Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Facebook Google+

Vítejte ve Wikipedii!

Tento projekt sdružuje dobrovolné editory Wikipedie milující přírodu České republiky. I Vy se mezi ně můžete snadno zapojit a přispět k rozvoji Wikipedie. Stačí stisknout tlačítko editovat!

WikiProjekt Chráněná území je projekt na české Wikipedii, který se snaží dokumentovat chráněná územíČeské republice. Jeho účastníky jsou dobrovolní editoři, tzv. wikipedisté, kteří ve svém volném čase tvoří obsah této encyklopedie. Tato stránka slouží jako rozcestník pro všechny případné zájemce o tematiku ochrany přírody, aby mohli koordinovat své úsilí, radit se a sdílet nápady.

Začněte editovat! Každý článek ve Wikipedii vznikl prací svých čtenářů. Stačí stisknout tlačítko Editovat v horní části stránky a můžete měnit obsah hesla. Můžete se tak snadno zapojit do tvorby největší současné encyklopedie a přispět tak k šíření vědomostí. Pokud Vás nabídka psaní neoslovuje, můžete přispět i fotografiemi a jiným audiovizuálním materiálem. Jsme rádi za jakoukoliv pomoc. Takže se nebojte editovat!

Máte dotaz či nápad ohledně editování Wikipedie či projektu Chráněná území? Můžete napsat vzkaz do diskuse projektu a nebo do všeobecné diskuse Pod lípu, kde Vám další editoři zkusí Váš dotaz zodpovědět. V projektu se nesnažíme jen psát hesla a fotografovat území, ale také navazovat spolupráci s různými institucemi, být aktivní v propagaci či účastníky bavit. Budeme rádi za nové podněty!

O WikiProjektu Chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Chráněná území v Česku


Zkratka:
  • WP:WPCHU
    WP:CHU
    WP:CHÚ

WikiProjekt Chráněná území má za úkol soustředit a koordinovat činnost wikipedistů, kteří mají zájem se podílet na zakládání, úpravě a vylepšování článků, spadajících pod skupinu chráněných území ve smyslu ochrany přírody. Projekt se primárně zaměřuje na národní parky, přírodní parky, CHKO, národní přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní rezervace a přírodní památky, taktéž vznikl i navazující projekt zabývající se památnými stromy, který je dostupný na podstránce.

Jelikož tento projekt do sebe spojuje mnoho oblastí, které byly do současnosti z velké části zanedbávány, jedná se o ambiciózní projekt, který bude potřebovat velkou a silnou podporu dalších wikipedistů, pokud má uspět. Podobně jako Američané v 60. letech 20. století vyhlašovali svůj projekt letu na Měsíc jako cíl pro následující desetiletí, i my stojíme nyní před nutností spojit síly napříč komunitou a pokusit se oslovit a zapojit jak pisatele obsahu, lidi věnující se kategorizaci, přírodovědce pro konzultace, tak i fotografy pro pořizování obrazového materiálu jednotlivých území.

Každý případný zájemce o pomoc si může najít svou oblast zájmu. Ať už je to pořizování fotografií během výletu po okolí, psaní připomínek, zakládání článků z rodného okresu či jen drobné opravy v textech, všechny tyto editace budou spolu tvořit sílu projektu. Věříme, že se nám podaří časem zmapovat všechna chráněná území v republice, založit k nim články, doplnit infoboxy, rozšířit je do reprezentativní podoby a pořídit k nim audiovizuální materiál, který by charakterizoval konkrétní území. Rozhodněte se s námi vydat na náročnou cestu popsání všech chráněných území Česka na stránkách české Wikipedie.

Pokud nemáte zájem se zapojit do psaní článků či fotografování území, ale chcete být informováni o zajímavých místech v Česku, tak doporučujeme sledovat naše stránky na Facebooku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]