Wikipedie:Průvodce/Jak posoudit významnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  Průvodce Wikipedií  
  Zásady  
          Hlavní nabídka         Stránka 11 z 16


Jak posoudit encyklopedickou (ne)významnost

Významnost

Základním požadavkem, aby si téma zasloužilo vlastní článek je: existence netriviálních věrohodných zdrojů, nezávislých na předmětu článku.

  • netriviální znamená, že zdroj pojednává o tématu natolik detailně a přímo, že není potřeba žádného vlastního výzkumu k pochopení jeho obsahu. Netriviální je více než jednoduchá zmínka, ale nemusí jít nutně o hlavní obsah zdrojového materiálu.
  • věrohodný zdroj k posouzení významnosti obecně znamená nejméně dva nezávislé sekundární zdroje od důvěryhodných vydavatelů (ty nemusí být nutně v češtině, ani nemusí být dostupné online). Více zdrojů od stejného autora nebo společnosti se pro posouzení významnosti považují za jeden zdroj.
  • nezávislé na předmětu článku zamezuje zdrojování vlastními pracemi autority, o které článek pojednává, nebo pracemi, které jí mohly být ovlivněny. Například sebepropagační materiály, reklamní kampaně, webové stránky subjektu, autobiografie a tisková prohlášení se nepovažují za nezávislé zdroje.

Ověřitelné informace na téma, jež nedodrží zásadu významnosti, mohou nadále zůstat ve Wikipedii jako součást článku na širší téma.


předchozí stránka               následující stránka