Wikipedie:WikiProjekt Fyzika/Základní program

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato stránka obsahuje základní program, podle kterého by se mělo sjednotit působení fyziků na Wikipedii. Jsou zde základní prosby, rady, doporučení a hlavně systém, podle kterého by se měly jednotlivé fyzikální kategorie rozvíjet. Kdokoliv z účastníků projektu může do programu zasáhnout a upozornit na jeho nedostatky nebo ho rozšířit. V případě, že se jedná o menší problém, je lepší ho řešit na diskuzní stránce WikiProjektu Fyzika.

  • Základní snaha všech účastníků projektu je udržovat jednotnou kvalitu fyzikálních stránek, rozšiřovat pahýly týkající se fyziky a subpahýly na Wikipedii.
  • Další, avšak nepovinné základní pravidlo, je udržování Portálu Fyzika v pokud možno co nejlepším stavu a kvalitě. S tím je spojené vyhledávání a zařazování nových fyzikálních článků - seznam všech nových článků je zde. Články se zařazují do jednotlivých fyzikálních kategorií.
  1. Získávání co největšího množství obrázků potřebných k dotvoření dokonalosti článků. Seznam aktuálně nejpotřebnějších najdete na podstránce projektu WikiProjektu Fyzika - Obrázky.
  2. Snaha o co nejvhodnější kategorizaci článku do vhodné kategorie. Pokud nejvhodnější kategorie neexistuje a spadá pod ní více článků, ale ty ještě na Wikipedii neexistují, tak ji vytvořte. Pokud by se jednalo o kategorii pouze pro jedno heslo, tak heslo zařaďte do jiné, pokud možno co nejpříbuznější kategorie.
  3. Používání jednotných šablon a infoboxů, které jsou uvedeny na stránkách tohoto projektu v podstránce WikiProjektu Fyzika - Šablony
  4. Při vytváření nového článku, který nesplňuje požadavky přímo na článek, ale pouze na pahýl nebo subpahýl požádejte někoho z daného fyzikálního oboru o rozšíření článku do rozsáhlejší podoby, aby mohl být článek na Wikipedii zachován.
  5. Zdokonalování článků týkajících se fyziky zde!