Wikipedista:Adam Pech/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zcash[editovat | editovat zdroj]

Zcash je kryptoměna zaměřená na použití šifrování tak, aby poskytovala zvýšenou ochranu soukromí pro své uživatele ve srovnání s jinými kryptoměnami jako Bitcoin. Protokol Zerocoin byl vylepšen a změněn na systém Zerocash, který se roku 2016 vyvinul na kryptoměnu Zcash. Rozvoj protokolu a referenční implementace je veden společností Zerocoin Electric Coin Company, která je označována jako Zcash Company. Zakladatel a generální ředitel společnosti Zcash Company je Zooko Wilcox-O'Hearn. Její zakládající tým zahrnuje kryptografa Matthewa D. Greena z Johns Hopkins University. Roger Ver byl jedním z původních investorů společnosti Zcash.

Podrobnosti[editovat | editovat zdroj]

Zcash platby jsou zveřejněny ve veřejném bloku, avšak uživatelé mohou používat volitelnou funkci ochrany osobních údajů, aby skryli odesílatele, příjemce a částku, která je předmětem transakce. Stejně jako Bitcoin, Zcash má pevnou celkovou nabídku 21 milionů jednotek. V prvních 4 letech je 20% mincí vytvořených v tomto období přiděleno "odměně zakladatelů", kterou sdílí investoři, vývojáři a nezisková nadace.

Transakce mohou být "transparentní" a podobné transakcím s bitcoinem, v tomto případě jsou řízeny 36 znakovou adresou, nebo mohou být prokázány na základě nulové znalosti nazývané zk-SNARKs; transakce jsou pak řízeny jako "kryté" a řízeny 96 bitovou adresou. Zcash je buď v transparentím poolu, nebo v krytém poolu. V prosinci 2017 bylo v krytém poolu jen asi 4% mincí Zcash a v té době většina aplikačních peněženek nepodporovala 96 bitové adresy a totéž pro peněženky webové.

Zcash poskytuje soukromým subjektům volbu "selektivního zveřejnění", jež umožňuje uživateli prokázat platbu za účelem auditu. Jedním z takových důvodů je umožnit soukromým subjektům, aby vyhověly opatření proti praní špinavých peněz nebo daňovým předpisům. Transakce jsou auditovatelné, ale jejich zveřejnění je pod kontrolou účastníka. Wilcox uspořádal virtuální setkání s orgány činnými v trestním řízení v USA, aby vysvětlil tyto základy a prohlásil, že "nevyvinuly měnu k usnadnění nezákonné činnosti".