Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/PřF UK (2016/2017)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Facebook Google+

Tato stránka slouží jako rozcestník pro studenty Ochrany životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v zimním semestru 2015/2016.

Pro splnění podmínek udělení zápočtu je potřeba kvalitně zpracovat jedno heslo o chráněném území dle vlastního výběru (národní park, přírodní park, národní přírodní rezervace, národní přírodní památka, přírodní rezervace, přírodní památka) nacházející se na území Česka a to včetně vlastní fotografické fotodokumentace. Správně zpracované heslo musí být přiměřeně dlouhé, obsahovat vlastní souvislý a smysluplný text, informace musí být věrohodné a jednotlivá tvrzení v něm podloženy řádkovými referencemi. Současně je potřeba zhotovit a nahrát na Wikimedia Commons vlastní fotografickou dokumentaci vybrané lokality. Inspirovat se můžete vzorovými hesly Boubínský prales, NPP Rovná či Řežabinec a Řežabinecké tůně či výsledky práce studentů z předchozích let, viz rok 2011, rok 2012, 2013 či 2014, 2013 či 2015.

Kopírování cizích textů a používání stáhnutých obrázků z jiných stránek na internetu není při plnění tohoto úkolu dovoleno, v podstatě je striktně zakázáno :) Při pokušení usnadnit si takto práci mějte na paměti, že wikipedisté takovéto informace rychle a snadno najdou a vzápětí smažou. V porušení tohoto ustanovení dojde automaticky k nesplnění podmínek pro získání zápočtu.

Editování si můžete vyzkoušet na pískovišti pro zjištění, jak se s Wikipedií pracuje. Doporučujeme neexperimentovat s psaním do Wikipedie přímo ve zvoleném článku, vhodnější je článek psát například ve Wordu či jiném textovém dokumentu. Tento způsob také zabrání ztrátě textu, pokud se Vám zhroutí prohlížeč. Před koncovým uložením článku je vhodné použít tlačíko Ukázat náhled, kdy uvidíte, jak bude stránka vypadat po uložení. Odpadne potřeba článek editovat několikrát po sobě, což zbytečně přidělává práci dalším lidem, kteří po Vás budou kontrolovat Vaše editace.

Nápověda[editovat | editovat zdroj]

V případě, že si nevíte rady, kontaktujte uživatele Chmee2 na jeho diskusní stránce, případně prostřednictvím emailu Chmee2(zavináč)wikimedia.cz. Nebo napište na zdejší diskusní stránku, kde se vám pokusíme poradit.

Sem se prosím zapište zvoleným článkem a za něj přezdívku či příjmení tak, abychom mohli poznat, kdo se skrývá za kterým účtem. Pokud nevíte, který článek si vybrat, doporučujeme navštívit stránku se seznamy těchto území a vybrat si některý z těch, který je vám blízký.

Přehled vývoje jmenovaných článků, přehled kurzu