Wikipedie:Strukturované diskuse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:Téma)
Staré anglické logo projektu Strukturované diskuse
Zkratka:
  • WP:F

Strukturované diskuse (anglicky StructuredDiscussions, dříve Flow) jsou projekt nadace Wikimedia k vytvoření moderního systému diskuse a spolupráce pro projekty nadace. Strukturované diskuse poskytují funkce, které používají nejmodernější webové stránky, ale které dosud nebylo možné implementovat pomocí wikisyntaxe. Strukturované diskuse například automaticky podepisují příspěvky, odsazují odpovědi a umožňují zmínky k tématu.

Cíle projektu[editovat | editovat zdroj]

Hlavními cíly projektu Strukturované diskuse jsou:

  • udělat systém diskusí na WikiProjektech přátelštější pro začínající wikipedisty
  • udělat systém diskusí na WikiProjektech efektivnější pro pokročilé wikipedisty
  • povzbudit smysluplné konverzace podporující spolupráci

Stav vývoje[editovat | editovat zdroj]

Strukturované diskuse byly nasazeno na diskusních stránkách uživatelů, pod různými lípami v různých jazycích a na různých projektech, stejně tak i zkušebně na české Wikipedii. V září 2015 byly Strukturované diskuse vydány jako volitelná beta funkce pro Wikipedie, které o to požádají. Ta dovolí wikipedistům zapnout si Strukturované diskuse na svých vlastních diskusních stránkách. Od října 2015 však nejsou Strukturované diskuse aktivně vyvíjeny. Tým vývojářů nebude přidávat nové hlavní funkce, ale bude pokračovat v opravování chyb a bude se snažit, aby tím wikipedisté používající Strukturovaných diskusí nebyli nijak omezeni. Místo toho se zaměří na Workflows, související projekt, který pomůže zkušenějším wikipedistům podílet se na komplexnějších projektech komunity.

Strukturované diskuse na české Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Strukturované diskuse jsou na české Wikipedii připraveny k vyzkoušení na diskusní stránce, pro složitější experimenty je připraveno také pískoviště. Začátkem prosince 2015 však byl přijat konsenzus, že Strukturované diskuse nebudou na české Wikipedii zavedeny jako beta funkce, kterou by si mohl každý wikipedista zapnout na svojí diskusní stránce. Častý důvod proti zavedení byly technické nedostatky. Ty můžete najít na stránce Problémy, kam můžete přidat i chybějící. Tyto problémy poté budou diskutovány s vývojáři a po jejich vyřešení bude možné Strukturované diskuse na české Wikipedii znovu zvažovat.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flow/Description na MediaWiki.org.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]