTC)

Nápad se mi taky líbí, projekt se přehledem vyfotitelných věcí a vhodných příležitostí rozhodně uvítám. Obávám se ale že se mi v tom směru nechce osobně nic podnikat. --che 19:45, 16. 2. 2007 (UTC)

ochotně se ujmu sepsání programu, jelikož se mi nápad taky líbí a vypadá to, že vůle někoho mi pomoci pak fotit je :) a každý pak může připisovat podle toho jak chce :) --Chmee2 19:47, 16. 2. 2007 (UTC)
No já se určitě připojím, až se nám vrátí foťák z dovolené ;). Jo a já mám v počítači spoustu obrázků, které by se daly nahrát, ale potřebuju někoho kdo je vybere, vylepší, nahraje, popíše ...;) Třeba některá jihočeská města mám nafocená. --Karakal 19:52, 16. 2. 2007 (UTC)

To abych přesvědčil kamaráda, aby mi poskytl pro wikipedii ty 3 DVD plné fotek... ;-) Tak 1/2 - 1/3 by byla pro wkipedii použitelná.--PaD 20:57, 16. 2. 2007 (UTC)

Je to dobrý nápad a klidně pomohu, i když spíš budu dělat ty fotky. Ale vidím pár problémů

  • Bude to muset vzít za svě a skutečně dělat víc lidí. Jak bys to dělal jen ty a ostatní by byli ochotni jen doplňovat fotky, zajde to.
  • Nějakým způsobem by se na to muselo upozornit – fotky dělá fůra lidí a aby ten projekt fungoval, nestačí zapojit jen pár nás, kteří tady diskutjeme

Mám ale "podmínky"

  • V nadpisech nebudou všechna písmena velká jako na tvém www.vesmirweb.net – "První Člověk Ve Vesmíru" se mi opravdu hodně nelíbí :-|
  • Pro lov celebrit a další společné akce budeme vybaveni slušivými fotografickými vestičkami s výrazným "Wikipedie" na zádech. Třeba bychom pak byli i akreditováni...

--Packa 08:30, 17. 2. 2007 (UTC)

Projekt vesmirwebu je již asi 2-3 roky mrtvý a jedná se pouze o torzo :), které jsem dělal na střední, od té doby jsem už trochu zase vyrostl ;) Vestičky? no nevim nevim ;) --Chmee2 12:50, 17. 2. 2007 (UTC)
Dobře, vestičky odvolávám, ale velká písmena ne. Ale ty na ten web odkazuješ na své stránce... --Packa 14:46, 17. 2. 2007 (UTC)

Tak to já se musím přidat taky. Nebudu fotit, nemám na co. Rád bych vytvořil substránku s návodem na kvalitní fotografie. Pojal bych to trošku jako na wikiverzitě. Možná bych potřeboval pomoc k tomu nějakého dobrovolníka, který by mě něco nafotil. Druhá věc na globální diskusi je o šabloně k popisu nahraných obrázků. Tedy jestli vyhovuje a jestli by se neměla rozšířit o nějaké další údaje.--Juan de Vojníkov 11:43, 17. 2. 2007 (UTC)

včera mne to taky večer napadlo, že se to rozroste i o podobné zálěžitosti a pomoc bude samozřejmě vítána :) Dobrovolník se snad najde, či digitál na pučení. --Chmee2 12:52, 17. 2. 2007 (UTC)

Dovolím si ještě nabídnout pár odkazů na podobné věci:

Počítej s mou podporou! Pitel 16:00, 17. 2. 2007 (UTC)

Praktické řešení (návrh)[editovat | editovat zdroj]

  • Založit stránku Wikipedie:Požadované fotky, která bude fungovat jako seznam (podobně jako existující Wikipedie:Požadované články). Seznam bude tříděn podle států/krajů - pokud je známo konkrétní místo a tématicky - pokud není známo místo opatření fotky.
  • Dříve než někdo přidá na stránku požadavek na fotku, tak může prohlídnout Wikipedie:Zdroje obrázků a může kontaktovat fotografa(-y) na seznamu fotografů Wikipedie:Fotografi (nutno založit), kde budou uvedena působiště fotografů a jaké fotky nebo z jaké oblasti/města/oboru umí/mohou fotky opatřit.

--snek01 21:33, 16. 2. 2007 (UTC)

Hmm, bylo by fajn. Hlavně proto, že třeba ty fotky už jsou ale na commons jich je milijon a kategorizace není takže je lidé nenajdou. + zabordelení na uživatelských fotogaleriích, tam se taky leccos "schová". Jinak bylo by asi lepší aby se ta stránka jmenovala Wikipedie:Fotografové. A měli by tam být jen fotografující wikipedisté, nebo námi ukecaní zkušení fotografové? --Aktron (d|p) 21:35, 16. 2. 2007 (UTC)
Navrhované kritérium je dobré a osobně bych s ním souhlasil. Památky/budovy atd podle krajů/okresů či obcí a pak například fotografie podle zájmu (př. Jídla české kuchyně atd.) --Chmee2 12:53, 17. 2. 2007 (UTC)

Už máme Wikipedie:Požadované obrázky, není ovšem moc živá. --che 14:22, 17. 2. 2007 (UTC)

Máš pravdu. Obávám se, že není žívá (=pěkná) ani živá (=fungující) --Packa 14:53, 17. 2. 2007 (UTC)

Myslím, že nemáme moc představu o tom, jak by to fungovalo. Proto navrhuji začít jednodušší variantou – tak první 4 body Chmee2ho Primární představy.
Se snek01em taky souhlasím až na to řazení ochotných fotografů podle oblasti/města... Těch "ochotných kdykoliv připravených" nebude moc :-( Spíš bychom se měli snažit, aby se sem dost lidí občas podívalo a když zjistí, že mají nějakou požadovanou fotku, aby přispěli --Packa 14:40, 17. 2. 2007 (UTC)

Nesouhlasím s tebou v posledním bodě. Když to tak bude, tak ten projekt nebude funkční. A bude to vypadat jako vWikipedie:Požadované obrázky. Samozřejmě "kolemjdoucím" wikipedistům se nezakazuje zpracovat nějaký požadovaný obrázek. Já bych tu ochotnost spíš vyděl ve speciálním požadavku. Tedy Wikipedista:A je botanik a je ochotný vyhotovit foto na požádání. Wikipedista:B je taky botanik, ale plní jen fotky z listu "požadované" - třeba proto, že nemá víc času. Wikipedista:C potřebuje fotku Cedrela odorata, požádá přímo Wikipedistu:A a ten ji vyhotový, protože ji jako botanik pozná. Kdyby tento požadavek zařadil Wikipedista:C do listu "požadované", tak by se tam v tom davu mohla taky ztratit. A naopak, když nebude nikdo, kdo je z daného oboru schopný plnit "speciální"přání nemá cenu o takové fotky žádat.--Juan de Vojníkov 14:53, 17. 2. 2007 (UTC)

Úkoly[editovat | editovat zdroj]

  1. Připravit projekt Fotografování - pokud má někdo zájem a chce si zahrát s grafikou, tak rád přivítám pomoc :)
  2. Vyhranit zájmové oblasti, kterých by se měl projekt dotknout, aby zase nezabíral vše, co je spojené s focením a stal se tak neprovozuschopným (např. kategorizace commons ano, návod jak na dobré fotografie ano, prohlédávat commons a uklízet tam nerotříděné prozatím asi ne atd).
  3. Uvést do provozu základní kostru s členěním a myšlenkami, které je možné v průběhu upravovat/dopisovat :)
  4. Vytvořit systém inteligentní nabídky/poptávky :), který by byl základním bodem tohoto projektu. Určit jednotlivé části Požadované, Pracuje se, Vyřízené a Nevyřízené.
  5. Dostat projekt do podvědomí wikipedistů --Chmee2 13:34, 17. 2. 2007 (UTC)
  6. Sloučit Wikipedie:Požadované obrázky se vznikajícím projektem