Wikipedista:Artur.Linhart/Pískoviště/Dogger Bank

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poloha mělčiny Dogger Bank

Dogger Bank je rozsáhlá písčina v mělké oblasti Severního moře cca 100 km od východního pobřeží Anglie. Rozkádá se na cca 17600 km², přičemž zabírá asi 260km ve východozápadním a 97km v severojižním směru. [1] Hloubka vody je v oblasti Dogger Bank mezi 15 a 36 metry, což znamená hloubku o cca 20m menší než má okolní moře. Je aktivně využívána k rybolovu. Její pojmenování pochází ze slova dogger, což je staré holandské slovo pro rybářskou loď, využívanou především pro lov tresek.

Geografické údaje[editovat | editovat zdroj]

Geologicky jde o morénu, vzniklou v období Pleistocénu.[1] V různých obdobích během poslední doby ledové byla tato oblast také součástí pevniny či ostrovem. V tom čase byl Dogger Bank součástí tzv. Doggerlandu (anglicky), což je název pevninského pásu, propojujícího po skončení poslední doby ledové britské ostrovy s evropskou pevninou[2] Rybářské trawlery při lovu ryb v oblasti odhalily i rašelinu, ostatky mamutů a nosorožců občas i artefakty lovců Paleolitu.

V roce 1931 v oblasti došlo k dosud největšímu zaznamenanému zemětřesení (anglicky) ve Velké Británii, které dosáhlo až 6,1 stupňů Richterovy stupnice, přičemž otřesy byly zaznamenány ve včech zemích přilehlých k Severnímu moři. Ve východní Anglii potom tyto otřesy způsobily řadu škod.

Podle mělčiny Dogger bank byla též pojmenována oblast Dogger sea, toto jméno používá ve svých meteorologických předpovědích pro námořní dopravu BBC Rádio 4.

Na dně mělčiny leží také řada vraků lodí.

Námořní bitvy a incidenty[editovat | editovat zdroj]

Oblast Dogger Banku se stala dějištěm několika bitev a dalších námořních událostí:

Přírodní zdroje[editovat | editovat zdroj]

Rybolov[editovat | editovat zdroj]

Mělčina je důležitou oblastí rybolovu, jsou z ní ve velkých množstvích odlovovány tresky a sledi.

Výskyt fytoplanktonu[editovat | editovat zdroj]

Průzkumem mělčiny Dogger Bank bylo zjištěno, že se jedná o mořské prostředí, které se vyznačuje vysokou roční primární produkcí fytoplanktonu a díky svým mimořádným přírodním vlastnostem byla různými organizacemi navržena na ustanovení Námořní přírodní rezervace.[3]

Potenciální zdroj větrné energie[editovat | editovat zdroj]

Hlavní článek:

V lednu 2010 byla udělena konsorciu developerů licence pro stavbu větrné farmy pro oblast Dogger Banku. Podle projektu má farma produkovat až 9 GW energie, jakožto součást plánované zóny produkující až 32 GW. Stavba by měla začít v roce 2014.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dogger Bank na anglické Wikipedii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b STRIDE, A.H. On the origin of the Dogger Bank, in the North Sea. Geological magazine. Leden 1959, čís. 96, s. 33–34. Dostupné online [cit. 12.1.2010]. 
  2. "The Doggerland Project", University of Exeter Department of Archaeology
  3. The Dogger Bank - A Potential MPA [online]. WWF [cit. 2008-10-15]. Dostupné online. 
  4. BBC News - New UK offshore wind farm licences are announced. BBC News [online]. news.bbc.co.uk, January 8, 2010. Dostupné online.