Wikipedista:Annnond/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dům strach je lyrická básnická sbírka od autora Jana Zahradníčka. Kniha vyšla poprvé roku 1982 v exilovém nakladatelství 68' Publishers v Torontu, pod vedením manželů Škvoreckých. V Českoslovesnku vychází soubor Dům strach v edici Expedice roku 1984.[1] Jeho básně byly často zařazovány i do samizdatových sborníků. Básně vznikaly během let 1951-1955, kdy autor pobýval ve vězení z důvodu jeho politicky nevyhovujících názorů. Avšak motiv vězení se ve sbírce ani zas tolik nevyskytuje, soustředí se hlavně na přírodu a návrat k ní, proměny v přírodě, liturgické svátky.[2] Sbírka je plná biblických motivů a popisuje atmosféru 50.let v komunistickém Československu.

Historický kontext[editovat | editovat zdroj]

V červnu roku 1951 byl Jan Alois Zahradníček odsouzen na základě vykonstruovaného procesu za špionáž a rozvracení socialismu. Spolu s ním byli odsouzeni i další katolicky orientovaní intelektuálové, byli označeni za tzv. protistátní skupinu. Mezi dalšími odsouzenými byl například i nakladatel Ladislav Kuncíř, literární kritik Bedřich Fučík, básník František Křelina a další. Právě Zahradníčkova ideologická nepohodlnost režimu a současná jeho kritika vedly k tomu, že byl podle nepodložených důkazů odsouzen ke 13 letem ve vězení. V témže roce dokončil svou básnickou sbírku Znamení moci, která v sobě začíná zrcadlit jeho první zkušenosti s vězeňským životem. Avšak skutečnou bolest a utrpení v sobě odráží v plné míře právě sbírka Dům strach.

Ve věznici na Pankráci se spřátelil s hlavním vězeňským dozorcem tiskárny Václavem Sislem, což bylo právě jedním z míst, kde byl Zahradníček nucen pracovat během výkonu trestu. Václav Sisel tajně vynášel jednotlivé básně z věznice a zakopávál je u sebe na zahradě. Znovu byly vykopány až po Zahradníčkově smrti 30. března 1968, během již probíhajícího Pražského jara.[3]

Navazující sbírkou je jeho dílo Čtyři léta, které se obsahově věnuje spíše než vězeňské tématice vyrovnávání se ztrátou jeho dcer, které zemřely po otravě jedovatými houbami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jan Zahradníček na stránkách Slovník české literatury. www.slovnikceskeliteratury.cz [online]. [cit. 2021-01-12]. Dostupné online. 
  2. ŘEHÁK, Daniel. JAN ZAHRADNÍČEK (1905–1960)Autorská bibliografie časopiseckáaBibliografie knižních a časopiseckých publikací obásníkově díle [online]. [cit. 2021-01-12]. Dostupné online. 
  3. FAJTL, Pavel. Český básník Jan Zahradníček [online]. [cit. 2021-01-12]. Dostupné online. 

#soutezceskoslovensko2020.