Wikipedie:Utajovatelé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Utajovatelé (uživatelé s oprávněním suppression, dříve oversight) mají přístup ke zvláštnímu rozhraní, které umožňuje skrýt editace (jejich obsah, shrnutí či uživatelské jméno) před všemi uživateli mimo utajovatelů (tedy včetně správců). Dále mohou skrýt uživatelské jméno libovolného uživatele tak, že se neobjevuje v žádných automatických výpisech ani v historii editací.

Nástroj slouží k efektivnějšímu skrývání editací, jejichž viditelnost na Wikipedii by mohla vážně uškodit Wikipedii či jejím uživatelům. Podle globálního pravidla pro utajovatele je možné tento nástroj používat pouze v následujících případech:

  1. Odstranění neveřejných osobních údajů: údaje, jako jsou např. telefonní čísla, adresy bydliště či zaměstnání (wikipedistů, i osob mimo Wikipedii), či reálná jména anonymních či neregistrovaných uživatelů, pokud svou identitu sami neprozradili,
  2. Odstranění pomlouvačných údajů, a to buď:
    1. na žádost právního oddělení nadace Wikimedia, nebo,
    2. když jde o jasný případ, a neexistuje důvod pro ponechání editace
  3. Odstranění porušení autorských práv, a to pouze na žádost právního oddělení nadace Wikimedia
  4. Odstranění zjevně útočných uživatelských jmen, a to pouze v případě, kdy toto nenaruší historií editací.

Aby bylo tohoto účelu dosaženo, utajovatelů je na každém projektu pouze velice málo. Zároveň musí být všichni utajovatelé starší 18 let, a musí podepsat dohodu o přístupu k neveřejným informacím.

Použití nástroje je zaznamenáváno v protokolovacích záznamech, které jsou přístupné pouze utajovatelům samotným, stevardům, ombudsmanům a malému množství zaměstnanců nadace Wikimedia. Z tohoto důvodu musí být na každém projektu alespoň dva utajovatelé, aby se mohli navzájem kontrolovat, nebo žádný.

Žádost o zásah utajovatelů[editovat | editovat zdroj]

V současné době nejsou na české Wikipedii zvoleni žádní utajovatelé. Jejich roli proto vykonávají stevardi – malá vícejazyčná skupina uživatelů s úplným přístupem k rozhraní Wikipedie. Ty je možné o zásah požádat pomocí e-mailu stewards@wikimedia.org, anebo na IRC kanálu #wikimedia-stewardspřipojit se.