Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 19. května 2021

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
16. září 2020
Brněnský wikisraz
19. května 2021
Následující:
16. června 2021
Tentokrát jsme si prohlíželi lokomotivy a vagóny a v jednom i promítali.

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v květnu 2021 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) mimořádně v prostorách železničního depa Brno dolní.

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (dlouho jsme se neviděli)
  • 18:30–20:00 První blok
    • Prohlídka depa spojená s fotografováním (fototechniku s sebou!)
  • 20:00–20:30 Občerstvení
  • 20:30–22:00 Druhý blok
    • Tentokrát jen mírně moderovaná diskuze
      • co vše se odehrálo za 245 dní, po které jsme se neviděli
  • 21:30–22:00 Volný program

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Konečně se zase uvidíme! --Blahma (diskuse) 14. 5. 2021, 11:55 (CEST)[odpovědět]
  2. --MIGORMCZ (diskuse) 14. 5. 2021, 12:02 (CEST)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 14. 5. 2021, 12:03 (CEST)[odpovědět]
  4. --Podroužek (diskuse) 14. 5. 2021, 12:15 (CEST)[odpovědět]
  5. --frettie.net (diskuse) 14. 5. 2021, 17:21 (CEST) já asi ne, na mě je ještě brzo, už se pomalu blíží očkovačka a nebudu riskovat :) Ale už se na vás někdy příště těším. --frettie.net (diskuse) 14. 5. 2021, 17:21 (CEST)[odpovědět]
  6. Možná dorazím, spojení na Prahu je ale mizerný. Juandev (diskuse) 14. 5. 2021, 23:22 (CEST)[odpovědět]
  7. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 18. 5. 2021, 15:00 (CEST)[odpovědět]
  8. + Kurt.--Ben Skála (diskuse) 18. 5. 2021, 19:14 (CEST)[odpovědět]
  9. Když bude pizza... ;-) --Venca24 (diskuse) 19. 5. 2021, 15:03 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 19. května 2021 proběhl od 18:00 do 23:00 opět mimořádně v prostorách bývalého depa kolejových vozidel Brno dolní v Brně. Zúčastnilo se ho 9 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, Dominikmatus, Harold, Juandev, Kurt (bez uživatelského účtu), MIGORMCZ, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Šlo o první brněnský wikisraz po 245 dnech (od zářijového). Ke zrušení sedmi mezilehlých srazů (říjen až duben) došlo, podobně jako již dříve v v měsících březen a duben 2020, následkem dalších vln pandemie covidu-19. Sraz plánovaný na řádný termín 21. října 2020 nebyl ani vyhlášen, poněvadž od 14. října byly kvůli zhoršující se epidemické situaci mj. celostátně uzavřeny restaurace a zakázáno shromažďování venku i uvnitř pro více než 6 osob. Tato omezení, k nimž se brzy přidal i zákaz vycházení po deváté hodině večerní, pak platila až do jara 2021, přičemž v době nejpřísnějších opatření od 1. března do 11. dubna 2021 nebylo povoleno cestovat přes hranice okresů (okres Brno-venkov byl pro tento účel sloučen s okresem Brno-město) a za určitých okolností dokonce ani mimo obec bydliště. Znovu příznivá setkávání začala být atmosféra až teprve od přelomu dubna a května, oficiální provoz restaurací však byl ohlášen teprve na 17. května, a to pouze jejich dostatečně prostorných venkovních zahrádek.
  • Za této situace bylo po konzultaci s pravidelnými účastníky srazů a se spolkem Wikimedia Česká republika rozhodnuto o uspořádání květnového brněnského wikisrazu jakožto prvního fyzického setkání českých wikipedistů po vynucené přestávce. Konal se v pravidelném termínu, ovšem v náhradních, částečně venkovních prostorách. Venku proběhla, i vzhledem k unikátnosti zvoleného místa, první polovina programu, která měla formu jakéhosi workshopu. I počtem a skladbou účastníků tento sraz vhodně kombinoval zvýšený hlad po fyzickém setkávání wikipedistů s (post)pandemickou ostražitostí. Účastníci srazu dorazili z Brna a blízkého okolí, ale přivítali jsme mezi námi opět po čase i Juandeva z Prahy a Ben Skála vzal na sraz s sebou zejména kvůli jeho železniční tématice i kamaráda Kurta, který do Wikipedie zatím nepřispívá, ale je s jejím fungováním dostatečně obeznámen.
  • V prostorech bývalého železničního depa jednotlivé přicházející účastníky vítal MIGORMCZ, který zajistil možnost jejich návštěvy. Přivítání a druhý blok programu s promítáním proběhly v upraveném obytném vagónu; první blok programu probíhal ještě za světla přímo na jednotlivých kolejích venku i v prostorných halách, kde všude jsou různá vozidla odstavena. Dozvěděli jsme se, že majitelem vozidel je pan Jiří Kotas a stará se o ně jím vedený Klub přátel kolejových vozidel Brno. Pod vedením MIGORMCZ, který poskytoval potřebný výklad, jsme měli možnost na místě volně fotografovat a dále tím obohatit již dříve existující kategorii na Wikimedia Commons, které do té doby dominovaly hlavně fotografie pořízené jím samotným. Zde je aktuální přehled souborů v této kategorii rozdělený podle autorů, využívající zajímavého nástroje UsualSuspects: [1]
  • Ještě před zahájením programu jsme si prohlíželi seznam neproběhlých akcí z doby pandemických omezení, nahlédli jsme do kroniky Wikipedie a též na přehledy nejnavštěvovanějších a nejeditovanějších článků roku 2020, které letos vytvořili Harold a Dvorapa. Přehledům vévodí články s tématikou covidu-19, ale zaujal třeba i Emanuel Moravec (film) či Alžběta II. a ani tento rok nechyběly články o dlouhých televizních seriálech). Krátce jsme též zhodnotili rozpuk a postupný útlum českého pandemického WikiProjektu.
  • Dobrý přehled o minulosti, současnosti i nesvětlé očekávané budoucnosti tohoto místa (v této oblasti má jednou mj. na místě depa vyrůst nové brněnské hlavní nádraží) poskytují mapy projektu OpenRailwayMap, odvozené z OpenStreetMap.
  • Ukázalo se, že někteří z nás mají v databázi Wikidata evidovány některé své význačnější příbuzné. Konkrétně MIGORMCZ představil úmysl uvolnit ve spolupráci s dědicem svého příbuzného, malíře Miloslava Cicvárka (✝ 2007) uvolnit jeho obrazy pod svobodnou licencí. Dědici jsou s tím srozuměni a podporují to, protože tak se může jeho dílo, dosud známé a popisované spíše jen v odborných kruzích, dostat do povědomí širší veřejnosti, což by mohlo následně i zvýšit zájem o něj (vč. fyzických exemplářů).
  • Na podzim skončil další ročník soutěže Czech Wiki Photo, kam měl Blahma v úmyslu pozvat na říjnovém srazu jeho účastníky k zapojení se, ale sraz se nekonal. I proto se v soutěži tentokrát neprosadili žádní místní wikifotografové. Prohlédli jsme si nejlépe hodnocené přihlášené fotografie.
  • Blahma upozornil na zajímavý článek, který proběhl tiskem, a který úzce souvisí s naší činností dokumentace českého venkova: Trik pro zapadlé obce, jak si vydělat. Heslo na Wikipedii Článek sice vychází z italského výzkumu, ale podobné jevy se jistě vyskytují i u nás. Blahma připomněl, jak už v roce 2011 ve Svitavách spolu s dalšími esperantisty z devíti různých zemí na setkání při příležitosti 10 let od vzniku esperantské Wikipedie týden pracovali na zkvalitňování wikipedických článků o obcích a památkách Pardubického kraje a jejich překladech do mnoha jazyků prostřednictvím esperanta, dokonce přímo za finanční podpory města a kraje. Některé výsledky jsou prezentovány na souhrnné stránce.
  • Dominikmatus v této souvislosti zmínil, jak onehdy neúmyslně vnukl svými publikovanými fotografiemi jednomu páru nápad uspořádat svou svatbu v pěkném kostele, kde se předtím už 50 let žádné svatby nekonaly.
  • Na dotaz od MIGORMCZ byl komunitně dohledán a připomenut vzorový text Wikipedie:Špatná převzetí obsahu Wikipedie/Výzva k nápravě využitelný v případě, že někdo neúmyslně, či zejména úmyslně špatně přebírá obsah z Wikipedie jinam. Blahma informoval o tom, jak si na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně slušně vyžádal doplnění autorských a licenčních informací k fotografii nedávno zesnulého prvního rektora této univerzity Vlastimila Novobilského, jejíž je on autorem. V oznámení na webu přírodovědecké fakulty původně tyto informace nebyly, což by samotnému Blahmovi i všem ostatním zájemců znemožňovalo další případné využití fotografie, kterou přitom univerzitní grafik zjevně získal z Wikipedie a pro příslušný účel ji vkusně upravil včetně odstranění rušivého pozadí – tedy přidal jí na hodnotě, ale už si nebyl vědom nutnosti poskytnout i takto upravené dílo opět pod stejnou licencí ostatním.
  • Přibližně ve 20:45 dorazilo objednané občerstvení – 7 ks pizzy a 2 velké láhve koly – tentokrát od společnosti Amici. Po vyzvednutí u brány (depo nemá vlastní poštovní adresu) začala ve vagónu konzumace, k čemuž byla promítána více či méně související videa z poslední doby: Češi na Moravě, Dvě minuty s wikipedistou a zejména všeobecně jako velmi zdařilá vnímaná Hra o lajky (vlastně netypická reportáž o seniorském WikiMěstu Přeštice).
  • Juandev spolu s MIGORMCZ pojednali o novém projektu týkajícím se sochařky Sylvy Lacinové (✝ 2019) na Wikidatech. Jejich cílem je zmapovat a včas i fotograficky zdokumentovat obvykle drobnější díla této autorky, která jsou dosud přítomna v mnoha veřejných prostranstvích naší země. Spolupracují přitom s dědici i odborníky. V této souvislosti padlo do pléna i upozornění na databázi Vetřelci a volavky – že je to sice dobrý zdroj, ale také tak trochu wiki, takže její autoritu je potřeba brát s rezervou.
  • Juandev dále představil i související WikiProjekt Dokumentace ohrožených památek, který nabízí grantovou podporu za účelem včasné dokumentace památek v Česku ohrožených zánikem. Dominikmatus v této souvislosti připomněl množství kulturních památek, u nichž nedávno došlo k sejmutí památkové ochrany kvůli nesprávně provedenému prohlášení koncem 80. let – velká část těchto nyní proto ohrožených památek se nachází právě v Brně a okolí.
  • Jednotně jsme vyjádřili nelibost nad nedávno představeným částečným redesignem Wikipedie, který je nasazen mj. na francouzské Wikipedii, byť nějaké dobré jednotlivosti se tomu nedají upřít.
  • Blahma upozornil na své odhalení toho, že na španělské Wikipedii bylo od počátku, tj. 15(!) let, uváděno ve výčtu okresů Jihomoravského kraje pouze šest okresů a nikoliv správných sedm – namísto okresů Brno-město a Brno-venkov tam totiž figuroval pouze jediný „okres Brno“. (A ne, podobnost se stavem při lockdownu během pandemie má tohle „sloučení“ čistě náhodnou… :-) Nyní už to Blahma rozlišil (názvy "Brno-ciudad" a "Brno-campo" nalezl v jednom dokumentu z českého předsednictví EU 2009), ale samostatný článek o okrese Brno-město dosud neexistuje a též mnoho odkazů a souvisejících stránek tam dosud zůstává špatně. Považte: O okrese Brno-venkov se dlouhá léta v článku uvádělo, že se jmenuje okres Brno, je to jeden ze šesti (má být sedmi) okresů Jihomoravského kraje, má 2919903 obyvatel (správně je řádově míň, toto číslo odpovídá spíš celé Moravě), nachází se jihovýchodně od Prahy (ach ty strojové definice) a jeho hlavním městem je Brno (bylo, dnes už okresy sídla nemají).
  • Blahma upozornil na už půl roku se táhnoucí neúplné reflektování změny postoje právního týmu Nadace Wikimedia k problematice použitelnosti licencí Creative Commons na Facebooku a případně dalších sociálních sítích. Dříve se tvrdilo, že cizí díla pod Creative Commons není možné na Facebook nahrávat, protože v jeho podmínkách užití stojí, že nahráním díla uživatel poskytuje Facebooku licenci k dalšímu nakládání s tímto dílem bez jakýchkoliv omezení. Nyní je výklad takový, že coby neautor nemá takový uživatel vůbec právo takovou licenci udělit, takže se takovým jednáním může dopouštět porušování podmínek užití Facebooku, ale práva původního autora díla tím nijak narušena nejsou. Tato změna, spojená se započatým, ale po půlroce dosud nedokončeným mazáním šablon typu "No Facebook" (využívajících obrázek ) vzbudila nevoli u malé skupiny aktivních přispěvatelů (mezi nimi jsou silně zastoupeni německojazyční, z nichž někteří občas působí i na našem území), kteří u svých děl matoucně přísnými výrazy („tento obrázek nesmí být nahrán na Facebook“) použití na sociálních sítích zakazovali – a se změnou názoru se přes noc jejich požadavky nemají ani o co opřít. Probíhající diskuze nejspíš skončí přeformulováním těchto žádostí, které v současném stavu reálně matou zájemce o využití kteréhokoliv ze stovek tisíc dotčených obrázků na Wikimedia Commons.
  • MIGORMCZ zmínil svou dobrou zkušenost, když dal výzvu do šotoušské skupiny, aby přítomní newikipedisté nahráli některou svou fotku k článku Elektrická jednotka 495.95 do Wikimedia Commons. Sklidil s tím velký úspěch – jeden z přítomných už měl účet a nahrál na výzvu fotku k článku sám, druhý nastavil dočasně vhodnou licenci umožňující převzetí ve své galerii na Flickru, třetího fotografie se nechala projít přes OTRS. Jiní přítomní naopak uvedli, že s podobnými výzvami úspěch neměli.
  • Závěrem jsme společně prošli seznam „štamgastů“ a dalších častých účastníků našich srazů ve snaze udělat si představu o tom, kdo mezi nás v poslední době chodívá a kdo už spíše ne. Příští brněnský wikisraz proběhne v řádném termínu 16. června v Přírodní zahradě u medláneckého rybníka, kdy budeme po roce zase jednou grilovat pod naší opravdu reálnou lípou. Je zájem pozvat na toto setkání i wikipedisty, kteří se jinak srazů často neúčastní, případně též další, které někteří z nás objevili v poslední době nebo ještě objeví. Květnový sraz v depu se nakonec protáhl až skoro do 23:00, byť někteří účastníci odešli už okolo původně vyhlášených 22:00.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 4. 6. 2021, 22:55 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

Prohlídka depa[editovat | editovat zdroj]

Diskuze[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]