Wikipedie:Revize smazání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:REVDOS)

pravidla:

     závazná
     doporučení
     v hlasování
     navrhovaná
     neschválená
Doporučení

Text této stránky je doporučení české Wikipedie. Vysvětluje standardy, s nimiž většina wikipedistů v principu souhlasí a které je vhodné dodržovat. Přesto není závazným pravidlem. Nebojte se stránku editovat, je-li potřeba, ale větší změny raději předem navrhněte v diskusi a oznamte je též Pod lípou.


Zkratka:
  • WP:REVDOS

Revize smazání slouží k přezkoumání závěru o smazání učiněného správci na konci diskuse o smazání nebo v jiných procesech souvisejících s mazáním. Výsledkem revize může být obnovení smazaných stránek i naopak smazání na základě dřívější diskuse nesmazaných stránek.

  1. Revize smazání je proces užívaný k napadení výsledku diskuse o smazání či rychlého nebo odloženého smazání, pokud není možné vyřešit případ diskusí se zúčastněným správcem (nebo jiným editorem). Vždy nejprve zkuste slušně vyzvat správce o opětovné zvážení jeho stanoviska.
  2. Revize smazání se užívá, pokud uzavírající interpretoval debatu nesprávně.
  3. Revizi smazání lze rovněž užít, pokud se od smazání objevily významné nové informace a informace ve smazaném článku by mohly být užitečné při tvorbě nového.
  4. Ve výjimečných případech je vhodnější napsat na Nástěnku správců. Pokud je případ jednoznačný, náprava tím může být rychlejší.

Tento proces by neměl být používán jen proto, že nesouhlasíte s výsledkem diskuse o smazání, ale pouze tehdy, pokud si myslíte, že diskuse byla nesprávně interpretována uzavírajícím správcem nebo pokud máte relevantní informace, které v ní nebyly prodiskutovány (například protože v té době nebyly k dispozici). Tato stránka je o procesu, nikoliv o obsahu, přestože v některých případech může obsah výsledek ovlivnit. Žádosti o revize, které zjevně nesplňují tyto požadavky, mohou správci odstranit nebo rychle uzavřít jako nedůvodné.

Komentování při revizi smazání[editovat | editovat zdroj]

Při diskusích u revize smazání mohou wikipedisté volit z následujících možností:

  • Potvrdit původní rozhodnutí; nebo
  • (Znovu) nominovat na příslušné diskusní fórum o smazání (Wikipedie:Diskuse o smazání); nebo
  • Zrušit původní rozhodnutí a pak případně (další postup). Pokud bylo původní rozhodnutí ponechat, je při zrušení rozhodnutí standardním postupem smazání stránky a obráceně. Požaduje-li editor jiný postup než standardní, měl by se jasně vyjádřit.

Pamatujte, že revize smazání není příležitost k (znovu)zopakování názorů na příslušný obsah. Je to příležitost k opravení procesních chyb (v případě, že nejsou k dispozici nové významné informace). Akce specifikovaná wikipedistou by tedy měla vyjadřovat jeho mínění, jak by měla být diskuse o smazání správně interpretována.

Prezentace nových informací o obsahu by měla být spojena s požadavkem Znovu nominovat a nikoliv Zrušit a (další postup). Nová informace tak může být na příslušné diskusi o smazání mnohem lépe zhodnocena.

Uzavírání žádostí o revizi[editovat | editovat zdroj]

Požadavek na revizi smazání by měl na této stránce setrvat přinejmenším týden. Po týdnu správce rozhodne, zda existuje konsenzus, přičemž jakákoliv změna původního rozhodnutí musí být dobře podložena argumenty. Pokud z výsledku vyplývá obnovení článku, správce by tak měl při uzavírání učinit. Je-li konsenzus znovu nominovat, článek by měl být znovu nominován na příslušnou diskusi o smazání. V každém případě je potřeba uzavřít se stručným zdůvodněním diskusi o revizi, aby bylo toto rozhodnutí zadokumentováno.

Revizi smazání můžete založit formulářem níže.



Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Důležité jsou argumenty.
Revizi otevřel(a)
Jj14 (diskuse) 21. 3. 2024, 23:59 (CET)[odpovědět]
Uzavření diskuse
18. 4. 2024

Původní diskuse o smazání[editovat | editovat zdroj]

Žádná, smazáno po "Urgentně upravit", výhrady k předmazačovi v historii článku.
  • další diskuse s uzavíratelem: doplňte odkaz na místo, kde jste se pokusili diskutovat s uzavíratelem
Diskuse_s_wikipedistou:Jj14#DPLL(T)

Odůvodnění revize smazání[editovat | editovat zdroj]

Popište, proč žádáte o revizi smazání.

Jeden wikipedista, který článku nerozumí, dá UU. Druhý, který článku nerozumí, promázne, protože věří prvnímu. Tohle chování je na wikipedii opakované a škodí ji. Text byl skontrolovaný překlad. IMHO - i takové články na wikipedii patří (i v porovnání s tím co tady je a vzniká).

--Jj14 (diskuse) 21. 3. 2024, 23:59 (CET)[odpovědět]

Doporučená řešení[editovat | editovat zdroj]

  • obnovit do uživatelského prostoru k dopracování. Není zde ani základní článek DPLL, takže čtenář se nemá od čeho odpíchnout, až na dvě výjimky samé červené odkazy a z nich jeden (SAT) zřejmě vede na úplně jiný pojem. Běžný článek na Wikipedii by měl být alespoň v základních rysech srozumitelný běžnému středoškolsky vzdělanému člověku, zde se obávám, že by pochopil jen předložky a Microsoft. JAnD (diskuse) 22. 3. 2024, 12:11 (CET)[odpovědět]
  • ponechat původní rozhodnutí/obnovit do uživatelského prostoru – Revize je navíc neplatná, neboť nereaguje na diskusi o smazání. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 14. 4. 2024, 20:21 (CEST)[odpovědět]
  • Revizi předčasně uzavřít jako procesně chybnou – Další diskusi se správcem či jinými editory týkající se smazání článku v rámci odloženého smazání nic nebránilo. Cituji z Wikipedie:Revize smazání: „Revize smazání je proces užívaný k napadení výsledku diskuse o smazání či rychlého nebo odloženého smazání, pokud není možné vyřešit případ diskusí se zúčastněným správcem (nebo jiným editorem). Vždy nejprve zkuste slušně vyzvat správce o opětovné zvážení jeho stanoviska.“ V každém případě bude v tuto chvíli zřejmě nejlepší článek obnovit do uživatelského prostoru k dopracování. --V0lkanic (diskuse) 14. 4. 2024, 20:46 (CEST)[odpovědět]
  • Tak pokud je to sporné smazání (což evidentně je, když vznikl spor), tak samozřejmě obnovit a dát do diskuse o smazání (plus doporučuji žadateli, aby to co nejrychleji dostal do dobrého stavu, pokud to v něm nebylo, aby ta diskuse nedopadla nakonec stejně). --Palu (diskuse) 14. 4. 2024, 23:22 (CEST)[odpovědět]


Archivované revize[editovat | editovat zdroj]