Wikipedie:WikiProjekt Lidská práva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
WikiProjekt Lidská práva Měsíc lidských práv Požadované články Soutěž s Wikipedií

WikiProjekt Lidská práva se zaměřuje na zásadní téma, které se v posledních desetiletích stalo nedílnou součástí politických a společenských debat. Ochrana lidských práv v různé podobě (práva minorit, žen, dětí, práva na vlastní kulturu nebo čisté životní prostředí) je významným faktorem občanských iniciativ a zápasu o lidskou důstojnost prakticky na celém světě. Lidská práva pojímáme v rámci WikiProjektu i výzvy komplexně a široce – lidská práva jsou podstatou lidství a humanity, chrání důležité specifikum člověka jako bytosti etické, myslící a respektující. Lidská práva, práva národů, menšin i jednotlivců jsou v ohrožení tam, kde se nedostává vzdělání a dostačující kvalita života v informační společnosti. Tuto skutečnost si musíme připomínat zejména v době zesilující agrese despotů, tyranů a konzervativních režimů, které mají tendenci práva žen, sexuálních i národnostních menšin nebo celých národů pošlapávat a potlačovat. Proto přišla česká Wikipedie v roce 2022 s WikiProjektem Lidská práva a výzvou Měsíce lidských práv.

Cíle projektu[editovat | editovat zdroj]

Projekt má za cíl co nejlépe a nejkvalitněji popsat základní témata, fenomény a osobnosti v široké oblasti lidských práv. Způsobů jak přispět k tématu je mnoho – zkvalitněním nebo založením nových článků, která se těmto tématům věnují, doplněním chybějících článků do přehledu požadovaných článků, nebo nahráním vhodných svobodných fotografií či videí na Wikimedia Commons. Věříme, že Wikipedie jako nástroj svobodných a věrohodných informací může přímo i nepřímo sloužit k obhajobě lidských práv, důstojnosti a svobody. Wikipedisté z celého světa pracují na tom, aby mohli poskytnout relevantní, ověřené a aktuální informace.

Měsíc lidských práv na Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2022 pořádá Wikimedia ČR v souladu se svými prioritami výzvu Měsíc lidských práv na Wikipedii. Ve spolupráci s partnery z lidskoprávní oblasti vzniká série akcí a aktivit, od editathonů, soutěží, až po diskuse. Zapojte se i Vy do druhého ročníku výzvy a podpořte obsah Wikipedie s tematikou lidských práv. Zapojení do výzvy je jednoduché - stačí ve shrnutí editace použít hashtag #lidskaprava.

Měsíc lidských práv na Wikipedii 2022[editovat | editovat zdroj]

První ročník Měsíce lidských práv proběhl v termínu 1. 6. – 30. 6. 2022.

Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023[editovat | editovat zdroj]

Druhý ročník výzvy probíhá v termínu 1. 6. – 30. 6. 2023.

Výběr článků[editovat | editovat zdroj]

Jaké články na Wikipedii v souvislosti s lidskými právy chybí? Které z nich potřebují rozšířit? Kterým chybí zdroje? Odpovědi na tyto otázky přináší samostatná stránka s tipy a doporučeními.

Zapojte se do soutěže!

Užitečné odkazy[editovat | editovat zdroj]